Bygglovstaxor och dyr oljeavskiljare klubbade

Bygglovstaxor och dyr oljeavskiljare klubbade

En oljeavskiljare för 3,1 miljoner kronor på kommunens bekostnad behövs för att verksamhetsområdet Björkhagavägen i Vinslöv ska byggas ut. Efter en återremiss för ytterligare utredning sa en majoritet i kommunfullmäktige ja på måndagskvällen.

De tidigare omdebatterade taxorna för bygglov med mera klubbades också. Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen hade nu räknat ut hur taxorna slår ekonomiskt för att säkerställa att det varken blir vinst eller förlust. Några beräkningar fanns dock inte med i beslutsunderlaget.

Hässleholm Miljö får kraftig rabatt på borgensavgifter till kommunen.

Skyddsföreskrifterna för vattenskyddsområdet måste följas och Vinne ås vattenkvalitet värnas. Därför finns kravet på en så kallad lamelloljeavskiljare för dagvatten från hårdgjorda ytor i detaljplanens planbeskrivning. Denna är dock inte juridiskt bindande. Där står också att kommunens tekniska förvaltning ska betala investeringen i oljeavskiljaren. Va-bolaget Hässleholm Miljö vill inte stå för mer än drift och underhåll.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Bilden visar Vinne å.
Oljeavskiljaren behövs enligt tillsynsmyndigheterna både för att värna Vinne å och för att vattenskyddsområdets föreskrifter ska följas. Foto: Berit Önell

Kravet på oljeavskiljare kommer från både länsstyrelsen och kommunens egen miljöavdelning som hänvisar till skyddsföreskrifterna i vattenskyddsområdet och att vattenkvaliteten i Vinne å ska värnas.

Projektet måste starta under detta året för att kommunen ska få bidrag på cirka 980 000 kronor från Trafikverket till en gång- och cykelväg.

Anders Edwall (C ) var kritisk till redovisningen av den utredning om Björkhagavägen som gjorts efter återremissen vid förra kommunfullmäktige den 25 november. Det som skulle utredas var frågan om det verkligen är Hässleholms kommun ansvar att installera och drifta oljeavskiljare.

– Man vill ha ett svar, ja eller nej. Men det framgår inte. Jag kan tycka att det är ynkligt att vi inte kan få den hjälpen innan vi ska fatta beslut, sa han.

Han betonade dock att han inte har något emot exploateringen.

Bilden visar Anders Edwall.
Anders Edwall (C) ville ha ett tydligare svar om oljeavskiljaren.

Folkets väls Björn Widmark sa däremot nej, både på grund av kostnaden för oljeavskiljare och för att han menade att Vinslövs ryttarförening behövde marken som uppställningsplats vid större ridtävlingar. Partiets tidigare förslag om att istället planlägga för det fick inget stöd.

– Det är också inom vattenskyddsområde. Stora delar av Vinslöv är vattenskyddsområde, men det gör inte saken bättre, och det visar sig bland annat i att man måste lägga ned mångmiljonbelopp i oljeavskiljare, sa Björn Widmark.

Anders Edwall förklarade att ryttarföreningen inte längre har behov av området och har sagt upp sitt nyttjanderättsavtal med kommunen.

– Vi tyckte att man skulle titta på Vinslöv istället för ett nytt ridhus i Finja eller Hässleholm, svarade Björn Widmark.

Bilden visar Björn Widmark.
Björn Widmark (FV) sa nej till verksamhetsområdet.

Anders Edwall menade att oljeavskiljaren borde strykas.

– Vi gör inte den tolkningen av detaljplanen, sa han.

– Ska det göra någon skillnad får vi göra likadant i hela Vinslöv och även i Hässleholm där det är vattenskyddsområde. Vi anser att man tänkt fel. Alla växlar läggs in för att hindra utsläpp, men vi bryr oss bara om olja, inga andra kemikalier. Men bilar med eldrift har ingen olja och det är den största försäljningen idag. Det här är helt fel väg att gå.

Anders Edwall var inte bekymrad över hans förslag skulle kunna leda till att kommunen missar bidraget från Trafikverket.

