INSÄNDARE. Under de senaste åren har vi sett hur en osäkerhet sprider sig över hela världen. En osäkerhet som gör att oron omvandlas till ilska på bland annat sociala medieplattformar. Det gör att demokratin sätts på prov av dessa auktoritära tendenser och politiska klyftor i samtalet. Det är hög tid att vi som medborgare ställer oss frågan:
Hur skyddar vi vår demokrati? Är det genom att vara arg och leta syndabockar eller är det genom att gå samman och hitta lösningar på ett identifierat problem?
Demokratin, som en gång betraktades som den mest stabila och hållbara styrelseformen, är nu under press. Populism, felaktig information och attacker mot pressfriheten utgör bara några av de hot som vi måste stå emot.
Många politiska ledare använder retorik som inte är sund och riktar något likt nästintill mobbing i sitt samtal. Det skapar ett samhällsklimat där dialog och kompromiss trängs undan.
Vi ser det om inte annat just nu i debatten om omsorgen. Utan att nu sprida felaktig information vågar jag nog säga…varenda människa vill att våra omsorgstagare och dess omsorgsgivare ska ha det bra! Vi alla vill komma med lösningar. Vissa lösningar går inte som man tänkt. Det är då man ska ta nya tag och göra som det gamla ordspråket säger ”Upp i sadeln igen” och testa något nytt fast med lärdomen i ryggsäcken. Inte sitta kvar och klaga på alla andra.
Sociala medier har blivit en stor del i demokratin. Dels möjliggör de en snabb spridning av information och fritt utbyte av idéer. Å andra sidan används de också för att sprida falska nyheter och polarisera våra samhällen. Detta leder till en misstro mot institutioner, vilket i sin tur underminerar det demokratiska beroendet av informerade och aktiva medborgare.
För att motverka demokratihotet måste vi styrka det fria samtalet i debatt och samtidigt vända blicken mot oss själva och notera hur man utrycker sig och tänker om andra.
Demokrati handlar inte bara om att rösta varje val, utan även om att aktivt delta i samhällsdebatten och stå upp för demokratiska värderingar. Så som ett samhälle för alla och för en hållbar miljö.
Avslutningsvis, demokratin är inte en självklarhet – den är en prestation som vi alla har ansvar för att bevara. Det är dags att vi tar hotet mot demokratin på allvar och arbetar tillsammans för att bevara och stärka den. Låt oss enas bakom idéer som främjar öppenhet, respekt och deltagande för att säkerställa en framtid där demokratin kan blomstra.
Katarina Olsson
Vänsterpartiet Hässleholm