Det finns en oro för repressalier hos den grupp medarbetare inom Hässleholms kommun som anmält misstankar om korruption och olagliga inköp inom bolagen Hibab och Hässleholm Miljö. Det berättar medarbetarna i ett mejl till Frilagt och Norra Skåne där de förklarar att de därför absolut inte vill prata i telefon med oss. De är rädda att drabbas av något liknande det som hände Martin Persson när han överklagat kommunens beslut att köpa Björksäters äldreboende.
– Vi är bekymrade över att liknande metoder kan användas mot oss, skriver visselblåsarna.
De beskriver en upplevelse av att alla nu har ögonen på varandra på arbetsplatsen.
– Tidigare incidenter, såsom när kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD) försökte anlita personer från Vittfarnas vikingaby för att tvinga Martin Persson att dra tillbaka sitt överklagande av kommunens köp av Björksäters äldreboende, har skapat en atmosfär av rädsla, skriver de.
– Vi är bekymrade över att liknande metoder kan användas mot oss, vilket undergräver vår vilja att rapportera oegentligheter.
Frilagt har tidigare avslöjat att Hanna Nilssons företrädare Lars Johnsson (M) kallade medborgaren Martin Persson till ett enskilt möte på stadshuset en söndagskväll för att tala om överklagandet, något som ledde till JO-kritik för grundlagsbrott.
Omsorgsförvaltningens tidigare ekonomichef, som slog larm om mångmiljonkostnader för bemanningssjuksköterskor utanför upphandlade avtal, utsattes för trakasserier och bestraffning och tvingades till slut lämna sin tjänst i kommunen.
Visselblåsarna förklarar att de som grupp valt att anmäla missförhållandena trots den oro de känner inför potentiella repressalier.
– Det är oacceptabelt att visselblåsare och anmälare möter hot eller negativa konsekvenser i en demokratisk organisation. Detta är ett direkt hot mot rättssäkerheten och strider mot kommunens policy för att hantera otillåten påverkan, skriver de.
Om kommunen skulle utsätta dem för repressalier för att de lämnat information till media är det dessutom ett grundlagsbrott.
Gruppen vill uppmana kommunen att agera skyndsamt och kraftfullt för att säkerställa att upphandlingar och inköp sker i enlighet med lagen och kommunens riktlinjer.
Under arbetet med att ta fram underlag för anmälan har visselblåsarna upplevt att de blivit motarbetade. Hässleholm Miljö lämnade inte ut underlag för sina upphandlingar utan hänvisade bara till kommunens ramavtal. Bolaget sekretessbelade dessutom timpriset för Fasab så att det inte gick att jämföra med priserna i kommunens ramavtal.
– Kommunens riktlinjer kräver transparens och öppenhet i avtalsprocesser, särskilt för att säkerställa att offentliga medel används på ett korrekt sätt, skriver visselblåsarna.
– Hässleholms kommuns värdegrund bygger på rättssäkerhet, transparens och nolltolerans mot korruption. Alla beslut ska fattas objektivt och utan otillbörlig påverkan. Jävsreglerna i kommunallagen syftar till att förhindra både felaktiga beslut och misstankar om partiskhet.
Att avvika från dessa regler undergräver förtroendet för den offentliga verksamheten.
De anser det anmärkningsvärt att nyanställda inom bolagen fortsätter att avropa tjänster från Fasab utan att hänvisa till upphandlade ramavtal.
– Detta tyder på en systematisk ovilja att rätta sig efter upphandlingsreglerna.
Hanna Nilsson kallar anklagelserna om att hon försökt anlita “torpeder” i vikingabyn för en hittepåhistoria.
– För det första är polisutredningen nedlagd och det är säkerställt att det är något som jag inte gjort. Men det är jättetråkigt att de känner så, säger hon.
Hon anklagar Frilagts reporter för att ha orsakat problemet.
– Det är faktiskt du som har gjort det här större än vad det egentligen är.
– Enligt svensk lag är jag oskyldig.
Hon vill fortfarande inte förklara varför hon och Oddvar Lönnerkrantz i vikingabyn i den uppmärksammade inspelningen talar om att hon velat ha deras hjälp med Martin. Dessutom ska hon hjälpa dem med deras problem och ordna så att kommunen köper vikingabyn “lite dyrare”. Hon misskrediterar också flera kommunala tjänstemän.
– Jag har varit naiv. Jag försökte lösa konflikter och har sagt dumma saker, men det var också under rädsla, säger hon.
Ska anställda i kommunen våga slå larm om oegentligheter?
– Ja, det är jätteviktigt. Jag vill verkligen uppmuntra folk att anmäla om de ser något felaktigt.
Hon är medveten om att anställda som slagit larm tidigare blivit straffade och nämner omsorgens ekonomichef.
– Det var allvarligt. Det är inte konstigt att anmälarna känner så här. Det är jättebra att de ändå ställer upp och anmäler, de gör det som är rätt.
– Det värsta är om Martin går runt och är orolig.
Hanna Nilsson tror att det finns fler missförhållanden i kommunen än de som nu anmälts.
– Det är bara toppen på ett isberg, säger hon.
Hon skulle därför vilja utöka kommunrevisionen och ge mer medel till revisorernas granskningar.
– Vi borde fråga dem och ta till sig det de säger mycket mer.
Frilagt har förgäves sökt Lars Johnsson.
Berit Önell
Repressalieförbud:
Repressalieförbudet i grundlagen innebär att kommunen och andra myndigheter och vissa privata verksamheter inte får utsätta någon för repressalier för att den lämnat information till media. De får inte heller efterforska vem som lämnat informationen. (Tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen)
Läs mer:
2024-01-15 Hässleholm Miljö i dubbla krismöten efter larm om korruption
2024-01-15 Även Hibab anklagas för olagliga upphandlingar
2024-01-16 ”Högst sannolikt” brister i upphandlingarna – larm hamnade i skräppost