Fasaden håller på att rasa ned i sjok från det brandskadade gamla hotellet vid Karlavägen i Hästveda. På trottoaren ligger sedan några dagar bitar av murbruk och en plåt hänger löst.
– Det är bara tur att ingen fått något i huvudet, säger Nils-Henrik Topgaard som bor mitt emot hotellet.
Han slog larm till kommunen via mejl tidigt på måndagsmorgonen och ringde till kontaktcenter så fort de öppnade klockan åtta. På tisdagskvällen hade fortfarande ingenting hänt. Ändå påstår kommunen både muntligen och skriftligen att trottoaren spärrats av.

Nils-Henrik Topgaard har god utsikt över hotellet och reagerade på söndagskvällen på att fasaden börjat rasa ned på trottoaren.
– Jag såg ett stort sjok som ramlat ned, berättar han.
Hotellet, som byggts om till bostadshus med lägenheter, brann för ungefär ett år sedan och elden gick genom taket. En presenning har lagts över hålen, men när den fladdrar i blåsten regnar det in. Dessutom blev huset vattenskadat under släckningsarbetet. Fukten bidrar troligen till att fasaden lossnar. Takpannor ligger också på trottoaren sedan branden.
– Det är bedrövligt.

Fastigheten är privatägd, men han konstaterar att kommunen måste ha ett ansvar att vidta åtgärder när det blir en fara för allmänheten att passera på trottoaren. Dessutom har kommunen nyligen köpt ett annat förfallet hus i Hästveda, Wiktors, för att riva det och två kommunalråd uttalade sig på måndagen i Frilagt om att det kan bli aktuellt att köpa fler rivningsobjekt.
– De borde åtminstone spärra av trottoaren.
– Det har rasat mer och mer, säger Nils-Henrik Topgaard.
Han skyndade sig att felanmäla till kommunen eftersom han uppfattade situationen som akut.
– Kontaktcenter skulle föra det vidare till gata-park, berättar han.
Men han har väntat förgäves.
– Mycket dålig stil, tycker han.

När Frilagt på tisdagsförmiddagen når tekniske chefen Alexander Hovander säger han att hans personal har varit på plats i Hästveda.
– De har stängt av längs med vägen så att det inte ska vara någon fara för trafik och gående, säger han.
Han förklarar också att en anmälan gjorts till miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen som har ansvar för tillsyn av ovårdade byggnader och kan kräva att fastighetsägare vidtar åtgärder, med hjälp av föreläggande och vite om det behövs.
Han håller med om att kommunen har ett ansvar, helt för vägen och delat med fastighetsägaren för trottoaren.

Det är Åsa Eriksson, enhetschef för driften av gata och park, som hållit i ärendet från tekniska förvaltningens sida.
– Vi har stängt av trottoaren och gjort vad vi kan göra i ärendet. Jag har lämnat ärendet vidare till miljö- och stadsbyggnad som är en myndighet och kan ställa krav på fastighetsägare, skriver hon i ett mejl till Frilagt.
Hon ringer inte upp trots att vi ber om det och svarar inte på följdfrågor om hur hennes avdelning fick anmälan och varför det dröjde tills idag innan åtgärder vidtogs.
Då visste vi inte att det inte var sant att trottoaren spärrats av. Åsa Eriksson påstod att det var gjort även i ett mejl till miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen som hon skickade redan klockan 12.56 på måndagen. Dit skickade hon också bilder – utan avspärrning.

Kontaktcenter informerade tekniska förvaltningen om Nils-Henriks anmälan via mejl klockan 08.13 på måndagsmorgonen.
När Frilagt kontaktar honom igen på tisdagskvällen berättar han att kommunen inte spärrat av alls och inte heller städat bort det som fallit ned. Han skickar nya bilder.

Han är upprörd både över att kommunen inte gjort något och över att ansvariga inte säger som det är.
– Det är så löjligt så det är inte sant, säger han.
Berit Önell
Uppdatering:
Vid elvatiden på onsdagsförmiddagen spärrade kommunen av trottoaren och en del av gatan. Läs mer här:
2025-03-05 Trottoar vid brandskadat hus i Hästveda nu avspärrad