Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) är bekymrad över de låga födelsetalen och befolkningsminskningen i Hässleholms kommun. Men hon hoppas att det ska vända.
– Klart det är oroande. Vi behöver växa som befolkning, säger hon.

Kommunens invånarantal har minskat två år i rad, främst på grund av låga födelsetal. Inflyttningen dämpar nedgången lite, men det är inte många fler som flyttar hit än härifrån, enligt SCB:s siffror.
Lena Wallentheim konstaterar att kommunen behöver en befolkningstillväxt, bland annat för att få in arbetskraft.
– Sedan är det en fråga om skoldimensionering, som diskuteras i barn- och utbildningsförvaltningen, men kommunfullmäktige beslutar om det blir aktuellt att lägga ned skolor, säger hon.
Behövs den stora förskolan som planeras i Tyringe?
– Vi tar fram mark och möjligheter för nio avdelningar, men den ska ersätta två andra förskolor (med totalt sex avdelningar) i första etappen. Sedan kan den lätt byggas till. Vi får se om barnantalet fortsätter sjunka.
Idag finns tre kommunala förskolor i Tyringe. De två som enligt förslaget ska ersättas på sikt har både renoveringsbehov och ligger nära järnvägen. Detaljplanen ska enligt förslaget även tillåta bostäder och trygghetsboende.

Lena Wallentheim är inte orolig för att alla bostäder som byggts de senaste åren inte ska komma till användning.
– Jag har inte pratat med alla fastighetsägare, men jag tror inte det är mycket outhyrt, säger hon.
– Bostadsbyggandet just nu är inte jättemycket. Ibland saknas bostäder för äldre som vill lämna sina villor för att det är för jobbigt att sköta allting. Många gånger vill de flytta till radhus eller liknande. Den typen av bostäder saknar vi lite grand. Det viktiga är att ha en beredskap.
Kommunen kan genom detajplaner styra vilken typ av bostäder som byggs, åtminstone till en del. Exempelvis är en ny detaljplan på gång för Bågvägen där villor, radhus och parhus planeras. På garnisonsområdet planeras också för fler bostäder.
Befolkningen blir inte bara mindre utan också äldre.
– Vi saknar trygghetsboenden och marklägenheter, jag tror vi måste fortsätta med den utbyggnaden.. Annars blir det mer belastning på våra särskilda boenden, säger Lena Wallentheim.
– Det har byggts mycket hyresfastigheter. Nu behöver vi annat.
Hon har frågat miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen om man märkt någon minskning av intresset för bostadsbyggande.
– Trots att befolkningen minskar lite märks inte mycket minskning på bostäder. Kanske för att det är ganska mycket enmanshushåll idag, efter separationer, ungdomar som vill flytta till eget boende med mera.
Drygt 300 bostäder på Björklunda, kommer de att behövas?
– Det blir blandad bebyggelse där.
– De vill komma igång, de som fått tilldelningsbeslut. Men vi ser det på sikt.
Lena Wallentheim betonar att kostnaderna har hållits nere genom att massor från andra projekt lagts på Björklunda som måste fyllas upp mycket innan det går att bygga där.
Så kan det bli även inför etapp två, om den blir av.
– Vi får se vad som sker med befolkningstillväxten, om vi kan vända trenden. Vi kan inte sia om det idag, säger Lena Wallentheim.
Berit Önell
Läs mer:
2025-02-24 Befolkningen minskar i Hässleholm – färre födda än på minst 57 år
2025-02-27 Plan för ”megaförskola” i Tyringe – grannar vill flytta