Stickprov hade räckt för att kolla namn för folkomröstning

Stickprov hade räckt för att kolla namn för folkomröstning

Kontrollen av undertecknarna för en folkomröstning behöver inte vara så rigorös som i Hässleholm. Enligt kommunernas och regionernas egen intresseorganisation SKR räcker det “normalt” med ett antal stickprov. Om det då upptäcks obehöriga namn måste man kontrollera fler.

– Vi vill göra det ordentligt. Då kan det aldrig bli några tvivel, säger Christer Welinder (S), valnämndens ordförande i Hässleholms kommun.

Bilden visar Christer Welinder.
Christer Welinder (S), ordförande i valnämnden, vill att alla namn för en folkomröstning kontrolleras ordentligt, trots att det enligt SKR räcker med stickprov. Foto: Urban Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Som Frilagt berättade på måndagen har politikerna i valnämnden tillsammans med tjänstemän noggrant gått igenom varje namn på listorna som lämnats in för en folkomröstning om att bevara simhallarna i Tyringe och Bjärnum. Efter detta arbete som tog sju timmar för 13 personer ska nu tjänstemännen göra en ännu mer detaljerad kontroll då de 5 058 undertecknare som klarade första varvet stäms av mot folkbokföringen. Denna beräknas ta tre veckor.

Men enligt SKR:s hemsida behöver kommunen inte lägga ned så mycket arbete på kontrollen. Under information om så kallat förstärkt folkinitiativ, alltså när medborgare begär en folkomröstning, finns en avdelning med frågor och svar.

På en fråga om hur namnunderskrifterna kontrollräknas svarar SKR att det inte finns någon särskild reglering om detta.

– Det är alltså upp till respektive kommun eller region att bestämma hur denna kontroll ska gå till, skriver SKR.

– Antalet som står bakom initiativet ska kontrolleras. Men när det gäller kontroll av behörigheten att stå bakom initiativet räcker det normalt med ett antal stickprov. Om det upptäcks obehöriga namn så måste man kontrollera fler.

Christer Welinder konstaterar att det fanns obehöriga namn på namnlistorna i Hässleholm. 301 namn underkändes.

– Det var några som inte var folkbokförda i kommunen, berättar Christer Welinder.

Bilden visar kontrollen av namlistorna på måndagen.
Den första kontrollen av namnlistorna pågick hela måndagen i stadshuset. Två av kontrollanterna var Lars Olsson (C) och kommunjuristen Magnus Gjerstad. I bakgrunden ordförande Christer Welinder (S), till vänster, och vice ordförande Christer Caesar (KD). Foto: Urban Önell

Tanken var egentligen inte att jämföra med folkbokföringen i den första granskningen, men Welinder förklarar att personer som enligt sina adressuppgifter bor nära kommungränsen kontrollerades direkt.

– Vi har lokalkännedom, säger han.

Några hade också skrivit telefonnummer istället för personnummer och det fattades vissa uppgifter i rutorna på blanketterna som initiativtagarna tagit fram.

Christer Welinder tycker att blanketterna är mycket bra.

– Det är bara att följa raden. Det blir lättare både för oss och för dem som samlar in namnen, säger han.

Men anledningen till att valnämnden beslöt att göra noggranna kontroller av alla namn från början var att man ville slippa att resultatet ifrågasätts.

– Det finns två läger i allt. Om vi har gjort det ordentligt kan ingen angripa oss, säger Christer Welinder.

Men det tar väl tid och kostar pengar?

– De största pengarna blir det om det blir ett folkomröstningsbeslut, svarar Christer Welinder.

Han berättar att valnämnden har planerat ett kort möte den 3 februari. Då är det meningen att bedömningen ska kunna göras. Om minst 4 152 av de nu 5 058 namnen är godkända ska valnämnden föreslå kommunfullmäktige att besluta om en folkomröstning. Om inte tillräckligt många är godkända blir förslaget att avslå folkinitiativet. I fullmäktige blir det ja till folkomröstning om inte två tredjedelar eller fler av ledamöterna säger nej.

Berit Önell

Läs mer:

2024-01-13 Namn för folkomröstning om simhallar klarade första granskningen

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se