INSÄNDARE. “-Jag tror att de ansvarstagande partierna kommer att säga nej. Sedan finns det de som är mer populistiska.” – Urban Widmark (M), presskonferensen om badhusinitiativet.
Denna kommentar kan brytas ner och tolkas i lång tid framöver för i vilken fråga är det som man skall vara ansvarstagande? Folkinitiativets bas ligger på att påverka, i en demokratisk process, de beslut som tagit rörande en specifik fråga, i detta fall badhusen i kransorterna.
Även om folkomröstningens utfall endast är rådgivande så borde ju ansvarstagande politiker vara glada för att så många faktiskt försöker få sin röst hörd i denna specifika fråga. Även om det i slutändan blir så att alla badhus kommer att läggas ner så är ju kärnan i denna fråga betydligt viktigare än badhusen.
Ska vi fortsätta tillåta demokratiska processer i samhället eller ska vi börja röra oss mot ett auktoritärt eller totalitärt styre?
För det är just det som sker nu. När två av våra tre största partier i Sverige (och kommunen) går ut och säger, väldigt tydligt,
“Vi i Styret har full respekt för att man vill ha kvar sina badhus i Tyringe och Bjärnum och tycker att man har gjort en imponerande insats för att få ihop ett folkinitiativ för att få till en folkomröstning i frågan.
Därmed har man fått säga sin mening och visa vad man tycker, men vi anser att vi ville vara tydliga med att detta inte kommer att få oss att ändra ståndpunkt och därför tycker vi att det är ärligast att redan nu föreslå att folkomröstningen inte skall hållas. Det är trots allt ca. 3,5 miljoner i kostnad, helt i onödan.” – Joakim Karlsson (M) och Lena Wallentheim (S) (Offentligt inlägg på Joakim Karlssons Facebook)
Just denna del av inlägget är så demokratiskt motsägande så att det är skrämmande, att ett folkinitiativ skulle vara så obetydligt i en så laddad fråga som badhusen. Det är det ju inte. Det enda som kan komma ut av det är att folket visar en annan vilja än det som Styret vill ha genomfört.
Men nu är det ju inte det som ska diskuteras nu. Nu är det en fråga om vi skall leva upp till den demokratiska standard som vi växt upp med, fått lära oss om i skolan och som andra länder (en gång i tiden) har sett upp till Sverige för.
Ett land där den enskilde personen kan lyckas att samla tillräckligt många personer i en specifik fråga för att få sin röst hörd.
Sen när det kommer till ekonomin runt omröstningen. Det kan man ju enkelt lösa.
Enligt Sveriges Kommuner och Regioners egna rekommendationer när det kommer till tidpunkt för en folkomröstning så skall den hållas inom en skälig tid. Det finns praktiska och ekonomiska fördelar med att hålla omröstningen i samband med ett allmänt val. Läs mer om folkinitiativ på SKR:s hemsida.
Vi har ju nu lite mer än ett år innan nästa val men innan hela processen med Kommunstyrelsen, Kommunfullmäktige och Valarbetet så kunde en omröstning hållas tidigast sen höst 2025.
Om kommunen då hade gjort så att man hade låtit badhusen i Tyringe och Bjärnum vara aktiva för föreningar och skolverksamheter samt uthyrningar (där inga badvakter behövs) så hade man hållit nere driftkostnaden de månader in på 2026 som behövs innan det allmänna valet.
Då kan vi hålla folkomröstningen samtidigt som valet, få högre valdeltagande och föreningarna samt skolorna kan få läsåret ut på att bedriva verksamheterna lokalt.
Kostnaderna för folkomröstningen kan ju hållas nere genom att slå samman valen. Genomför man det så kan man, under perioden januari fram tills valet i september, hålla Tyringe och Bjärnum öppna för en, ur demokratiskt perspektiv sett, billig peng.
På så sätt, tar samtliga partier sitt demokratiska ansvar och står upp för det folkinitiativ som startades och genomfördes med bravur och visar medborgare och väljare att vi faktiskt betyder något, att ni faktiskt lyssnar, respekterar och tar ansvar för de demokratiska rättigheter som gjort Sverige så känt runt om i världen.
Så för att koppla tillbaka till frågan i början: Borde inte ansvarstagande partier säga ja till folklig demokrati?
Claus Bonde
Tyringe