Hyresnämndens dom: För stor hyreshöjning i omsorgen

Hyresnämndens dom: För stor hyreshöjning i omsorgen

Hässleholms kommun höjde hyrorna för mycket i omsorgens LSS- och äldreboenden. Nio personer får nu rätt i hyresnämnden, främst på grund av skicket på lägenheterna som beskrivs som undermåligt. I sex fall säger hyresnämndens dom att hyrorna ska ligga kvar på tidigare nivå medan tre får en mindre höjning.

Politikerna ska nu ta ställning till om domen ska överklagas. Enligt omsorgsnämndens ordförande Christer Welinder (S) kan det också bli en diskussion om hur likvärdiga lägenheter med hyror som inte överklagats ska hanteras.

Bilden visar Högalidshemmet.
Kommunens hyreshöjningar i omsorgen var för höga i förhållande till lägenheternas standard, bland annat på Högalidshemmet. Foto: Henrik Andersson

ANNONS

Annons om Trosjö Live 2025

Kommunen beslöt förra sommaren om en ny hyresmodell för de så kallade särskilda boendena. Avsikten skulle vara att få en mer rättvis hyressättning där lägenheterna poängbedöms utifrån framförallt storlek och standard. Likvärdiga lägenheter skulle ha likvärdig hyra, på samma sätt som i hyreslagens bruksvärdesprincip som det kommunala bostadsbolaget Hässlehem använder till övriga lägenheter. Men i omsorgen blir det tillägg på hyran för gemensamma utrymmen och närhets- och trygghetsfaktorer.

Hyresnämnden anser det lovvärt att kommunen vill skapa rättvisa, tydliga och enhetliga prissättningar. Men betydelsen av underlaget tjänar enligt domen enbart som bakgrundsmaterial för bedömningen. De jämförelselägenheter kommunen listat godkänns inte.

Domen slår fast att underhållet i lägenheterna generellt är mycket eftersatt och standarden låg.

– Det hade varit en bättre ordning att avvakta hyressättningarna till dess att respektive lägenhet renoverats för att i nästa skede se till att fortlöpande följa hyresutvecklingen, skriver hyresnämnden.

Hyresnämnden fokuserar istället på lägenheternas faktiska bruksvärden och anser inte att de hyror som kommunen begärt av de nio klagande är skäliga, vilket de ska vara enligt lag.

Höjningen slog också väldigt olika på grund av att vissa lägenheter haft samma hyra i många år. I vissa LSS-boenden blev höjningen hela 99 procent.

Bilden visar styrdokumentets framsida.
Konsultföretaget Svefa har tagit fram styrdokumentet för den nya hyresmodellen. På vissa LSS-boenden höjdes hyran med 99 procent.

En av de som överklagade hade fått en höjning på just 99 procent, från 2 851 till 5 667 kronor i månaden. Enrumslägenheten i LSS-boendet har inte renoverats sedan huset byggdes i början av 1990-talet, förutom att fönsterbänkarna nyligen målats om. Hyresnämnden säger nu att hyran inte får höjas. Motiveringen är att standarden inte är sådan att den motiverar en högre hyra.

Kommunen har inte besiktigat alla lägenheter på plats, vilket hyresnämnden ifrågasätter.

– Hyresnämnden har i kontakter med hyresvärden framhållit att besiktning och jämförelseobjekt är centralt för fastställande av bruksvärdet, står det i domen.

Hyresnämnden besökte fyra av lägenheterna, tre på kommunens begäran och en där en av de klagande begärt det.

Kommunen ville höja hyran för LSS-lägenheten med två rum och kokvrå med 84 procent, från 3 285 till 6 057 kronor i månaden. Där sätter hyresnämnden 3 700 kronor i månaden. Den lägenheten har inte tapetserats eller målats om på cirka 20 år. Kommunen har enligt hyresnämnden felaktigt klassificerat boendet som ett radhus.

– Ingången till lägenheten sker genom en korridor som är gemensam för de boende och egen ingång utifrån saknas, skriver hyresnämnden.

Hyresnämnden konstaterar att badrummet har ålderstigen inredning, synlig mögelpåväxt i duschen, slitna ytskikt och ett golv i duschen som tycks sakna fall, vilket gör att vattnet rinner ut över hela golvet. Kommunen har också felaktigt debiterat för egen anslutning till fiber och för subsidiär hemförsäkring, trots att den boende betalar för egen hemförsäkring. Bedömningen blir att en viss hyreshöjning kan vara skälig, “trots det undermåliga skicket”.

Två äldre på Högalidshemmet slipper helt hyreshöjning och får behålla sin hyra på 4 439 kronor i månaden, inklusive el. Kommunen hade begärt en höjning med 26 procent till 5 582 kronor. Hyrsnämnden bedömer att det inte är skäligt att höja hyrorna. Lägenheterna upplevs generellt som omoderna. Badrummen är i behov av renovering. Den lilla alkoven tycks svåranvänd och det finns skador på väggar och dörrkarmar som är i behov av ommålning. Den ena lägenheten har dessutom en fönsterbräda som släppt i sina fästen och trasiga persienner.

Kommunen har ännu inte bestämt om domen ska överklagas.

– Det pågår en intern diskussion om det. Jag kan inte föregripa den, säger Ulf Jönsson, utredare på omsorgsförvaltningen som varit med och tagit fram underlag för den nya hyresmodellen.

Kan det vara så att de andra lägenheterna också har för hög hyra i förhållande till standarden?

– Just för de lägenheter man kan jämföra, de som är överklagade, så tycker domstolen det i alla fall.

Är de andra mer renoverade?

– Renovering vet jag ingenting om, men de är ju poängsatta efter samma modell, bedömda efter samma mall.

Ni gjorde ingen besiktning av lägenheterna på plats?

– Vi har inte varit ute i varenda lägenhet, men vi har gått igenom fastighetslistorna, sedan har vi haft hjälp av de olika ritningarna på lägenheterna och chefer som varit ute och tittat på vad som finns i lägenheterna.

Hade det varit bättre om ni besiktigat varje lägenhet?

– Enligt domaren är det så. Annars är det ett ganska gediget material vi har skickat in.

– Men vi tittar på domen och se hur vi kan gå vidare. Det är inte helt enkelt, vi hyr i andra hand av tekniska förvaltningen, blockförhyrning, så vi har inte riktigt kontroll på det. Samtidigt måste vi ordna bostäder.

Hade det varit en bra idé att renovera först och höja hyrorna sedan?

– Det hade varit bra, men vi har 700 lägenheter. Vi kan inte renovera alla samtidigt, det är svårt att få till den här modellen.

Finns det inte en plan för renovering av lägenheterna?

– Det vet inte jag, det är tekniska förvaltningen som har hand om det och förhandlar fram avtalen med fastighetsägarna.

Det är politikerna som slutligen bestämmer om hyresnämndens dom ska överklagas. Det ska ske senast den 24 mars.

Christer Welinder förklarar också att tjänstemännen nu tittar på domen.

– Så tar man kontakt med konsulten och gör sedan en bedömning, säger han.

Det är ju fler som har liknande lägenheter, ser du anledning att justera andra hyror?

– Det är också ett ställningstagande vi får ta naturligtvis, om lägenheterna är likvärdiga.

Bilden visar Christer Welinder.
Christer Welinder (S), ordförande i omsorgsnämnden. Foto: Urban Önell

Har ni haft någon sådan diskussion?

– Nej, vi har inte haft det ännu, det har gått knappt två dagar.

– Vi får väl hantera den här domen och dra slutsatser utifrån den.

Christer Welinder säger att beslut om eventuellt överklagande kommer att fattas antingen i omsorgsnämnden eller dess arbetsutskott.

Berit Önell

Läs mer:

2024-08-14 Chockhöjda hyror för de mest utsatta

2024-08-16 Vårdtagare kan få anstånd med hyra – vissa fel ses över

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se