– Det finns pengar att söka även nästa år. Vi sparar ändå över 2,1 miljoner kronor, sa han.

Thomas Haraldsson (L) talade för oljeavskiljaren.

– Vi vill inte riskera att skada våra vattentäkter, sa han.

Han berättade att alla tomterna i området redan är tingade.

Bilden visar Thomas Haraldsson.
Thomas Haraldsson (L) ansåg det viktigt med en oljeavskiljare.

Även kommunalrådet Joakim Karlsson bekräftade att efterfrågan är stor och talade för satsningen som omfattar 18 000 kvadratmeter.

– När vi träffar företagare är verksamhetsområden ett återkommande önskemål, sa han.

6,7 miljoner kronor ska nu avsättas till projektet. Själva investeringen är på 6 miljoner, varav 3,1 miljoner alltså går till oljeavskiljaren.

Bilden visar Joakim Karlsson.
Kommunalrådet Joakim Karlsson (M) bekräftade att efterfrågan på verksamhetsmark är stor. Foto: Berit Önell

Beslutet fattades med acklamation och FV reserverade sig.

SD tyckte fortfarande inte att bygglovstaxan var tillräckligt utredd efter återremissen.

– Vi kan inte se svaret, konstaterade Ulf Berggren.

Bo Persson (M), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden, förklarade att återremissen följts.

– Vi har räknat igen och det går plus minus noll. Tidigare var det minus. Nu ska varje ärendeslag bära sig, sa han.

Oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD) kallade hanteringen av återremissen extremt oprofessionell.

– Jag hade förväntat mig ett underlag, särskilt när man dubblerar taxan för privatpersoner.

Bilden visar Hanna Nilsson.
– Extremt oprofessionellt, sa oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD) om hanteringen av återremissen för bygglovstaxorna. Foto: Berit Önell

Anders Edwall (C ), som varit drivande i att kräva förändring av taxan, var nöjd med förslaget.

– Tack vare oss har vi äntligen en taxa som man kan begripa och som följer SKR:s rekommendation, sa han.

Han tyckte att det var bra att taxan sänks för företagare.

– Speciellt när företagarna tidigare subventionerade privatpersoner. Nu är det den faktiska handläggningstiden som räknas, 1 297 kronor i timmen.

– Däremot håller jag med angående återremissen. Det borde gå att jämföra vad det kostade tidigare så att man enkelt kunde se skillnaderna. Det är inte bra när ärenden återremitteras och man inte tar fram de uppgifterna. Jag tycker det är väldigt olyckligt.

Taxan för bygglov, strandskydd och IMD, individuell mätning och debitering av uppvärmning och varmvatten, antogs efter votering. 39 röstade ja, 18 nej och 4 avstod. SD reserverade sig.

Ny taxa för planarbete antogs också efter votering, där med 34 ja-röster, 10 nej och 17 som avstod.

Hässleholm Miljö fick inte igenom sin önskan om att helt slippa borgensavgifter till kommunen för sina lån till va-verksamhet och insamling av avfall. Men kommunfullmäktige beslöt utan debatt att ge bolaget en rejäl rabatt på avgiften fram till 2038.

Bilden visar arbete med va-ledningar.
Stora investeringar väntar i undermåliga va-ledningar, reningsverk och pumpstationer de närmaste åren.

Motiveringen är de stora lån på grund av investeringar inom främst va-verksamheten som väntar de närmaste åren. Istället för som mest 34 miljoner kronor per år blir avgiften max sex miljoner kronor per år.

– Lagstiftningen inom området är inte tvingande, men man frångår då principen om affärsmässighet genom att skänka en tjänst med stort ekonomiskt värde för bolaget, skriver kommunens redovisningschef Anders Ekström i tjänsteskrivelsen inför beslutet.

Berit Önell

Läs mer:

2023-11-21 Återremiss för obegriplig bygglovstaxa

2023-12-28 Begriplig bygglovstaxa först till nästa årsskifte

2024-10-20 Kraftigt sänkt bygglovstaxa för stora byggherrar

2024-10-25 Bygglovstaxa ska utredas mer – höjd va-taxa klubbad

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se