Det finns inte tid att lägga om löparbanorna på Göingevallen så att HAIS kan arrangera Veteran-SM i augusti som planerat. Det beskedet lämnade kultur- och fritidsnämndens ordförande Connie Asterman (S) på en fråga från Thomas Haraldsson (L) i kommunfullmäktige på måndagen. Det hjälpte inte att han tyckte att pengar kunde tas från det försenade Björklundaprojektet. Exploateringen fortsätter där efter att fullmäktige som väntat avslog motionen om ett stopp. Frågan om att utreda en alternativ placering av Hässleholms reningsverk sköts upp efter att tillräckligt många ledamöter ställt sig bakom en minoritetsåterremiss på grund av bristfälligt underlag.

Enligt Elo Johannesen, ordförande i HAIS, har föreningen under lång tid talat med ansvariga på kommunen, som äger fastigheten, om att banorna var i dåligt skick.
– Det har påpekats vid inventeringarna vår och höst, säger han till Frilagt.
Informerade redan för två år sedan
Redan för två år sedan informerade föreningen kommunen om sin önskan att arrangera veteran-SM som en del av sitt 80-årsjubileum i år. I februari 2024 sa förbundet ja, något som också meddelades till kommunens tjänstemän. I november 2024 hölls ett första upptaktsmöte med kommunen då enbart tjänstemän deltog. Först i torsdags hölls ett möte med politikerna i kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott.
Elo Johannesen tog på sig att fråga om dispens.
– Men jag visste att vi inte skulle få dispens så som banorna ser ut, säger han.
På måndagen fick han också negativt besked och meddelade kommunen.
– Vad jag förstår verkar ingen vilja släppa till pengar, säger han.
Elo Johannesen är själv politiskt engagerad och sitter bland annat i socialnämnden för S, men säger att han inte varit med i några budgetdiskussioner.
Om banorna inte kan läggas om befarar han att arrangemanget får läggas i en annan kommun, exempelvis Kristianstad eller Höör.
– Men vad tror friidrottssverige om Hässleholms kommun då?
Helt nytt för 2,5 miljoner
Att renovera banorna tillfälligt skulle kosta cirka 1,7 miljoner kronor, att lägga helt nytt 2,5 miljoner.
– Vi hinner om vi får pengar, bara vi får tag på en aktör som kan göra det, säger Elo Johannesen.
Men Connie Asterman (S) tror att det är för sent.
– Eftersom underhållet är så pass eftersatt hinner vi tyvärr inte, sa hon när hon i fullmäktige svarade på en fråga från Thomas Haraldsson (L) om hur långt kommunen kommit i planeringen för att lägga om löparbanorna.

Hon sa att kommunen började planeringen när det blev känt att SM beviljats, men trodde att det var i november. Hon betonade att det inte är kommunen som bestämmer om veteran-SM får äga rum.
– Det är förbundets beslut. Första steget togs helt in blanco. Efter det kom de på besök och dömde ut banorna på grund av skaderisk, förklarade hon.
Pengar från Björklundaprojektet?
Thomas Haraldsson påminde om att det finns oanvända pengar i Björklundaprojektet.
– Om man har möjlighet att ta tio miljoner till fotbollen därifrån kan man väl ta tre miljoner till löparbanorna, sa han.

De flesta av kvällens beslut i fullmäktige innebar avslag på motioner, däribland SD:s förslag att omedelbart avsluta projekt Björklunda som avslogs efter votering med röstsiffrorna 36-25.
Thomas Nilsson (L) betonade att byggherrarna inte verkade bekymrade för att området skulle vara vattensjukt.
– Det betalas av skattepengar. Vi måste kulvertera regnvattnet och fylla upp med massor för att kunna bygga, sa Ulf Berggren (SD).
Thomas Nilsson påpekade att Kristianstad till hälften står på gammal sjöbotten. Han förstod inte varför det inte skulle gå att bygga på ett vattensjukt område i Hässleholm.
– Etapp ett har nu fyllts upp. Där är torrt, förklarade kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S).
Hanna Nilsson (SD) fick igenom en minoritetsåterremiss på sin egen motion om Qpoolens framtid efter att det kommit fram att en utredning redan pågick, oklart med vilka förutsättningar.
Återremiss om flytt av reningsverket
Centerpartisterna Anders Edwalls och Ann-Kristin Johnssons motion om att Hässleholm Miljö skulle ta över huvudansvaret för Finjasjöns vattenkvalitet röstades ned med 39 röster mot tre. Deras förslag om att ta fram ett förslag på ny placering av Hässleholms reningsverk fick bättre gehör, men återremitterades av en minoritet på grund av bristfälligt underlag.
– Detta slår allt. Motionen handlar om att reningsverket är föråldrat, fungerar ej och klarade inte översvämningen. Hässleholm Miljö svarar att det fungerade väl under översvämningen vintern 2024, sa Hanna Nilsson.

