En solcellspark på 45 hektar planeras inom vattenskyddsområde och på jordbruks- och skogsmark vid Ignaberga. Delar av den har en åkermarksgradering på 6-7 av 10, vilket är den högsta som förekommer i denna del av Skåne.
EnBW Sverige, vars tyskägda moderbolag är ett av Europas största energiföretag, vill bygga solcellsparken och har skrivit arrendeavtal med markägaren. Konsultföretaget Renewable Sverige har bjudit in Hässleholms kommun och länsstyrelsen till ett första samrådsmöte om projektet i början på nästa år.
Flera solcellsparker är på gång inom Hässleholms kommun, bland annat vid Mjölkalånga utanför Tyringe där planer på en anläggning som kan bli Sveriges största lett till protester och namninsamling.
I ett samrådsunderlag på 40 sidor presenteras Ignaberga solcellspark översiktligt. Den väntas kunna producera cirka 25 GWh förnybar energi per år. EnBW bedömer i dagsläget att verksamheten inte kommer att medföra betydande miljöpåverkan. Den frågan avgörs dock av länsstyrelsen som kan ställa krav på anpassningar eller stoppa anläggningen.
– Oavsett kommer vi att göra en miljökonsekvensbeskrivning, säger Aino Ruusuvuori, miljökonsult på Renewable Sweden och uppdragsledare för projektet.
Det är hon som bjuder in kommunen och länsstyrelsen till samråd, förslagsvis vecka fyra eller sex. Särskilt berörda, främst närboende, kommer också att få möjlighet till samråd, när är ännu inte bestämt.
– Det beror väldigt mycket på när länsstyrelsen och kommunen hinner ha samrådsmötet. Men mars ungefär skulle jag säga, säger Aino Ruusuvuori.
Hon förklarar att närboende inom cirka 500 meter bjudits in till tidigare projekt, men även det bedöms av länsstyrelsen.
När själva etableringen kan bli klar är väldigt svårt att förutsäga.
– Det är beroende av vilka inventeringar och utredningar länsstyrelsen tycker är viktiga och när det är säsong så de kan göras. Men vi skulle kunna lämna in en ansökan under 2025 om allting går som planerat. Sedan beror det på länsstyrelsens handläggningstider.
Solcellsparker räknas formellt inte som miljöfarlig verksamhet och därför krävs varken tillstånd eller anmälan för sådan. EnBW planerar ändå att ansöka om frivilligt tillstånd.
Det planerade verksamhetsområdet ligger inom Ignaberga vattenskyddsområdes yttre skyddszon. Där gäller restriktioner för bland annat hantering av petroleumprodukter och schaktning.
– Det är ett vattenskyddsområde och då behöver man se över vilka föreskrifter som gäller, säger Aino Ruusuvuori.
Hon är inte orolig att det ska ställa till problem för solcellsparken.
– Nej, det är något som vi tar upp i miljökonsekvensbeskrivningen. Men vi är i ett väldigt tidigt skede, säger Aino Ruusuvuori.
Solcellsparker på åkermark är omtvistade. Enligt lagen får brukningsvärd jordbruksmark bara användas för bebyggelse eller anläggningar “om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk”.
En del solcellsparker på jordbruksmark har godkänts. Men i våras stoppade mark- och miljööverdomstolen ett projekt utanför Helsingborg med motiveringen att anläggningen inte gav tillräcklig samhällsnytta jämfört med livsmedelsproduktionen.
EnBW påpekar dock att produktion av förnybar el till det allmänna elnätet enligt flera rättsfall tillgodoser ett väsentligt allmänintresse.
Samrådsunderlaget uppger att området enligt markägaren är svårodlat. En del av området beskrivs som blött under stora delar av året och har varit utsatt för frost vid odling av råg. Därför odlas främst vall.
Det andra delområdet har bättre odlingsmöjligheter och där har odlats bland annat råg, åkerböna och potatis. Även där uppges dock vara svårodlat med dålig avkastning. En del av området är betesmark.
Men underlaget tar också upp att delar av området har en åkermarksgradering på 6-7. Den klassning över Sveriges åkermarker som fortfarande används gjordes av dåvarande Lantbruksstyrelsen 1971 och enligt den finns inte någon mark med högre gradering i nordöstra Skåne. Andra delar av området för den tilltänkta solcellsparken har 4-5, vilket är samma nivå som det mesta av jordbruksmarken i denna del av Skåne. Klass 10-jordar finns bara i sydvästra Skåne.
– Eftersom det är på jordbruksmark behöver man ta fram en lokaliseringsutredning och bedöma om det är bästa möjliga platsen, säger Aino Ruusuvuori.
Cirka fem hektar av området består av skog som ska avverkas om solcellsparken blir verklighet.
Området ligger en km från Tykarpsgrottorna som är riksintresse för naturvård. I närheten finns också naturreservaten Gulastorp och Trollaskogen.
Närmaste bostäder finns på 50 meters avstånd från den bördigare marken.
En naturvärdesinventering har enligt samrådsunderlaget påbörjats. Inga höga naturvärden bedöms finnas inom området. Men där har bland annat dokumenterats skyddsvärda äldre träd, stenmurar, odlingsrösen och biotopskyddade småvatten. Avstånd till dessa ska hållas.
En fornlämning finns också inom området.
– Vid behov kommer ansökan om ingrepp i fornlämning lämnas till länsstyrelsen, skriver EnBW.
Samrådsunderlaget betonar att marken kan återställas helt efter att solcellsparkens livstid är slut om 40-50 år.
Berit Önell
2024-09-04 Planer på enorm solcellspark vid Mjölkalånga – möte imorgon