Hibabs ledning medger nu att visselblåsarna kan ha rätt i sin anmälan om olagliga upphandlingar som har gynnat en specifik bolagskoncern.
– Det finns högst sannolikt brister, säger Hibabs ordförande Stefan Larsson (M).
Det tog lång tid innan larmet om stora inköp utan upphandling i de kommunala bolagen Hibab och Hässleholm Miljö nådde ansvariga. Trots att samma mejladress använts för att begära ut de stora mängder fakturor som anmälarna granskat hamnade larmet i skräpposten hos ledande politiker och tjänstemän.
– Det är ett mysterium. Sådant ska inte hamna i skräpposten, säger kommunjurist Magnus Gjerstad.
Visselblåsartjänsten tog en hel månad på sig, men rekommenderar nu fortsatt utredning.
Stefan Larsson berättar att han under torsdagen fått ny och kompletterande information om misstankarna.
Det kan också bli aktuellt med en extern utredning av Hibabs upphandlingar. Hässleholm Miljö har redan beslutat att en sådan ska göras efter att en intern granskning av fakturor och upphandlade avtal gjorts. Den interna delen är redan igång på Hässleholm Miljö.
Hibabs vd Kent Johannesson sa på onsdagen till Frilagt att han skulle göra en utredning inför styrelsens sammanträde den 12 februari, men att bokslutet först måste prioriteras. Nu tycks ändå viss genomgång ha gjorts och Stefan Larsson förklarar att styrelsen kan besluta om att en extern utredning också ska göras.
– Innan dess måste vi ha klarlagt i vilken omfattning vi har brutit. Det här byggde ju på en summering av fakturor och där är upphandlingar som är gjorda där det kanske finns ramavtal. Jag vill i alla fall ha ett ordentligt underlag innan man anlitar någon för eventuell utredning, säger han.
Anmälarna, en grupp medarbetare i kommunen, har uttryckt oro för att bevis kan försvinna om misstankarna inte utreds snabbt.
– Att det skulle försvinna fakturor ser jag som väldigt osannolikt och i så fall går det att återskapa dem. Har det hållit på sedan 2020 kan det inte vara akut om vi sansar oss lite och ser till att skaffa oss ordentlig information, säger Stefan Larsson.
– Men självklart ska bolagen göra rätt. Det ska Hibab också göra och om det visar sig att det finns allvarliga brister är det inte acceptabelt. Det är det primära här, säger han.
Anmälarna mejlade Stefan Larsson redan den 23 december, men mejlet hamnade i skräpposten. Först på torsdagsmorgonen hittar han det.
På måndagsförmiddagen skickade anmälarna ett mejl till ytterligare nio ledande personer i kommunen om de allvarliga avvikelser de hittat. Även dessa verkar ha fått det i skräpposten.
Magnus Gjerstad berättar att kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) på tisdagen upptäckte mejlet i sin skräppost och kontaktade honom.
– Hon såg att jag också stod med bland mottagarna, berättar han.
Han mejlade i sin tur brevet till alla övriga som stod som synliga mottagare. Det var kommunalråden Joakim Karlsson (M) och Hanna Nilsson (SD), Hässleholm Miljös ordförande Andreas Dahlberg (S) och vice ordförande Christer Caesar (KD), kommunrevisorn Emil Nilsson (C ), kommundirektören Ulf Bengtsson och biträdande kommundirektören Amra Salihovic.
Christer Caesar var först med att skicka vidare informationen till Hässleholm Miljös vd Mats Didriksson som inte var med på sändlistan. Denne såg sedan till att bolagets krisledningsorganisation aktiverades och började arbeta på onsdagsmorgonen.
– Det är allvarligt att göra sådana anklagelser. Vi vet inte sanningshalten, men det får utredas. Vi får gå till botten med det, säger Christer Caesar.
När Stefan Larsson hittat sitt mejl visste han inte om någon annan fått samma information. Han skickade därför vidare till både Hibabs ledning och kommunledningen.
– Jag har informerat lekmannarevisorerna också, berättar han.
Han bokade även in ett telefonsamtal med revisionen under torsdagskvällen.
Stefan Larsson säger att det var tur att mejlet fanns kvar I skräpposten.
– Normalt försvinner det efter sex dagar, förklarar han.
Nu fanns det i en annan kategori som ligger kvar i 30 dagar.
– Jag har ingen aning om varför det hamnat i skräpposten. Det är ett mysterium, säger Magnus Gjerstad.
Han har på torsdagseftermiddagen inte kontaktat it-avdelningen, men säger att han kanske ska göra det.
På torsdagen visade det sig också att visselblåsartjänsten granskat den anmälan om korruption och jäv som gällde Hibab och dess dotterbolag. Men det tog en hel månad för bolaget som hanterar detta att skicka sin rapport. Där rekommenderas Hibab att “utreda riktigheten och omständigheterna i de rapporterade uppgifterna”.
Magnus Gjerstad säger att kommunen har tre månader på sig att utreda och återkoppla till anmälaren, inklusive det externa konsultbolagets KPMG:s inledande utredning.
Han konstaterar att det varit jul och nyår, men att KPMG brukar vara lite snabbare. Någon tidsgräns för konsulternas arbete finns inte.
– Det blir mindre tid för oss om det ligger längre hos KPMG, säger Magnus Gjerstad.
Han säger att det sällan är så akuta ärenden som anmäls att de inte kan vänta i tre månader.
– Om det är något som är bråttom bör man kanske anmäla till polisen i första hand, om det gäller pågående brott, säger han.
Borde det polisanmälts i detta fall?
– Jag vet inte riktigt, jag kan inte säga det, säger Magnus Gjerstad och påpekar att det inte finns någon skyldighet för privatpersoner att polisanmäla.
Enligt Gjerstad är det inte säkert att kommunen alls utreder enligt visselblåsarlagen nu eftersom bolagen redan satt igång utredningar.
– Det är lättare att utreda om det inte är så sträng sekretess som i visselblåsarlagen. Men vi kommer att följa de utredningar som görs och se om det behövs ytterligare utredning. Annars är det onödigt, säger han.
Christer Karlsson (S), en av kommunens revisorer vill inte kommentera ärendet just nu.
– Men det är klart att vi ska få veta mer i detalj vad det handlar om, säger han.
Frilagt har sökt kommunens it-chef John Palmqvist.
Berit Önell
Läs mer:
2024-01-15 Hässleholm Miljö i dubbla krismöten efter larm om korruption