– Det har varit tre olika ordförande sedan bolaget bildades. Ingen av dem har väl riktigt fått grepp om hela verksamheten vågar jag påskina, säger Joachim Fors (S), ordförande i de kommunala fiberbolagen som får anmärkning av revisorerna.
Han har inte för avsikt att avgå på grund av den allvarliga kritiken.

Fiberutbyggnaden i kommunens regi startade 2015. Hässleholms Fibernät AB och dess moderbolag Hässleholms Fibernät Holding AB bildades så sent som 2022.
I förra veckan blev det offentligt att fiberanläggningen varit kraftigt övervärderad och att en nedskrivning gjorts med 169 miljoner kronor, något som Frilagt var först med att berätta. På torsdagen var Frilagt också först med att berätta om revisorernas kritik.
Nedskrivningen innebar att hela aktiekapitalet i Hässleholms Fibernät AB var förbrukat och en kontrollbalansräkning måste upprättas för att undvika likvidation. Underskottet påverkar kommunens ekonomi både 2024 och 2025 och kommunledningen har beställt en utredning av fiberverksamhetens framtida driftsform. Det kan bli aktuellt att ta tillbaka verksamheten från bolagsform till kommunal regi, slå ihop med andra bolag eller sälja till en privat aktör. Eller också blir slutsatsen att man ska fortsätta driva bolagen. I så fall krävs tillskott av 132 miljoner kronor från kommunkassan i år plus sannolikt 100 miljoner till de närmaste fem åren. För 2024 har kommunen redan skrivit ned sitt resultat med 107 miljoner kronor på grund av att ägarandelarna i holdingbolaget skrivits ned till noll.
Revisorerna har riktat allvarlig kritik mot vd Tony Hadarson och politikerna i styrelsen.
– De har ju tagit ställning utifrån sin profession. Sedan får fullmäktige avgöra hur de gör med anmärkningen, säger Joachim Fors.
Han har inte tänkt avgå på grund av kritiken.
– Om inte kommunfullmäktige säger att jag ska träda av kommer jag att sitta kvar, säger han.
Känner du att du som ordförande ska ta ansvar på något sätt?
– Ja, det tänker jag göra genom att vi ska arbeta annorlunda än vad vi har gjort.
– Vi har redan en plan, jag och nye vd:n. Men allt hänger på det nya ägardirektivet, säger han.
Revisorerna påtalade redan i sin granskningsrapport för 2023 att en ny värdering av bolaget borde göras, men ingenting hände förrän i februari i år.
Varför gjorde ni inte värderingen tidigare?
– Vd sa att det inte var så skarpt skrivet utan vi kan vänta till 2025, förklarar Joachim Fors.
Han säger att han inte visste att revisorerna påminde ett halvår senare.
– Det är inget jag känner till. Men vd sa att vi behöver göra en nedskrivning efter utbyggnaden i glesbygd.

Enligt vad Joachim Fors fått veta informerade vd och ekonomichef i december 2024 de auktoriserade revisorerna, men inte lekmannarevisorerna, om att man tänkte vänta med nedskrivningen till 2025 års bokslut. Själv fick han information först i februari i år.
– Först i februari när man gjort revisionen ställdes krav på värdering, säger han.
Då blev det väldigt bråttom.
Var detta den direkta orsaken till att Tony Hadarson fick sluta?
– Nej, men det underlättade inte för honom. Det var väl den där droppen som är så berömd, säger Joachim Fors.
Om ni hade reagerat tidigare hade det kanske inte behövt blir riktigt så här illa?
– Egentligen skulle man ha reagerat redan när bolaget bildades, säger Joachim Fors, vars parti var motståndare till bolagiseringen.
Hur undviker ni att göra slut på aktiekapitalet i framtiden?
– Vi får se till så att vår interna kontroll fungerar.

Fors säger att det inte varit någon diskussion inom styrelsen om att man borde lämna sina poster, men revisorernas rapport har just blivit känd.
Ingen har avsagt sig inför den försenade bolagsstämman som hålls den 31 mars, samma dag som kommunfullmäktige tar upp frågan om ansvarsfrihet och anmärkning från revisorerna. Samtidigt behandlas nya ägardirektiv som bland annat innebär större frihet för fiberbolaget att arbeta marknadsmässigt och slippa de tidigare kraven på fiber åt alla hushåll med samma anslutningsavgift. Idag är anslutningsavgiften 19 000 kronor per fastighet. Men de största intäkterna är månadsavgifterna när fibernätet används. Ytterligare en bolagsstämma måste hållas om ägardirektiven, troligen i april.
Joachim Fors menar att uppdraget att bygga ut fiber till hela kommunen är utfört.
– Vi måste släcka ned kriterierna om att bygga ut till hela kommunen med 95 procents täckning. Täckningen är nu enligt Post- och telestyrelsen uppe i 98 procent, säger han.
När det gäller storleken på anslutningsavgifterna säger han att man måste se över dem.
– Inkopplingar som är kvar kan kosta från 10 000 kronor till en halv miljon, konstaterar han.
Konkurrensen har också hårdnat med utbyggnad av mobila nätverk. Samtidigt släcks kopparlinorna, något som Joachim Fors hoppas ökar intresset för kommunens fiber.
– Stabiliteten med fiber är mycket större än med luftburet, men kan kan ju klara sig med 5G, säger han.
Han har varit ordförande i fiberbolagen sedan maktskiftet i maj 2023. Dessförinnan hann Jerry Andersson (SD) bara sitta två månader på posten. Från starten och fram tills i mars 2023 var Thomas Haraldsson (L) ordförande.
Förutom Joachim Fors består fiberbolagens styrelse idag av Paul Thurn (SD) vice ordförande, Roger Olsson (SD), Sebastian Johansson (M), Christer Caesar (KD), Monica Ero (S) och Lena Nilsson (S).
Berit Önell
Läs mer:
2025-03-11 Kris för fiberbolaget – hela aktiekapitalet förbrukat
2025-03-20 Allvarlig revisorskritik mot fiberbolags styrelse och vd