Fiberkrisen: Alternativa driftsformer ska utredas

Fiberkrisen: Alternativa driftsformer ska utredas

Det kommunala fiberbolaget kan säljas till en privat aktör eller återgå till drift i kommunal förvaltning. En snabbutredning om alternativa driftsformer ska nu hjälpa kommunen att hantera sitt krisande fiberbolag. Det har de styrande politikerna beslutat, något som offentliggjordes på torsdagen. Men vid onsdagens sammanträde i kommunstyrelsen riktades ingen kritik mot bolaget eller styrelsen, förutom från Folkets väls Björn Widmark som påminde om att partiet varit ensamt om att säga nej till fiber i kommunal regi.

Bilden visar fibergrävning.
Krisen i fiberbolaget leder nu till att alternativa driftsformer ska utredas. Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om Trosjö Live 2025

Det kommunala bolaget Hässleholm Fibernät har förbrukat hela sitt aktiekapital och riskerar likvidation, något som Frilagt var först med att berätta om på tisdagen. Anledningen är att fibernätets värde, efter en extern värdering, skrivits ned med 169 miljoner kronor. Bolagets resultat för 2024 blevminus 183,8 miljoner kronor efter finansiella poster. Enligt bolaget är orsaken till det att intäkterna från utbyggnad på landsbygden inte motsvarat investeringskostnaderna. Ett ägartillskott krävs därför om bolaget ska överleva.

I ett pressmeddelande på torsdagen berättar kommunledningen att det därför ska utredas vilken driftsform som är mest hållbar och långsiktigt fördelaktig. Samma dag informerades den parlamentariska gruppen, där alla partier i fullmäktige är representerade.

– Analysen ska ta hänsyn till ekonomiska konsekvenser, juridiska aspekter, risker och sårbarheter samt kvaliteten i fiberleveransen till medborgare och företag, heter det i pressmeddelandet.

Förfrågan om utredningsuppdraget har ställts till tre olika aktörer. Enligt pressmeddelandet är syftet att analysera olika alternativ och att utvärdera risker, möjligheter och konsekvenser av dessa. Därmed ska kommunen få ett väl underbyggt beslutsunderlag inför eventuella framtida förändringar. En skriftlig rapport med analys, slutsatser och rekommendationer ska levereras senast den 30 april.

Samtidigt står det klart att kommunens bokslut för 2024 påverkas kraftigt av nedskrivningen i fiberbolaget. Närmare bestämt med 107,8 miljoner kronor. Ett minusresultat på 122,8 miljoner redovisas.

– Vi ser en problematisk utveckling i fiberbolagets ekonomi, som inte bara påverkar bolagets utan även kommunens bokslut. I egenskap av ägare till bolaget behöver kommunen därför ett väl genomarbetat underlag för att kunna ta ställning till eventuella framtida förändringar. Vi behöver utreda vilket vägval som är mest strategiskt och ekonomiskt hållbart utifrån dagens situation och framtida förutsättningar, säger Lena Wallentheim (S), kommunstyrelsens ordförande.

Bilden visar Lena Wallentheim.
Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) konstaterar att problemen i fiberbolaget även påverkar kommunens bokslut. Foto: Berit Önell

– Vår uppgift nu är inte att blicka bakåt, utan att säkerställa att vi har rätt organisation och driftform för framtiden. Därför genomför vi denna utredning för att ta reda på vilket alternativ som är mest hållbart framåt, säger Joakim Karlsson (M), kommunstyrelsens förste vice ordförande.

Lena Wallentheim säger att fiberbolagets nedskrivning även kommer att påverka kommunens ekonomi i år.

– Fiberbolaget behöver ett aktieägartillskott före den 31 augusti, säger hon.

Det gäller alltså om fiberverksamheten fortsatt ska drivas i kommunal bolagsform.

– För att kommunstyrelsen och kommunfullmäktige så småningom ska kunna ta ställning bör konsulten har tittat på vilket som är bästa lösningen, att fortsätta precis som idag eller att hitta andra sätt att bedriva verksamheten, säger Lena Wallentheim.

