Kommunen vill lösa in för långt under taxeringsvärdet – ”flera hundra procent”

Kommunen vill lösa in för långt under taxeringsvärdet – ”flera hundra procent”

Hässleholms kommun vill betala långt under taxeringsvärdet för att lösa in Linus Jepssons bostad mellan reningsverket och Finjasjön. Motiveringen är att det ligger “flera hundra procent” över en sju år gammal värdering som slutade med skambudet 450 000 kronor efter att huset jämförts med rivningsobjekt.

– Ur mitt perspektiv kan jag inte bara säga att då struntar vi i alla värderingar som faktiskt har gjorts och höjer på flera hundra procent på det, det är inte rimligt, sa mark- och exploateringschef Jonatan Jeppsson Norberg till Linus Jepsson. Hör inspelningen av telefonsamtalet längre ner i artikeln.

Enligt lag ska Skatteverket bestämma taxeringsvärdet till 75 procent av fastighetens marknadsvärde.

Bilden visar ritning från granskningsförslaget.
Förslaget till detaljplan som det såg ut vid förra granskningen. Bostäderna ligger i västra delen, mellan Hovdalavägen och Finjasjön. Ritning ur granskningsförslaget

ANNONS

Annons om Trosjö Live 2025

Den 13 år långa detaljplaneprocessen, där de två bostadshusen väster om reningsverket föreslås rivas, rullar vidare. Miljö- och stadsbyggnadsnämnden har nu ambitionen att förslaget före sommaren ska gå ut på så kallad granskning, där berörda har möjlighet att lämna synpunkter.

På grund av hotet om inlösen kan Linus Jepsson och grannen Jan Tillgren inte sälja husen på den öppna marknaden. Kommunen kan inte tvångsinlösa bostäder innan detaljplanen vunnit laga kraft, men förtida inlösen har diskuterats under flera år. Värderingar har därför beställts. Samtidigt som kommunens värderare gav skambudet på 450 000 kronor anlitade Linus Jepsson en auktoriserad mäklare som bedömde värdet till en miljon kronor mer, vilket kommunen inte accepterade.

Två år senare satte detaljplanearbetet fart igen och frågan aktualiserades på nytt. Då hade ett garage tillkommit och det fanns beslut om att kommunalt vatten skulle kopplas in. Trots det slutade en värdering på 530 000 kronor med felaktiga uppgifter om att avlopp saknades och att huset var hälften så stort som i verkligheten. En annan värdering landade då på 1 150 000 kronor. Där sa mäklaren att han hade velat “skruva upp” värdet lite, men nekats på kontoret.

I höstas meddelade kommunens mark- och exploateringschef Jonatan Jepsson Norberg att EU-regler krävde dubbla värderingar om bostäderna skulle lösas in, vilket inte stämde. Han tvingades medge att sådana regler inte finns, men stod tills nyligen fast vid att det skulle vara två värderingar.

Efter alla turer vill Linus Jepsson och Jan Tillgren helst inte ha några värderingar alls. De har föreslagit att köpeskillingen ska bestämmas utifrån taxeringsvärdet och likvärdiga försäljningar i området.

Bilden visar Jan Tillgren vid sitt hus.
Kommunen vill tvinga bort Jan Tillgren från hans bostad, enligt förslaget till detaljplan för reningsverket som i vår ska bli klart för ny utställning. Foto: Berit Önell

Jonatan Jeppsson Norberg kan nu nöja sig med en värdering.

Linus Jepsson frågade honom varför kommunen kräver att just hans hus värderas när kommunen oftast köper fastigheter utan värdering. Exempelvis köptes Wiktors i Hästveda in utan värdering för att rivas.

– Det är inte samma sak. Här har vi ju värderingar. Ur mitt perspektiv kan jag inte bara säga att då struntar vi i alla värderingar som faktiskt har gjorts och höjer på flera hundra procent på det, sa Jonatan Jeppsson Norberg.

Hör del ett av Linus Jepssons inspelning här.

Linus Jepsson protesterade.

– Det är inte flera hundra procent i differens, sa han, men konstaterar i efterhand att det måste handla om den lägsta värderingen på 450 000 kronor.

Taxeringsvärdet från 2024 är drygt 1,9 miljoner kronor.

– Ni ifrågasätter Skatteverket, sa Linus Jepsson till Jonatan Jeppsson Norberg och erbjöd sig att låta någon intyga att hans uppgifter till Skatteverket stämmer.

Jeppsson Norberg förklarade att kommunen som han minns det gjorde en internvärdering av Wiktors.

– Det kunde vi gjort även i ditt fall, men det går inte för vi är jäviga. Vi har ett intresse av att betala så lite som möjligt och du vill att vi ska betala så mycket som möjligt, sa han.

– Nej, det har du fel i. Ni ska betala marknadsvärdet, sa Linus Jepsson.

Hör del två av inspelningen här.

Jonatan Jeppsson Norberg säger till Frilagt att det är Linus Jepsson som efter ett nytt brev från mark- och exploateringsavdelningen har meddelat att han inte är intresserad av att sälja här och nu.

Han har ett nytt taxeringsvärde som är fastställt av Skatteverket, kan man inte lita på dem?

– Det är precis av den anledningen som vi behöver ha en oberoende värdering, för att ta reda på det. Det kan mycket väl vara så att den stämmer, men den är ganska långt från de värderingar som är gjorda sedan tidigare.

Är inte Skatteverket oberoende?

– Jo, det är klart de är, men deras värderingar är väldigt schabloniserade och fastighetsägaren får själv uppge vad de ska baseras på. I princip utgår de från fastighetsägarens uppgifter så det är inte en oberoende värdering om man kör på det.

