Hässleholm Miljö har gjort olagliga direktupphandlingar av entreprenader med inhyrda entreprenadmaskiner från Fasab mark för 6,5 miljoner kronor. Det visar en av de två externa utredningar om det kommunala bolagets upphandlingar som nu är klar. Bolaget skriver trots det i ett pressmeddelande att gällande upphandlingsregler följts. Men advokatbyrån Föyen, som anlitades för att hjälpa Hässleholm Miljö med den interna utredningen, bedömer att Hässleholm miljö agerat i god tro.

Larmet från en grupp anonyma visselblåsare har avslöjat olagliga upphandlingar i de kommunala bolagen Hässleholm Miljö och Hibab. Första delen av Hässleholm Miljös interna utredning kom fram till att inköp utan upphandlade avtal skett för tre miljoner kronor. Dessa inköp bedöms nu ha skett korrekt. Istället har andra brister framkommit.
Fasab mark pekades inte ut från början, då gällde misstankarna främst Fasab fastighetsskötsel. Både Hässleholm Miljös interna utredning och de två externa granskade dock även Fasab mark. Genom Föyens utredning står det klart att det var där den tydligaste bristen fanns. Det är också Fasab mark som fakturerat störst belopp från Hässleholm Miljö, 58,9 miljoner kronor fördelat på 528 fakturor under tiden 2020-2024. Totalt fakturerade Fasab-bolagen 62,2 miljoner kronor.
Hässleholm Miljös otillåtna direktupphandling av entreprenadmaskiner med tillhörande entreprenader från Fasab mark gällde leveranser under 2020 och 2021.
– Avtalet i fråga är av sällan förekommande komplicerad natur vilket bidragit till att bolaget brustit i det juridiska och HMAB bedömer involverade agerat i god tro men inte haft rätta förutsättningar att agera korrekt, skriver Hässleholm Miljö i sin interna utredning.
VA-arbeten på T4-området direktupphandlades 2021, till en kostnad på 1,1 miljoner. För denna typ av arbeten är gränsen för direktupphandling 1,2 miljoner kronor. Men bolaget konstaterar att eftersom andra va-arbeten i samma kategori troligen upphandlats samtidigt så är detta också olagligt.

Under 2023-2024 direktupphandlades Fasab för ventilationsarbeten på fjärrvärmeverkets rökgasreningsanläggning till en kostnad på 1,1 miljoner. Hässleholm Miljö hävdar att undantag för synnerlig brådska gäller på grund av en brand. Även här är direktupphandlingsgränsen 1,2 miljoner, vilket annars kan överskridas om andra ventilationsarbeten upphandlades samtidigt.
– Hässleholm Miljös utredning styrker att ingen korruption förekommit, skriver Hässleholm Miljö själva.
Vad den slutsatsen grundas på framgår inte. Misstänkt korruption nämns inte heller i någon av de externa utredningarna.
Den interna utredningen bedömer inte heller att bristerna i upphandlingarna medfört högre kostnader för bolaget.
Bolaget betonar att de flesta brister ligger längre tillbaka i tiden. Men revisionsfirman Ernst & Youngs slutsats är att det finns brister i bolagets rutiner för inköp och upphandling, bland annat när det gäller dokumentation. Även denna utredning har främst granskat Hässleholm Miljös utredning.
Konkurrensverket har också inlett en granskning av Hässleholm Miljö och Hibab. Bolagen ska svara senast den 15 mars.
– Det är vår uppfattning att samtliga upphandlingar under 2024, från FASAB-koncernen, har skett i enlighet med gällande upphandlingslagstiftning. Något vi avser att svara Konkurrensverket, säger Hässleholm Miljös vd Mats Didriksson i pressmeddelandet.

Varför skriver ni att ni följt upphandlingsreglerna när ni inte gjort det?
– Vi menar att vi följt reglerna hela vägen.
– Vi har gjort allt efter bästa förmåga, i god tro. Men vi borde ha gjort på annat sätt i vissa delar.
Mats Didriksson betonar att Hässleholm Miljö tog visselblåsarlarmet på allvar. Den interna utredningen startade omedelbart efter att misstankarna blivit kända.
– När vi gjort den första utredningen bedömde vi att upphandlingar för tre miljoner gjorts utan avtal. Sedan tog vi in kvalificerad extern hjälp, säger han.
Då blev det 6,5 miljoner istället och tre poster istället för drygt 80.
– Vi hade inte räknat rätt, konstaterar Mats Didriksson.
Hur har ni kommit fram till att korruption inte förekommit?
– Möjlighet till korruption fanns inte. Det stärks av slutsatserna i Föyens utredning.
En av politikerna i Hässleholm Miljös styrelse anställdes under den aktuella tiden också som chef på Fasab, har ni tagit upp den kopplingen?
– Ja, men styrelsen är skild från den operativa verksamheten. Upphandlingarna sköts strikt i verksamheten. Jag hävdar bestämt att styrelseledamöter inte har möjlighet att styra upphandlingar, säger Mats Didriksson.
Han konstaterar att kompetensen behöver förbättras när det gäller inköp och upphandling. Ernst & Young föreslår återkommande utbildningar, en central avtalskatalog med möjlighet att söka på tjänster och leverantör, ett långsiktigt strategiskt arbete kopplat till upphandling med mera.
– Vi har nu också färre medarbetare som beställer, men tar in upphandlingskompetens, säger Mats Didriksson.
Berit Önell