En synt där rotfrukter fungerar som tangenter. Carl von Linné som svävar framför ett träd fullt av bananer. Det är två exempel på den fantasieggande konst som Maggan Ek och Peter Bengtsson visar i Hässleholm kulturhus, med stans konstförening som arrangör. Vernissage för utställningen blir det på lördag den 30 november klockan 11. 00.
På pressvisningen i utställningshallen är det omedelbara intrycket: Det här är ingen vanlig konstutställning. Peter Bengtsson ser snarast ut som en uppfinnare, där han står omgiven av en massa tekniska prylar och med ett verktyg i sin hand. Han radar upp ett gäng morötter, pumpor, rödbetor med mera. Sedan drar han i skruvar i rotfrukterna och kopplar dem vidare till datorn. Det ser ut som att han hanterar skruvdragaren med en barnslig – men befriande – förtjusning. Det är en rotfruktssynt han håller på att montera.
– Det är lite av ett självporträtt, förklarar Peter med ett leende. Jag är en glad grönsaksodlare och gillar samtidigt att rota i teknikens värld.
Peters målningar, som också hör till utställningen, är av det abstrakta slaget. Några har han målat på ett transparent material vilket gjort det möjligt att montera ljusdioder bakom själva målningen och åstadkomma ett skimrande ljus som ger tavlorna det där lilla extra.
Peters hustru Maggan Ek har jobbat mycket med historiska gestalter och fenomen. Både människor och djur. ”Med världen som resonanslåda” är deras gemensamma tema.
– Det finns en handling i utställningen, även om den kanske inte är helt uppenbar, säger Maggan. Vi människor rör oss ofta i våra egna bubblor. Och det där har blivit alltmer tydligt med internet.
Hon har använt gamla väggklockor och stolar och gjort om dem till konstverk. För att inte tala om hennes gamla drängskåp. Med hjälp av skåpet berättar hon om tidigare generationer, också sina egna förfäder, som var med och byggde upp vårt land. Drängar, pigor, bönder och arbetare.
– De var stolta, men fattiga människor, säger Maggan Ek.
På annan plats i utställningen porträtterar hon en annan kategori människor, från samma tid, de privilegierade, som fick det mesta serverat här i livet.
– De vistades i ett parallellt universum, och de där skillnaderna lever kvar, än idag.
Maggan Ek påminner om människors nära relation till olika djur. Katter, heliga kor och apor. Samtidigt som hon förmedlar levnadsvisdom. Botanikern Carl von Linné, författaren och allkonstnären August Strindberg, och läkekonstens fader Hippokrates hjälper till för att få utställningens besökare att tänka till och reflektera.
1700-talsförfattaren Voltaire har enligt Maggan har ett viktigt budskap till vår tid: ”Det är väl talat, men låt oss nu odla vår trädgård”.
– Människan måste lugna ner sig, vi orkar inte med hur mycket stress som helst, påpekar Maggan.
Förutom under vernissagen kommer Peter Bengtsson och Maggan Ek att berätta om sitt konstnärskap under en kafékväll i kulturhusets vita salong den 5 december klockan 19.00. Biljetter köps på plats vid entrén.
Dessutom blir det särskilda visningar av utställningen för barn med skapande verkstad tillsammans med konstpedagogen Mimmie Bon den 4 och 18 januari klockan 11-14.
Text och foto: Urban Önell
Öppettider i utställningshallen:https://www.hassleholm.se/hk/utstallningshallen
Läs mer om Maggan Ek och Peter Bengtsson här: