Kommunens kostnad för maten på äldreboendena blev 2024 fem kronor högre per person och dag än budgeterat – och än vad vårdtagarna betalar. Ändå blev 3,8 miljoner kronor över i måltidsorganisationens budget, 1,7 miljoner bara för livsmedel. Förklaringen är enligt kommunen att man budgeterat för större volym, alltså för fler äldre.
I ett pressmeddelande redovisar kommunen vad de äldre betalar för och berättar att ytterligare analyser av kvaliteten på måltiderna ska göras. Det är en följd av larmen om att äldre svultit på äldreboendena. En översyn pågår också av möjligheten för den som köper egen mat att slippa betala hela eller en del av avgiften.

Birgitta Martinsson och Kerstin Jeppsson begärde ut matsedlar och näringsberäkningar efter att deras makar gått ned kraftigt i vikt på Ehrenborgs äldreboende i Hässleholm. Det stod klart att matens kaloriinnehåll inte följde Livsmedelsverkets rekommendationer. Kommunen lovade bättring, en del halvfabrikat har tagits bort och matsedeln har successivt uppgraderats. Men ansvariga har fortsatt försvara ett lägre kaloriinnehåll bland annat för att dryck och mellanmål inte näringsberäknas. Vegetarisk kost näringsberäknas inte alls.

Vegetarianen Lars Nord höll på att svälta ihjäl innan hans livskamrat Anna Korodi började laga all mat till honom på Högalidshemmet. Men han måste betala fullt för maten på äldreboendet. Idag går det inte att få slippa hela eller en del av avgiften även om man köper egen mat.
– Det pågår ett arbete med att se över detta, men det är precis inlett, skriver kommunen i pressmeddelandet.

De äldre betalade 156 kronor per dag under 2024, vilket blir 4 830 kronor per månad. Det var också vad omsorgsnämnden budgeterat för. Men kommunens kostnad blev 161 kronor per boende och dag.
Av den summan gick enligt pressmeddelandet 68 kronor till livsmedel, varav 40 kronor till lunch och kvällsmat som tekniska förvaltningens måltidsorganisation ansvarar för. 28 kronor gick till frukost, dryck och mellanmål som omsorgsförvaltningen, det vill säga avdelningarnas personal, ordnar.
Personalen i köken kostar betydligt mer än livsmedel, 87 kronor 2024. Tre kronor gick till transporter och tre kronor till övrig drift, exempelvis rengörings- och städmaterial, förbrukningsmaterial, tillsynsavgifter och arbetskläder.
Kostnader för kökslokaler och lednings- och administrationskostnader läggs inte på avgiften för maten.
Av omsorgsnämndens budgeterade 156 kronor per dag och person var 24 kronor avsedda för avdelningarnas mat och resterande, alltså 132 kronor, för tekniska förvaltningens kostnader. När 2024 nu summerats visar det sig att omsorgen betalat 133 kronor till tekniska förvaltningen och 28 kronor till avdelningarna.
Samtidigt har tekniska förvaltningen pengar över i sin måltidsbudget. 15,7 miljoner var avsatta för livsmedel 2024. Det var en höjning från 2023 då livsmedel kostade 14,3 miljoner. Men 2024 stannade kostnaden på 14,0 miljoner.
Varför blev det så? Hur mycket gick i verkligheten till livsmedel, beräknat på person och dag?
– Kostnadsfördelningen är gjord är från det faktiska utfallet. Avvikelse från budget handlar om att det var budgeterat för en högre volym än vad utfallet blev, svarar tekniska förvaltningens måltidschef Maria Helmersson i ett mejl till Frilagt.

Har ni gjort beräkning av kalorier och näring inklusive dryck och tillbehör från avdelningarna i den nya menyn? Hur vet ni annars att det blir rätt?
– Maten till lunch och kvällsmat är näringsberäknade och vad man sedan väljer att dricka och ha för tillbehör är individuellt och inget som vi kan näringsberäkna.
Är den vegetariska maten nu näringsberäknad?
– Vi håller på att göra en vegetarisk matsedel som blir näringsberäknad men den är inte klar ännu.
Den färdiga ugnspannkakan togs väl bort, har ni tagit bort mer halvfabrikat?
– Vi har hela tiden lagat de flesta rätterna från grunden. Sen stämmer det att vi bytt ut just ugnspannkakan.

Blir det ökade personalkostnader om ni nu ska laga mer mat från grunden?
– Nej.
För 2025 har måltidsavgiften indexuppräknats till 4 830 kronor per månad, det vill säga 161 kronor per person och dag, vilket ju är vad den kostade förra året. Tekniska förvaltningen är enligt Maria Helmersson lovad 137 kronor av dessa. Då blir bara 24 kronor kvar till avdelningarna. Omsorgschef Annette Viksten Åhl har tidigare sagt att man budgeterat 27 kronor.
Den 3 mars infördes en ny matsedel som gäller för fem veckor framåt. Förändringar kan dock ske under tiden. Under mars månad ska en nulägesanalys göras för att få klarhet i behovet av ytterligare förbättringsåtgärder. I slutet av månaden träffas ansvariga från omsorgsförvaltningen och tekniska förvaltningen för att arbeta vidare med hur måltiderna ska utvecklas. I slutet av maj är en utbildningsdag för kostombud och kockar planerad.
Kommunen vill också ha in fler synpunkter på maten från de boende och deras anhöriga.
– Vi är tacksamma att få in synpunkter på både det som är bra och ska bevaras, och på sådant som behöver åtgärdas och förbättras. I första hand vill vi givetvis ha en löpande dialog mellan boende, anhöriga och medarbetarna som tillsammans skapar vardagen på boendena. Det är också värdefullt med synpunkter via Socialstyrelsens undersökning, så vi får ett bra underlag att arbeta vidare med, säger Tina Thomasson, verksamhetschef särskilt boende, i pressmeddelandet.

Socialstyrelsens undersökning heter “Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” och skickas ut i slutet på mars. Det går också att lämna synpunkter via kommunens hemsida eller prata direkt med personal på boendet det gäller.
Frilagt har förgäves sökt omsorgschef Annette Viksten Åhl och tekniske chefen Alexander Hovander.
Berit Önell
Läs mer:
2025-01-29 Hennes man svalt nästan ihjäl i äldrevården – anhöriga organiserar sig
2025-01-31 Politisk enighet om att förbättra äldrebondenas mat – kostnaden oklar
2025-02-03 Revisorerna granskar måltidsorganisationen
2025-02-07 Anhöriga nöjda med möte om äldres mat – men håller fortsatt koll