Hässleholms tidigare kommunstyrelseordförande Lars Johnsson (M), numera riksdagsledamot, sitter kvar i konstitutionsutskottet som bland annat ska granska att regeringen följer grundlagen. Den allvarliga JO-kritik han själv fick för att ha agerat i strid med grundlagens krav på saklighet och opartiskhet har inte lett till att hans parti ifrågasatt hans lämplighet för posten. Åtminstone var det vad han själv sa när Frilagt och TV4 överraskade honom på väg in till ett av utskottets sammanträden i riksdagshuset i Stockholm. När Frilagt ringer Moderaternas gruppledare Mattias Karlsson för att fråga om saken slänger han på luren. KU:s ordförande Ida Karkiainen (S) säger att hennes parti åtminstone skulle ha haft en diskussion om lämpligheten.
I första avsnittet av TV4-programmet Lokala skandaler, som sändes på torsdagen, visas en del av mötet med Lars Johnsson som skedde i september. Men det var nära att Frilagt inte kom in i riksdagshuset.
Vår ansökan om pressackreditering avslogs av två skäl. Enskild firma godkänns inte och det krävs att en frilansjournalist har minst en inkomst motsvarande marknadsmässig halvtidslön med arbete för godkända medieföretag. Vi är både för fattiga och har fel företagsform. Men vi är inte ensamma om att nekas komma in i riksdagen som förklarar sina stränga regler med säkerhetskrav. Många seriösa mindre tidningar och särskilt de vars ägare inte är renodlade medieföretag har stängts ute, däribland Dagens juridik.
Men TV4 är ett godkänt medieföretag och kunde öppna dörren till riksdagen genom att anställa Frilagts journalist för en dag.
Där kommenterar Lars Johnsson för första gången JO-kritiken som han fick för att han bjöd in Martin Persson till ett enskilt möte i stadshuset om dennes överklagande av kommunens beslut att köpa Björksäters äldreboende.
– Det får överhuvudtaget inte förekomma något som kan uppfattas som påtryckningar, skrev JO.
”Hade inte gjort om det”
– Jag tar till mig av kritiken, säger Lars Johnsson inför TV4:s kamera.
Ångrar du mötet med Martin?
– Jag hade inte gjort om det, så kan jag säga. Jag har tagit lärdom av det, fortsätter han.
När han får frågor om varför han inte tidigare svarat på Frilagts frågor tar han upp sin anmälan till Medieombudsmannen för att han inte tillräckligt fick bemöta Frilagts artiklar om att han polisanmäldes efter mötet i stadshuset.
”Tycker inte du har varit seriös”
Du anmälde oss för att du inte fick bemöta. Varför vill du då inte bemöta och svara när du får möjlighet? Är inte det ologiskt?
– Nej, det tycker jag inte. Du har ju också hängt ut mig i andra sammanhang.
Vad menar du med det?
– Du har ju skrivit i tidningen om att det pågick en förundersökning mot mig fast det inte var korrekt, säger han.
Han syftar uppenbarligen på Frilagts artikel i maj 2023 då åklagaren uppgett att en förundersökning inletts mot honom om trolöshet mot huvudman. Den gällde den hemliga uppgörelsen som gav tidigare kommundirektören Bengt-Arne Persson lön i ett helt år efter att han slutat, totalt 1,3 miljoner kronor.
Lars Johnsson vägrade svara på Frilagts frågor om detta även före polisanmälan. Senare påstod åklagaren att det aldrig funnits någon förundersökning och hävdade att hon tidigare uttryckt sig slarvigt. Båda samtalen med åklagaren är inspelade.
– Jag tycker inte du har varit seriös. Det är därför jag inte velat prata med dig, säger Lars Johnsson i riksdagskorridoren, som om det var hans sak att välja vem som granskar honom.
Bättre för kommunen att äga
Han har svårt att förklara varför det var så angeläget för både honom och kommunalrådskollegan Hanna Nilsson (SD) att Martin Persson skulle dra tillbaka sitt överklagande.
– Det var inte viktigt att han skulle dra tillbaka det, men jag ville prata med honom för att få en bild över helheten.
Varför var det så viktigt att köpa äldreboendet?
– Det var viktigt att köpa det för det var en bra affär för kommunen.
Hade du och Hanna Nilsson gemensamt talat om hur ni skulle gå åt det?
– Nejnej.
Carolina Jemsby från TV4 frågar på vilket sätt det var en bra affär för kommunen när man ville köpa äldreboendet för 40 miljoner mer än den högsta värderingen.
– Om du ser historiskt har det alltid varit bättre för kommuner, om det är en lokal man ska ha verksamhet i långsiktigt, att äga än att hyra.
Ingen diskussion om lämplighet
Lars Johnsson får frågor om lämpligheten att sitta i KU efter att själv ha fått ganska skarp kritik från JO.
– Det avgör inte jag, det avgör partiet, säger han.
Han förklarar att han hellre hade suttit i ett annat utskott.
– Men partiet har bedömt att det är här de har mest nytta av mig, säger han.
Har det ifrågasatts efter den här JO-kritiken?
– Nej.
Lars Johnsson säger att han har meddelat partiets gruppledare om JO-kritiken och även skickat över beslutet.
– Men vi har inte haft någon diskussion om lämpligheten, säger han.
När Frilagt vill ställa fler frågor vänder Lars Johnsson ryggen till och går in i sammanträdesrummet.
Frilagt har frågat KU:s ordförande Ida Karkiainen hur hon ser på om en ledamot får kritik av JO.
JO-kritik ska tas på allvar
– Jag förutsätter att alla riksdagsledamöter föregår med gott exempel och beaktar grundlagarna. Samtidigt finns det en folkvald dimension. Det måste vara ett ganska allvarligt brott för att man inte ska kunna bli vald till riksdagen, säger hon.
Det är inte ordförande i KU som bedömer vilka som är lämpliga utan det gör partierna.
– Jag tycker att alla ledamöter själva ska rannsaka sig och fundera om de har något bagage som gör dem olämpliga i ett visst utskott.
Hade det gällt ordförande eller vice ordförande hade förtroendet däremot kunnat prövas i utskottet.
Ida Karkiainen förklarar hur hon tror att det hade gått till om en socialdemokratisk KU-ledamot hade fått JO-kritik.
– Om det hade handlat om oss hade man tänkt att den som var föremål för kritiken hade nämnt det för gruppledaren och att det hade diskuterats, och åtminstone reflekterats över i partiet. Det tror jag man behöver göra.
Hon har sett beslutet mot Lars Johnsson.
– Jag har skummat igenom det. Det är svårt att bedöma, men JO-kritik är alltid JO-kritik. Den ska man ta på allvar och ta lärdom av. Det är inget man ska ta lätt på, säger hon.
M-gruppledaren svarar inte på frågor
Frilagt söker Moderaternas gruppledare Mattias Karlsson många gånger utan resultat. Strax före jul svarar han till slut i telefon.
– Jag svarar inte på frågor om ledamöter, är det enda han säger.
När Frilagt då erbjuder honom att svara mer allmänt slänger han på luren. Vi skriver ett sms och ber honom ringa tillbaka och svara på några frågor om hur eventuell JO-kritik mot M-ledamöter hanteras och även varför han inte kan svara på frågor om ledamöter. Han återkommer inte.
Berit Önell
Lokala skandaler går fortfarande att se på TV4 Play. Registrera dig för ett gratiskonto!
Fotnot:
Frilagt klandrades av Mediernas etiknämnd i februari 2023 för att ha åsidosatt god publicistisk sed genom att inte låta Lars Johnsson bemöta artiklarna om polisanmälan efter mötet med Martin Persson i stadshuset i maj 2022. Medieombudsmannen ville fria , men Lars Johnsson överklagade till nämnden som beslöt om den lindrigaste formen av klander. Två ledamöter var skiljaktiga.
Medieombudsmannen är ingen myndighet eller domstol utan en del av mediebranschens självsanerande system. Frilagt har valt att frivilligt ansluta sig till det pressetiska systemet och följa de pressetiska reglerna. Därmed kan publiceringar anmälas om någon anser sig drabbad av en publicitetsskada.