Hon efterlyste tjänsteskrivelsen.
– Det finns ingen!
Ordförandeförslaget från Lena Wallentheim säger att en möjlig alternativ placering av reningsverket ska utredas i händelse av att ändrade regelverk skulle ställa de kraven. Uppdraget ska ingå i arbetet med fördjupad översiktsplan.
Nämner inte miljöbrott
Det kommunala va-bolaget Hässleholm Miljö menar i sitt yttrande att orsaken till överskridande av gränsvärden under översvämningen är att ledningsnätet inte klarade att ta emot de stora vattenvolymerna. Det nämns inte att överskridandet innebar ett miljöbrott. Men bolaget fick åtalsunderlåtelse eftersom en företagsbot just utdömts för ett annat miljöbrott, olaglig slamhantering vid reningsverket.
Yttrandet från i maj 2024 påstår att bolaget tvingades brädda cirka 190 000 kubikmeter avloppsvatten ut i vattendragen under översvämningen. Men bolagets egen utredning fastställde några månader senare att det var drygt 290 000 kubikmeter.
Enligt bolagets uppskattning kan en flytt av reningsverket innebära en investering på mellan 800 miljoner och två miljarder. Det framgår inte varför det skulle bli dyrare än Kristianstads nya större och toppmoderna reningsverk, som invigdes i höstas och kostade 800 miljoner kronor.
– Ett nytt miljötillstånd kommer att innebära helt andra krav än idag på rening av läkemedel och PFAS. Kväve och fosfor måste troligen renas till noll, sa Anders Edwall och menade att det med stor sannolikhet kommer att behöva byggas ett helt nytt reningsverk, sa han.

Han såg en flytt av reningsverket också som ett sätt att rädda Finjasjön.
Vill bygga ut Hässleholm
– Om reningsverket hade legat på en annan plats hade de inneburit ofantliga möjligheter att bygga ut Hässleholm på det hållet, sa han.
Han ville säga ja till Lena Wallentheims förslag.
Men Thomas Haraldsson sa blankt nej och menade att Hässleholm Miljö borde veta bäst.
– Om problemet är ledningsnätet och de håller på att byta ut det, varför ska vi leta efter en alternativ placering?
Inga krav från länsstyrelsen
Han konstaterade att länsstyrelsen ännu inte ställt några krav på en flytt. Rening av läkemedel och PFAS menade han kan ske inom befintligt reningsverk.
– Det kanske inte är så roligt för dem som bor där reningsverket skulle ligga, till exempel i Finja? Varför ska vi utsätta medborgare för detta trauma?
Hanna Nilsson, Ulf Berggren och Folkets väls Björn Widmark berömde hans inlägg. Men Anders Edwall ifrågasatte möjligheterna till läkemedelsrening i nuvarande reningsverk.
– Kan vi inte för en gångs skull vara lite i framkant?
Lena Wallentheim betonade att hon talat med miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen innan hon skrev sitt förslag. Hon hade också fått beskedet att utredningen inte skulle innebära några större kostnader eftersom ingen extern konsult behövde anlitas.
– Jag förstår inte varför det är så problematiskt att vara lite förutseende, sa hon.

Björn Widmark ville inte flytta reningsverket.
– Det behövs inte nu, men med era exploateringsplaner kommer det att behövas, sa han.
Text och foto: Berit Önell