Företagarens uppgifter om demens är motbevisade, enligt Hässleholms tingsrätt som anser att hans bristande bokföring var ett medvetet sätt att undkomma skatt. Den 72-årige mannen döms till sex månaders fängelse för grovt bokföringsbrott. Han får också näringsförbud i tre år. Men hans vän, som under många år hade en ledande ställning i organisationen Företagarna i Hässleholm, dömdes hårdare för affärerna där de båda utbytt falska fakturor och miljongåvor. Vännen dömdes nyligen till ett och ett halvt års fängelse för grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll.

Det står klart att det inte finns någon bevarad bokföring för 2019 i 72-åringens enskilda firma. Dock finns pärmar med kvitton och fakturor, bland annat utställda till vännens bolag och ett bolag som de båda var verksamma i. Men verifikationerna motsvarar bara en bråkdel av omfattningen på de verifikationer som beslagtogs vid husrannsakan hemma hos vännen. Där hittades fakturor från 72-åringen på totalt 2,4 miljoner kronor och ett gåvobrev från honom på 2,0 miljoner som skulle sättas in i delposter under 2019. En kontoanalys visade att det gjorts insättningar från vännens bolag som ungefär motsvarade verifikationerna från husrannsakan. Det hade också gjorts överföringar på andra hållet motsvarande gåvobrevet.
Hässleholms tingsrätt konstaterar i domen att alla dessa affärshändelser borde ha bokförts i 72-åringens enskilda firma och att bokföringen skulle ha bevarats på ett betryggande sätt.
– Vidare är det uppenbart att gärningen skett i skatteundandragande syfte, eftersom det saknas någon annan rimlig förklaring, skriver tingsrätten.
72-åringen sa under polisförhören att han medicinerar mot Alzheimers. Vid rättegången sa han att det inte stämmer, men att han upplever mycket svår minnesproblematik och inte minns något från de senaste åren.
– Han har trots detta kunnat redogöra för skeenden under senare år på ett förvånansvärt detaljerat sätt, skriver tingsrätten i domen.
Men tingsrätten begärde också ett läkarintyg enligt paragraf sju i lagen om särskild personutredning i brottmål. Den visade att mannen inte led av någon allvarlig psykisk störning, varken vid gärningen eller undersökningen. Dessutom inhämtades hans journaler som visade att han upprepat önskat demensutredning sedan i december 2022, men att inga sådana symptom kunnat bekräftas.
Tingsrätten konstaterar att 72-åringens uppgifter om sitt hälsotillstånd vederlagts. Därmed finns inget annat än hans egna uppgifter som tyder på att hans hälsotillstånd gjort att han inte kan ha haft uppsåt till brottet.
Tingsrätten dömer honom för bokföringsbrott enligt åtalet. Brottet ska bedömas som grovt eftersom det uppenbart haft ett skatteundandragande syfte.
Han döms till minimistraffet för grovt bokföringsbrott som är sex månaders fängelse. Tingsrätten anser att straffvärdet i fallet klart överstiger minimistraffet. Men utredningen har dragit ut på tiden, inte enbart på grund av 72-åringens agerande och hans ålder och hälsotillstånd bör i någon mån påverka straffet. Tingsrätten konstaterar att hans hälsa är vacklande även om han inte diagnosticerats med något allvarligare sjukdomstillstånd. Att han har hjälp av hemtjänst och har förvaltare som sköter hans ekonomi påverkar inte bedömningen mer än marginellt. Tingsrätten bedömer inte att en fängelsevistelse skulle leda till någon allvarlig försämring av hans hälsa.
Något alternativ till fängelsestraff fanns enligt tingsrätten inte.
– Grovt bokföringsbrott är typiskt sett ett brott av sådan art att påföljden ska bestämmas till fängelse, skriver tingsrätten.
Kammaråklagare Jimmy Serano från ekobrottsmyndigheten i Malmö yrkade också i sin slutplädering i rättegången på ett straff på eller omkring minimistraffet för grovt bokföringsbrott.
I åtalet yrkade han dessutom på fem års näringsförbud och en miljon kronor i företagsbot. Näringsförbudet blev tre år, vilket åklagaren själv föreslog under rättegången, och företagsboten ströks helt. Tingsrätten hänvisar till ett uttalande från högsta domstolen om att företagsbot inte bör dömas ut när brottsligheten föranleder ett långt fängelsestraff. Företagsbot har därefter slopats även vid kortare fängelsestraff.
Försvarsadvokaten Sven Severin fick inte gehör för sin plädering om att hoppa över näringsförbudet med motiveringen att 72-åringen, som snart fyller 73, har sin aktiva period bakom sig.
Han betonade att hans klient fick förvaltare efter intyg från läkare och att det är uppenbart att han har sviktande hälsa.
– Om han skulle dömas till fängelsestraff finns en betydande risk att hans hälsa skulle försämras, förklarade Sven Severin.
Hans förslag till påföljd var villkorlig dom och böter.
Berit Önell
Läs mer:
2025-01-01 Näringslivsprofil får fängelse för falska fakturor