En 34-årig skolanställd i Hässleholms kommun dömdes på tisdagen till åtta års fängelse för flera grova våldtäkter mot en närstående femårig flicka. Det finns inga misstankar om att mannen har begått brott i arbetet, men enligt skolchef Niklas Persson kommer anställningen att avslutas på grund av domen.
Mannen har enligt domen gjort sig skyldig till minst fyra grova våldtäkter mot flickan i form av orala samlag och även onanerat framför henne. Det ska ha skett under sommaren 2024. Han har erkänt i sak och sagt att han vet att han agerat felaktigt. Men han har hävdat att det inte handlat om våldtäkt utan om sexuellt övergrepp och sexuellt ofredande, alternativt ska våldtäkterna inte bedömas som grova.
Hässleholms tingsrätt anser dock att brottsrubriceringen är grov våldtäkt. Brotten är grova med hänsyn till flickans låga ålder, att mannen är närstående till flickan och att det hänt i hemmet och vid flera tillfällen.
Flickan berättade i början av augusti för sin mamma en del om vad 34-åringen gjort. Hon behövde hjälp av mamman på toaletten och bad henne vara försiktig för att det gjorde ont. Mamman pratade med sin sambo och kontaktade sedan socialtjänsten som polisanmälde. Några dagar senare berättade flickan mer om vad som hänt för mammans sambo.
34-åringen greps och häktades i slutet på augusti. Han ska nu stanna i häkte tills fängelsestraffet kan verkställas.
Minimistraffet för grov våldtäkt mot barn är fem års fängelse. Tingsrätten anser att de försvårande omständigheterna ger ett straffvärde på åtta år. 34-åringen är enligt belastningsregistret inte tidigare dömd för något brott.
Mannen ville inte betala skadestånd för kränkning utan enbart 15 000 kronor för sveda och värk. Men tingsrätten beslöt att han också ska ersätta flickan med 325 000 kronor för kränkning, alltså totalt 340 000.
Niklas Persson säger på tisdagseftermiddagen att skolan ännu inte har tagit kontakt med 34-åringen med anledning av domen.
– Vi försöker göra det imorgon, säger han.
Han ser inte anledning att vänta tills domen vunnit laga kraft.
– Han har ju erkänt brottet.
Några generella riktlinjer för hur situationer som denna ska hanteras finns enligt vad Niklas Persson förstått inte på kommmunen. Men han ser ändå fallet som solklart.
– Att han skulle jobba kvar i vår verksamhet med tanke på brottets karaktär är inte att tänka på, säger han.
Han berättar att polisen vid höstterminens start kontaktade kommunen om misstankarna mot mannen och att han var anhållen.
– Vi fick inte brottsrubriceringen då, men har följt ärendet under hösten.
I skolan har mannen arbetat nära äldre elever.
– Vi har stämt av med den närmaste organisationen, men inte funnit skäl att vara oroliga där. Det var också tydligt från polisen att det inte fanns misstankar om brott i vår verksamhet, förklarar Niklas Persson.
– Det vi kunde göra var att hålla koll på den närmaste elevgruppen och kontakta vårdnadshavare. Vi valde att agera för att minska oron.
Han betonar att kopplingen till domen från skolans sidan enbart är att den nu dömde mannen är anställd i verksamheten.
För att få jobb inom skolan krävs utdrag ur belastningsregistret. Men eftersom 34-åringen tidigare var ostraffad ringde inga varningsklockor i samband med anställningen. De brott som omfattas av registerkontrollen är mord, dråp, grov misshandel, människorov, alla sexualbrott, barnpornografibrott, grovt rån, terroristbrott och involverande av underårig i brottslighet. De två sistnämnda brotten ingår sedan den 13 november i år. I januari ska en utredning presentera förslag om ytterligare brott som ska ingå.
– Jag tycker att det är bra att det breddas, säger Niklas Persson.
Berit Önell