Ställer krav på reningsverket efter utsläpp under översvämningen

Ställer krav på reningsverket efter utsläpp under översvämningen

Utvärderingen av de stora utsläppen av orenat avloppsvatten från reningsverk och ledningsnät under förra vinterns översvämning duger inte. Kommunen kräver nu bättre redovisning på en mängd punkter från det kommunala bolaget Hässleholm Miljö.

Som Frilagt tidigare berättat visar Hässleholms Miljös redovisning att 291 miljoner mer eller mindre orenat avloppsvatten avsiktligt släpptes ut, bräddades, till vattendrag och grundvatten när va-anläggningarna överbelastades under översvämningen. Kommunens miljöavdelning har nu granskat utvärderingen som lämnades in den 30 september. I ett föreläggande krävs kompletteringar och förtydliganden.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Bilden visar avloppsvatten som pumpas ut i sjön.
Stora mängder orenta avloppsvatten pumpades ut i Finjasjön under översvämningen, bland annat vid Ormanäs pumpstation.

Konsulten WSP Sverige AB:s har bedömt att bräddningarna har en begränsad påverkan på vattenförekomsterna med undantag av de olagligt höga halterna av näringsämnet fosfor till Finjasjön och Mjölkalångaån. Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen håller inte riktigt med.

– Utsläppen från bräddningarna är allvarliga utifrån ansvaret för er verksamhet, skriver handläggaren, som ändå inte bedömer att slutsatserna är felaktiga.

Påståendet att smittsamma ämnen i avloppsvattnet, patogener, inte skulle vara långvariga ifrågasätts.

– Det är en otydlig beskrivning gällande att patogener inte är långvariga då det är svårt att avgöra vad som avses med långvarig i det här sammanhanget, står det i föreläggandet.

Miljöavdelningen vill bland annat ha förtydligande om hur många brunnslock som var skadade och till vilken nivå locken höjts. En övergripande sammanställning av statusen på ledningsnätet måste lämnas in, liksom en redovisning av vilken åtgärdstakt som krävs för att underhållsskulden på ledningsnätet inte ska öka, respektive för att den ska minska två procent per år.

Bilden visar en brunn i översvämmat område med is och snö.
Flera utsatta brunnar nära sjön hade inte höjts upp eller tätats.

Föreläggandet kräver även en utvärdering av om åtgärder som utförts efter den förra stora översvämningen 2002 minskade bräddningen 2024 och i så fall bedömd andel minskad bräddning.

Kommunen vill ha en åtgärdsplan för att minska mängden bräddat vatten vid ett liknande framtida scenario.

– Det ska framgå i åtgärdsplanen vilka åtgärder som ska utföras respektive år och bedömd kostnad, skriver miljöavdelningen.

Miljöavdelningen anser att en åtgärdsplan bara delvis har redovisats och att vissa åtgärder har beskrivits för övergripande.

Föreläggandet betonar att miljötillståndet för Hässleholms reningsverk och Magle våtmark från 1994 kräver att avloppsledningsnätet fortlöpande ska ses över och underhållas i syfte att så långt som möjligt begränsa tillflödet av grundvatten och dräneringsvatten. Utsläpp av obehandlat eller otillräckligt behandlat bräddvatten ska förhindras så långt som möjligt.

Bilden visar en lyftkran vid reningsverket i Hässleholm.
Översvämningen orsakade flera haverier i reningsverket i Hässleholm.

Utvärderingen godkänns på vissa punkter, bland annat den uppskattade mängden utsläppt spillvatten från hushåll, alltså avloppsvatten. Den är 83 795 kubikmeter. Den har beräknats genom ett medelvärde för dricksvattenförbrukning per dygn multiplicerat med antal dagar bräddningen pågick och skulle motsvara 29 procent av den totala bräddade volymen.

Enligt Hässleholm Miljös redovisning pågick bräddningarna längst i Finja kyrkby med 36 dagar. Där var den totala bräddade volymen från pumpstation och ledningsnät 25 670 kubikmeter. Uppskattad volym spillvatten var bara 2 732 kubik, trots att bedömningen var att hela 80-100 procent av Finja kyrkbys hushålls spillvatten bräddades.

Hässleholm Miljö får mer än åtta månader på sig att svara. Senast den 29 augusti 2025 ska redovisning på samtliga punkter ha kommit in till miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen i Hässleholms kommun.

Berit Önell

Läs mer:

2024-02-09 Hässleholm Miljö: ”Stora mängder avlopp som bräddar”

2024-10-13 Ifrågasatt smittorisk efter översvämningen – bönder ersattes för plöjning och nysådd

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se