Plan för “megaförskola” i Tyringe ifrågasätts – grannar vill flytta

Plan för “megaförskola” i Tyringe ifrågasätts – grannar vill flytta

Trots att födelsetalen sjunker förbereder Hässleholms kommun för en så kallad megaförskola för över 100 barn i ett skogsområde öster om Svärtingstorpsgatan i Tyringe. Här föreslås nio avdelningar för drygt 160 barn, i så fall kommunens största förskola, plus 30-50 nya bostäder och eventuellt ett trygghetsboende. Trafiken till det nya området ska gå mellan villorna på Hörlingegatan och Tvärskogsvägen. Flera grannar är mycket kritiska till förslaget till detaljplan som nu ska gå ut på samråd.

– Vi diskuterar om vi ska flytta härifrån, säger Linda Edh Persson som brukar vara mycket i skogen med sin familj.

Bilden visar Spagge Litbo och Linda Edh Persson.
Spagge Litbo och Linda Edh Persson är kritiska till planerna på en jätteförskola i skogen intill villaområdet i Tyringe. Foto: Berit Önell

Linda Edh Persson visar vägen i skogen.

ANNONS

Annons om Trosjö Live 2025

– Vi boende rör oss dagligen häromkring med barnen, berättar hon.

Grannen Spagge Litbo och hans fru Pia har tomt som gränsar till skogen vid Hörlingegatans slut. Han berättar att vildsvinen kommer nära ibland.

– Här finns många gamla stenmurar, säger han.

Flera stigar slingrar sig genom området. Vissa träd är över 100 år gamla och en del av området är sumpmark.

– Barnen brukar bada i bäcken, berättar Linda.

Bilden visar skog.
Flera stigar går genom området. Foto: Berit Önell

Ibland ser de ormar och grodor.

– En så stor förskola här är feltänkt.

– Om vi hade vetat detta hade vi inte flyttat hit.

Linda är mycket bekymrad över trafiksituationen vid huset i korsningen Hörlingegatan-Tvärskogsvägen.

– Det är redan en olycksdrabbad korsning och vi kommer att få all trafik här, säger hon.

Bilden visar Hörlingegatan i Tyringe.
Trafiken kommer att öka kraftigt på Hörlingegatan som tillsammans med Tvärskogsvägen blir matargata till den nya förskolan. Det ska bland annat lösas genom att hastigheten sänks till 30. Foto: Berit Önell

Det stora välbesökta lekplatsen Stjärnparken ligger också strax intill.

Linda säger att hon och sambon Markus Engkvist allvarligt funderat på att flytta sedan de fick informationsbrevet från kommunen i somras. Hon vet minst två familjer till som går i liknande tankar.

Betty Nilssons hus var det första som byggdes i området, 1954. Hon tycker inte att det passar sig med en stor förskola här.

– De som flyttar hit vill till naturen.

– Det är inte bra att de ska behöva ta sig över Helsingborgsvägen. De flesta som ska till förskolan bor på andra ställen i byn. Här är det mest äldre nu, säger hon.

Bilden visar Betty Nilsson och Linda Edh Persson.
– De som flyttar hit vill till naturen, säger Betty Nilsson som med sin familj var de första i området när de flyttade hit 1954. Linda Edh Persson instämmer. Foto: Berit Önell

I brevet påstås att kommunen har beslutat att bygga en ny förskola som ska ersätta två av Tyringes tre befintliga kommunala förskolor: Solgläntan och Metropol. Anledningen är att dessa ligger nära järnvägen och är i stort behov av underhåll.

Men något beslut är inte fattat, varken om nedläggning av förskolor eller om byggnation av en ny.

– Det finns inget beslut om att avveckla eller stänga förskolorna, säger skolchef Niklas Persson.

Däremot säger barn- och utbildningsförvaltningens lokalbehovsplan att det finns ett behov av renovering av förskolorna alternativt nyproduktion.

– På sikt behöver vi göra något, säger Niklas Persson.

En avdelning på Solgläntan är stängd på grund av dålig lukt.

– Jag tror att vi behöver åtgärda ventilation och värme där. Båda ligger också otroligt nära järnvägen. Jag tror inte att man skulle få bygga så idag, säger Niklas Persson.

Han betonar dock att tillräckliga bulleravgränsningar finns och att situationen inte är akut på något sätt.

Niklas Persson, barn- och utbildningschef i Hässleholms kommun.
Niklas Persson, barn- och utbildningschef i Hässleholms kommun.

Den nya förskolan i planförslaget ska kunna ta emot drygt 160 barn, på upp till nio avdelningar. Idag finns bara sex avdelningar på de två berörda förskolorna och färre barn föds.

– Enligt våra prognoser har vi ett minskat antal födda barn till och med 2028, säger Niklas Persson.

Därefter är det oklart hur utvecklingen blir.