Att man skulle ligga under taxeringsvärdet är väl osannolikt i de flesta fall?

– I mer attraktiva lägen i större städer hamnar köpeskillingen ofta högre. Men i mindre attraktiva lägen, då menar jag inte bara det här området, det kan vara hela Hässleholms kommun eller Kristianstads kommun, då kan köpeskillingen mycket väl hamna under något taxeringsvärde.

Har du något exempel på det?

– Nej, det är kanske bättre du pratar med en värderingsfirma om de frågorna.

Det är väl inte så oattraktivt vid sjön?

– Jag vill inte ta ställning till hur mycket fastigheten är värd.

Linus Jepssons hus.
Linus Jepssons hus ligger nära Finjasjön, men så högt att det klarar sig vid översvämningarna.

Det du sa till Linus Jepsson var att taxeringsvärdet var flera hundra procent över de tidigare värderingarna. Säger det inte något om värderingarna också?

– Kanske. Eller så har marknaden förändrats. Det är ändå ett par år sedan. Man kan ha olika ståndpunkter, det är därför vi inte är riktigt bekväma med att sätta ned foten och säga att så här ska det vara.

Man har två värderingar som underkänts av fastighetsägaren för att de inte stämde i sak och sedan ett taxeringsvärde som man borde kunna förvänta sig är seriöst för att Skatteverket fastställt det. Då lutar ni mer åt värderingarna och låter som att det är uteslutet att hamna i närheten av taxeringsvärdet, så kan man väl tolka det du sa?

– Kanske. Jag vill inte egentligen gå djupare in i diskussionen än så. Jag tycker att vi har varit ganska öppna med hur vi tycker att det kan gå till. De gamla värderingarnas vara eller icke vara, fine, men jag är inte heller riktigt beredd på att säga att de är mer fel än någonting annat. Det är just därför vi säger att låt oss då ta in en ny värdering och göra det tillsammans.

Jonathan Jeppsson Norberg har också sagt till de berörda att kommunen bara fick välja bland värderare som var upphandlade. Det backar han nu ifrån.

– Jag har dubbelkollat mina uppgifter. En sån här värdering kan vi räkna med kostar omkring 5 – 10 000 kronor, mellan tummen och pekfingret. Så det är av mindre värde och vi hade kunnat gå direkt till en leverantör, men valde att begära in pris från flera leverantörer för att säkerställa en bra leverans och ett konkurrenskraftigt pris, skriver han.

Jerker Wesslén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, förklarar att taxeringsvärderna generellt ligger på 75 procent av marknadsvärdet eller väldigt nära.

– Vi gör ju ett gediget jobb och kollar alla lagfarna köp som varit. Sedan är vi också beroende av uppgifter om respektive fastighet och det är uppgifter som deklaranten lämnar, säger han.

Skatteverket använder en så kallad massvärderingsmodell.

– Den är lite mer generell eller förenklad jämfört med fastighetsvärdering av enskilda objekt där det finns möjlighet att ta hänsyn till varje enskild faktor. Men om det skulle vara något speciellt finns möjlighet till justering, säger Jerker Wesslén.

Skatteverkets värdeområden med relevanta fastighetsköp finns på myndighetens hemsida. För Linus Jepssons hus visar den senaste taxeringen från 2024 tolv relevanta köp under åren 2020-2022. Lägsta pris är 1,9 miljoner, högsta 7,35 miljoner kronor. Värdeområdet sträcker sig längs Finjasjöns östra strand, mellan Tormestorps båthamn och Sjörrödsrondellen och går även över en bit på andra sidan Hovdalavägen.

Bilden visar Skatteverkets värdeområde.
Så här ser det värdeområde som Skatteverket använder ut.

Jerker Wesslén konstaterar att bedömningarna har en eftersläpning på två år.

– Fastighetvärdena har påverkats av finanskris, omvärldsläge och ränteläge. Det har förändratas ganska radikalt. När vi kollar på nästa taxering för 2027 kommer de köp som gjorts när det var lite lägre nivåer förmodlingen inte att ge en ökning, men marknaden har redan återhämtat sig ganska bra, säger han.

De uppgifter som fastighetsägaren själv ska lämna till taxeringen gäller bland annat bostadens storlek, byggår, antal rum, eventuella om- eller tillbyggnader, energihushållning, standard på kök och avstånd till strand.

Linus Jepsson är förvånad över exploateringschefens inställning till hans taxeringsvärde från 2024.

– Då förutsätter han att jag ljuger samtidigt som han inte själv eller genom någon springare vill komma och titta på fastigheten och se om jag ljuger.

Han förklarar att det tidigare taxeringsvärdet var mycket lägre eftersom det legat kvar sedan 1970-talet då den tidigare ägaren ville hålla fastighetsskatten nere. Han konstaterar också att det nästan bara är hans och Jan Tillgrens hus som klarat sig under översvämningarna.

– Eftersom kommunen uppenbarligen är helt korrupt måste jag sälja då de aldrig kommer att ge sig förrän de blivit av med mig. Det är bättre för både kommunen och mig att jag lämnar kommunen, men då måste de betala så att jag kan det. Det blir dyrare för kommuninvånarna att hålla på med denna processen ett decennium till.

Han undrar på vilka grunder kommunen anställer sin personal.

– Många verkar inte ha grundläggande kunskap, är de där bara för att hjälpa sina vänner?

– Det finns inget skyddsavstånd och har aldrig funnits. Det är bara hittepå för i Hässleholm vill politiker och frimurare bestämma var folk ska bo, säger han.

Berit Önell

2025-01-21 Reningsverkets detaljplan skyndas på – lampor stör fladdermöss

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se