Martin vågar överklaga igen: “Inte rätt att köpa Vittsjö IP”

Martin vågar överklaga igen: “Inte rätt att köpa Vittsjö IP”

Martin Perssons förra överklagande av ett kommunalt fastighetsköp ledde till att han kom i konflikt med två kommunalråd. Lars Johnsson (M) fick JO-kritik efter att ha kallat honom till ett hemligt möte om överklagandet. För Hanna Nilsson (SD) blev det polisutredning på grund av misstankar om att hon försökt anlita torpeder mot Martin. Men han har inte blivit mer avskräckt än att han nu överklagar även Hässleholms kommuns köp av Vittsjö Idrottspark.

– Jag har noga övervägt om jag ska våga överklaga igen, säger han.

Det är nu totalt tre personer som överklagat köpet där kommunen för åtta miljoner kronor tar över idrottsplatsen med allsvensk arena där Vittsjö damlag spelar. Även en friidrottsarena ingår.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Bilden visar Vittsjö idrottspark.
Martin Persson menar att kommunens köp av Vittsjö idrottspark handlar om att rädda en verksamhet av kommersiell karaktär och därför är olagligt. Foto: Jonathan Önell

Martin Persson har flera argument mot köpets laglighet i sitt överklagande. Han konstaterar att kommunen vill hjälpa föreningen att klara sin ekonomi som är ansträngd på grund av löner till tränare och spelare på elitnivå. Föreningen måste ha en ekonomi i balans för att få behålla sin elitlicens.

– Det kan inte anses vara kommunens ansvar att rädda föreningen från ekonomisk obalans, skriver Martin Persson.

Han menar också att det inte handlar om att rädda någon ungdomsverksamhet utan en verksamhet av kommersiell karaktär.

– Spelarna är avlönade av föreningen för att utföra ett arbete på fotbollsplanen.

Han förklarar att det är föreningens ansvar, inte kommunens, att se till att man inte drar på sig så stora kostnader att det leder till ekonomisk obalans.

Han noterar att de flesta av spelarna är utländska och att dessa löner därmed lämnar kommunen och inte gynnar den.

– Det finns inte heller några rättigheter i Sverige som säger att man har rätt att vara i elitserien om föreningen inte har ekonomi till det, skriver han.

Han undrar om kommunen annars skulle behöva rädda alla föreningar.

Han förutsätter att företagare inte heller kan vända sig till kommunen om ekonomin går dåligt och be kommunen köpa inventarier eller fastigheter så att företaget inte går i konkurs. Om en företagare skulle få ekonomisk hjälp skulle det kunna betraktas som olagligt stöd till enskild näringsidkare.

– Här handlar det om samma sak, både föreningen och företagare avlönar sina anställda, skriver Martin Persson och hävdar att det därför inte är förenligt med kommunallagen.

Bilden visar Martin Persson.
Martin Persson är en av tre som har överklagat kommunens köp av Vittsjö IP.

Han tar även upp att kommunen inte låtit göra någon värdering av anläggningen och menar att det i sig innebär ett överpris, vilket gynnar föreningen och därmed strider mot EU:s statsstödsregler. Dessutom menar han att priset på åtta miljoner bara gäller två tredjedelar av idrottsparken eftersom kommunen redan äger en tredjedel av marken.

– Det innebär att man från kommunens sida har värderat anläggningen till tolv miljoner, skriver Martin Persson.

Han säger till Frilagt att han tycker att det är viktigt att överklaga, trots det han utsattes för förra gången.

– Det är klart att det var obehagligt, men jag anser att man ska ta tillvara sin rätt att överklaga. Jag tycker inte att det är rätt av kommunen att köpa idrottsplatsen. Vad finns det för garanti för att laget är kvar i allsvenskan om tio år? Ska de få mer stöd om fem år om det behövs?

Berit Önell

Fotnot:
Förundersökningen mot Hanna Nilsson är nedlagd.

Läs mer:

2024-12-12 Kommunens köp av Vittsjö idrottspark överklagat

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se