– Sedan vänder det inte hastigt uppåt, säger Niklas Persson.

– Det kanske räcker med sju avdelningar. Om vi ser att det sedan vänder uppåt igen och det finns behov av större kapacitet går det att bygga ut.

Han ser hellre fler avdelningar på en stor förskola än flera små. Han har inte tagit del av kritiken mot megaförskolor där bland annat forskning i Norge visar att stressen ökar hos både barn och personal.

– Det är inget jag fått kännedom om.

– Jag tror inte att problemet är om förskolan är stor eller liten. Det är de som arbetar där som skapar kvaliteten. Nio avdelningar är större än andra lösningar, men det går at tdela av med till exempel olika rastgårdar.

Flera förskolor för över 100 barn finns redan i Hässleholm, men ingen så stor som den föreslagna i Tyringe. Förskolan Linnéa på Skytteliden är störst med plats för 138 barn fördelade på åtta avdelningar. Både montessoriförskolan Alma på T4 och Grönängens förskola har sex avdelningar I tvåvåningshus.

På tisdagen beslöt politikerna i miljö- och stadsbyggnadsnämnden att ge tjänstemännen i uppdrag att sända förslaget till detaljplan för del av Finja-Smedsstorp 1:13 på samråd. Under några veckor har alla intresserade möjlighet att lämna synpunkter, inte enbart de som bor närmast. Underlag kommer att finnas både på kommunens hemsida och som en utställning i stadshusets foajé. Efter att synpunkterna sammanställts och eventuella ändringar gjorts blir det en så kallad granskning där alla på nytt kan yttra sig. Det kommer att ta minst ett år innan planen kan antas. Därefter tar det ytterligare tid med bygglov och byggnation.

Bilden visar planområdet.
Här ligger planområdet, i östra delen av Tyringe, norr om riksväg 21. Hörlingegatan är inte namngiven på kartan, men leder till mitten av planområdet.

Nämndens ordförande Bo Persson (M) och första vice ordförande Ann Olausson (S) är inte bekymrade över trafiksituationen i villaområdet.

– Det har utretts, säger Bo Persson och hänvisar till trafikutredningen som bland annat föreslår sänkt hastighet till 30 i området och till 40 på riksväg 21, något som även dämpar bullernivån.

– De flesta barnen kanske bor inom området, säger Ann Olausson.

Bilden visar Bo Persson.
Bo Persson (M), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden. Foto: Berit Önell

Hon förklarar att inom det nya bostadsområdet kan också seniorbostäder byggas, eventuellt som ett trygghetsboende.

Det har inte diskuterats om en ny tillfartsgata från 21:an skulle kunna byggas.

– Det skulle innebära en rätt stor kostnadsökning, säger Bo Persson.

Han betonar att en planberedskap för att bygga en förskola med upp till nio avdelningar inte betyder att det måste byggas så stort.

Bilden visar Ann Olausson.
Ann Olausson (S), första vice ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden. Foto: Berit Önell

Förskola i ett plan föreslås byggas närmast väg 21 och bostäder i en till två våningar norr därom. Skogskaraktären ska bevaras på skolgården. En buffertzon med natur mellan befintlig och ny bebyggelse ska ge en passage för rekreation och värna djur- och växtliv.

Planen bedöms inte medföra betydande miljöpåverkan och därför har ingen miljökonsekvensbeskrivning gjorts. Området anses ha låga naturvärden. Men enligt planbeskrivningen har sex skyddsvärda hålträd identifierats. Om de påverkas negativt vid exploateringen ska länsstyrelsen kontaktas. Bäcken omfattas inte av strandskydd.

Förslaget strider mot översiktsplanen som säger att det ska vara landsbygd på platsen. Men förskolan bedöms så viktig att det väger tyngre.

SD-ledamöterna Paul Thurn, Anita Nilsson och Nils Lundström samt Folkets väls Jonas Klein reserverade sig mot beslutet och ville stoppa planen. Istället ville de en bygga förskola i kvarteret Karpen där det redan finns en detaljplan. Detta område har dock bedömts för vattensjukt och skogen för bevaransvärd.

– Kvarteret Karpen är inte i närheten lika vattensjukt som Björklunda, dränering finns redan på plats sedan 80-talet och detta område har aldrig varit översvämmat, skriver SD.

Bilden visar Paul Thurn.
Miljö- och stadsbyggnadsnämndens andre vice ordförande Paul Thurn (SD). Foto: Urban Önell

Men det de ser som största problemet är trafiksituationen med stressade småbarnsföräldrar som inte håller 30 och livsfarliga situationer in från och ut på 21:an.

– Det är inte bullernivån som kommer att bli för hög, det är mängden trafik på Hörlingegatan och Tvärskogsvägen, skriver de.

Allmänheten får möjlighet att ställa frågor till politiker och tjänstemän vid planmingel den 13 mars på biblioteket i Tyringe.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se