Bygglovet för Jacob Karlssons 16-våningshus i kvarteret Rusthållaren i Hässleholm har upphävts för femte gången på grund av att det strider mot detaljplanen. Tidigare har kommunens beslut att godkänna byggplanerna rivits upp redan i länsstyrelsen, men nu har mark- och miljödomstolen dömt ut bygglovet. Anledningen denna gång är garagenedfartens utformning.
– K-Fastigheter kommer fortsätta arbeta för att byggnation av Rusthållaren ska bli möjlig, meddelar Johan Hammarqvist, IR- och kommunikationschefpå K-Fastigheter, i ett sms till Frilagt.
Jacob Karlsson på K-Fastigheter och miljö- och stadsbyggnadsnämndens dåvarande ordförande Kenny Hansson (M) presenterade stolt det svarta höghuset som Hässleholms nya landmärke vid en presskonferens i stadshuset i maj 2022.
Grunden göts under hösten 2022, men bland andra K-Fastigheters konkurrent Norén Fastigheter med kulturbyggnader i närområdet överklagade. Redan i november upphävde länsstyrelsen bygglovet för att det stred mot detaljplanen. Bygget fortsatte en kort tid till, men har sedan stått still.
Sedan har kommunen fortsatt att bevilja nya bygglov utan att kontrollera tillräckligt noga att detaljplanen följs. Norén Fastigheter har fortsatt att överklaga och fått rätt i länsstyrenlsen. Det har gällt antalet våningar, att bara en garagenedfart var planerad när detaljplanen krävde två och att bullervärdena överskreds på takterrassen.
Den här gången avslog länsstyrelsen Noréns överklagande. Men efter överklagande till mark- och miljödomstolen får bolaget nu bygglovet upphävt igen.
Domstolen slår bland annat ner på att garagets södra del inte är indragen 1,4 meter från fasaden som detaljplanen säger. Därmed bryter den mot ytterligare en bestämmelse eftersom den placeras på prickmark som inte får bebyggas med annat än ramper, trappor och garagenedfarter.
Bestämmelsen om indragen fasad syftar enligt domen till att motorfordon ska kunna svänga på en begränsad yta för att kunna köra till garaget. Jacob Karlssons bolag K-Fast Rusthållaren 3-4 AB hävdade att det inte var nödvändigt eftersom annan utformning var möjlig. Men domstolen ser ingen möjlighet att godkänna någon alternativ utformning.
Mark- och miljödomstolen bedömer att avvikelserna inte är mindre sådana som kan godkännas om de varit nödvändiga av byggnadstekniska skäl.
Domstolen tar dessutom av processekonomiska skäl ett eget initiativ utanför överklagandet och prövar om utrymme för reservkraft, stödmurar och planteringslådor strider mot planen. Dessa planeras enligt bygglovet också på prickad mark. Inte heller dessa avvikelser bedöms som mindre.
Men K-Fastigheter har inte för avsikt att ge upp om höghuset.
– Vi kommer nogsamt att sätta oss in i domen tillsammans med juridiska experter och har därför inga specifika kommentarer till utslaget just nu annat än att vi beklagar utfallet efter att såväl kommunen som länsstyrelsen godkänt byggnation, skriver Johan Hammarqvist.
– När vi gått igenom domen ordentligt bestämmer vi handlingsväg.
Han förklarar att ett alternativ är att överklaga till mark- och miljööverdomstolen. Det kräver dock prövningstillstånd.
– Vi är övertygade om att det går att hitta lösningar som samtliga instanser är nöjda med.
– Vi vill kunna ha ett samlat huvudkontor i Hässleholm för koncernen och dessutom erbjuda andra företag attraktiva kontorslokaler såväl som andra verksamheter. Något som är bra för Hässleholm som stad och kommun, säger Johan Hammarqvist.
Berit Önell
Läs mer:
2022-05-23 Bygglov klart för 70-metershus: Karlsson på pressträff i stadshuset
2022-11-03 Bygglov för K-fastigheters höghus upphävt – länsstyrelsen vill stoppa arbetet
2022-11-08 K-fastigheter har överklagat
2023-06-13 Bygglov för höghuset för fjärde gången