J-Invest Holding AB, en del av K-Fastigheter-koncernen, har fått markanvisningsavtal för att bygga ett logistikcenter på kommunal skogsmark nära den föreslagna megaförskolan i Tyringe. Bullerpåverkan därifrån var ett av många orosmoln som boende i villaområdet intill ville diskutera när kommunen på torsdagskvällen bjöd in till så kallat planmingel om förslaget till detaljplan för förskola och bostäder. Men många av de cirka 40 deltagarna blev besvikna för att de inte fick svar på denna och andra frågor av politiker och tjänstemän från miljö- och stadsbyggnadsnämnden.
– Här var ingen som kunde svara om förskolor och nedläggningar, konstaterar Linda Edh Persson.

Intresset var stort när kommunen bjöd in till biblioteket i Tyringe för att informera och svara på frågor om detaljplanen för skogsområdet öster om Svärtingstorpsgatan i Tyringe. Grannarna hade pratat med varandra i förväg och informerat betydligt fler än de som fått inbjudan av kommunen. De ville inte heller gå med på att dela upp sig i smågrupper från början utan ville ha svar på gemensamma frågor.
– Det var rätt turbulent, beskriver Linda Edh Persson inledningen på minglet.
– Alla som bor här är överens. Jag har inte träffat någon som vill ha det här.
De fick besked om att kommunen inte tagit höjd för bullernivåerna vid logistikcentret där gods ska lastas om mellan lastbilar. De befarar också att bullret från 21:an kommer att öka om skogen avverkas.
En annan för de boende angelägna frågor var den ökade trafikmängden genom villaområdet där Hörlingegatan föreslås som tillfart. Men även Tvärskogsvägen och Svärtingstorpsvägen väntas få mer trafik.
– 160 extra bilar per dygn och redan idag är det svårt att komma ut på 21:an, säger Anna Karlsson.
– Men framförallt finns det väl inte något behov från början av en så stor förskola.

En del misstänker att jätteförskolan med nio avdelningar och plats för drygt 160 barn om den blir verklighet kan bli första steget mot nedläggning av förskolor i de mindre byarna.
– Det strider mot all forskning att bygga stora förskolor och skolor.
Ann Olausson (S), vice ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden, bekräftar att man inte gjort någon bedömning av buller från ett framtida logistikcenter.
– Vi ska kolla det, självklart, säger hon.
När det gäller trafiksituationen betonar hon att fartdämpande åtgärder planeras, bland annat kommer korsningen Hörlingegatan-Tvärskogsvägen att höjas upp. Här planeras också en separat gång- och cykelväg.
– Många pratar om att det är fel plats. Det kanske det är. De får komma med förslag, men vi har tittat på ett annat område som var ännu blötare, säger Ann Olausson.
Hon håller med om att det hade varit bra om barn- och utbildningsnämnden varit med.
– Vi får ha med det till nästa gång. Om vi ska ha mer möten måste de nämnder som är berörda vara med. Men vi har en kontinuerlig dialog med barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott.
Hon har fått veta att en del redan skickat in sina synpunkter på planförslaget. Sista dag är den 25 mars.
– Ju mer konstruktiva förslag och åsikter desto bättre, speciellt nu i samrådsskedet när det är lättare att ändra än senare, säger hon.

Planhandläggaren Martin Tång betonar att de skriftliga synpunkter som kommer in förs vidare till respektive nämnd.
Han berättar att man räknade med att förslaget skulle vara kontroversiellt. Därför fick fler av de boende en första information redan i somras.
– När vi startade arbetet ville vi gå ut så brett som möjligt. Vi skrev att de kunde kontakta oss, men fick inte in några synpunkter. Vi blev lite förvånade och tänkte att det kanske inte är så kontroversiellt som vi trodde. När vi nu landat i ett förslag har vi avgränsat mer enligt praxis för närmaste grannar, säger han.
Han tycker att det är bra att så många ändå kom.
– Vi var inte helt oförberedda, säger Bo Persson (M), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden.
Han har tidigare sagt till Frilagt att det inte finns några tankar på att flytta in förskolor från mindre byar som Hörja och Röke till Tyringe. Nu kan han inte svara på detta utan vill hänvisa till barn- och utbildningsnämnden.
– Men man kan inte ha hur små avdelningar som helst, säger han.

Det trygghetsboende som tidigare nämnts som en möjlighet i området verkar inte aktuellt längre.
– Generellt bör det ligga ganska nära kommunikationer och service, säger Bo Persson.
Det är inte heller något som uttryckligen finns med i planen. Trygghetsboende räknas dock inte som vård utan går in under begreppet bostäder i en detaljplan.
– Men generellt finns ett behov av den typen av boende, säger Bo Persson.
Martin Tång menar att det här snarare kan bli ett mindre radhusområde där äldre som trivs i området och vill flytta från sin villa kan få ett mer lättskött boende. Större delen av de nya bostäderna är troligen främst intressanta för barnfamiljer.
Berit Önell
Läs mer:
2025-02-27 Plan för megaförskola i Tyringe ifrågasätts – grannar vill flytta