Hon förklarar att det är styret som beslutat om utredningen och gett uppdraget till tjänstemännen på kommunledningsförvaltningen att bedöma vilket konsultbolag som är lämpligast.

– Det gjorde vi nästan direkt när vi fick redogjort för oss om det här.

Kommunalråden fick vetskap om läget när Ernst & Young ville träffa ägarna för att informera om sin rapport om läget i fiberbolaget, daterad den 4 mars. Då närvarade kommunalråden Lena Wallentheim och Joakim Karlsson och även oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD).

Bilden visar Joakim Karlsson.
Kommunalrådet Joakim Karlsson (M) vill inte blicka bakåt.

– Nedskrivningsbehovet fick då hanteras av ekonomikontoret. De var i stort sett framme med årsredovisningen, men fick ta in och arbeta om den, berättar Lena Wallentheim.

– Vi diskuterade också hur framtiden ser ut. Ska vi bara ta ett beslut om aktieägartillskott eller ska vi undersöka om det finns andra vägval?

Vet ni om det finns någon som vill köpa fiberbolaget?

– Det vet vi inte, säger Lena Wallentheim.

Har det hänt något särskilt som orsakat nedskrivningen?

– Utbyggnaden har kostat mycket mer än intäkterna.

Har det varit felanmälningar om att grävningarna inte gjorts på rätt sätt, så att man fått gräva om, det har ju skett på många ställen?

– Det har vi inte fått några signaler om. Först har vi byggt i tättbebyggda områden, efter det mer landsbygd. De sista kostar väldigt mycket mer per uppkoppling. Det är klart att värdet sjunker rejält.

Lena Wallentheim tror inte att fiberkrisen kommer att leda till sparkrav i andra kommunala verksamheter.

– Vi kan ta 55 miljoner från resultatutjämningsreserven i anspråk. Sedan hoppas vi att kommunfullmäktige kan besluta att det finns synnerliga skäl att inte hämta in det på tre år.

På onsdagens kommunstyrelse informerade bolagen om sina årsredovisningar, men av de kommunala bolagen var det bara till Hässlehem som instruktioner till kommunens ombud inför årsstämman kunde behandlas. Hässleholm Fibernät ska liksom de bolag som utretts för olagliga upphandlingar, Hibab och Hässleholm Miljö, invänta lekmannarevisorernas bedömning i nästa vecka och behandlas vid ett extra kommunstyrelsemöte den 26 mars.

Björn Widmark tycker att det är konstigt att ingen annan än han i kommunstyrelsen riktade någon kritik mot hur fiberbolaget skötts.

Bilden visar Björn Widmark.
Folkets väls Björn Widmark ifrågasätter kompetensen hos fiberbolagets styrelse.

Han ifrågasatte de två krav som var grunden till den kommunala fibersatsningen: att fiber skulle byggas ut till alla hushåll och att alla skulle betala samma pris för inkopplingen.

– Den ene efter den andre säger att det inte är så konstigt att bolaget går back. Man tycks på något sätt ursäkta det. Men varför blev då vd:n sparkad?

Han menar dock att det är styrelsen som har det största ansvaret.

– Styrelsen kan sparka vd, men styrelseledamöterna är personligt ansvariga och kan till och med ställas till ekonomiskt ansvar.

– Är styrelsen tillräckligt kompetent och erfaren?

Alla partier utom Folkets väl stod bakom beslutet om kommunens fibersatsning 2015. Allt fler partier följde senare efter och ifrågasatte projektet. FV lämnade tidigt in en motion om att avveckla fiberprojektet. Det gjorde efter en tid även M och L. Båda motionerna avslogs i kommunfullmäktige efter flera voteringar där partierna ställde sig bakom olika delar.

M och KD var drivande i bolagiseringen av verksamheten som skedde 2022. Argumenten var då bland annat att man kunde göra en nedskrivning på 150 miljoner kronor och slippa motsvarande sparkrav på kärnverksamheterna. Men även bristen på styrning, som revisorerna kritiserat, togs upp i debatten. De rödgröna röstade nej till bolagisering och FV avstod från att delta i beslutet.

Berit Önell

Läs mer:

2025-03-11 Kris för fiberbolaget – hela aktiekapitalet förbrukat

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se