En möjlig alternativ placering av reningsverket i Hässleholm ska utredas. Det anser den S- och M-ledda kommunledningen som vill ha beredskap för att kommande tillståndsprövningar skulle kunna ställa krav på annan lokalisering. Uppdraget föreslås ingå i framtagandet av en ny fördjupad översiktsplan. Frågan kommer upp när kommunstyrelsens arbetsutskott på onsdag behandlar en motion från centerpartisterna Anders Edwall och Ann-Kristin Johnsson. De vill flytta reningsverket för att det är föråldrat och för att rädda Finjasjön som fick ta emot utsläpp av hundratals miljoner liter orenat avloppsvatten under den stora översvämningen i början på året. Men va-bolaget Hässleholm Miljö skyller i sitt remissvar en långvarig driftstörning under översvämningen på ledningsnätet.
Beslutsförslaget innebär inte att motionen antas i sin helhet.
– Motionen bifalles på så sätt att miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen får i uppdrag att tillsammans med Hässleholm Miljö AB utreda en möjlig alternativ placering av reningsverket i händelse av att ändrade regelverk skulle ställa de kraven. Uppdraget genomförs inom arbetet med fördjupad översiktsplan, skriver kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) i förslaget.
Anders Edwall och Ann-Kristin Johnsson skrev sin motion i februari, medan översvämningen fortfarande pågick och kort efter att Frilagt avslöjat att hundratals miljoner orenat avloppsvatten släppts ut.
Orsaken till bräddningarna var att reningsverk, pumpstationer och ledningsnät inte klarade de stora flödena. Syftet med utsläppen var också att undvika haverier, men flera haverier inträffade ändå i Hässleholms reningsverk. Det ledde bland annat till att gränsvärdena för fosfor i det vatten som gick igenom reningsverket överskreds för kvartal ett, något som miljökontoret senare polisanmälde. Åklagaren beslöt dock om åtalsunderlåtelse för att Hässleholm Miljö just dömts för ett annat miljöbrott och den företagsbot som då utdömts fick omfatta även detta brott.
Motionärerna menade också att översvämningen påverkade kvävereningen i Magle våtmark.
– Vi har svårt att se att våtmarken överhuvudtaget fyller sin funktion när den översvämmas, skriver de.
De förklarar att det är viktigt att de stora investeringar som krävs i det nuvarande reningsverket inte blir förgäves. De menar att det handlar om 100-tals miljoner.
– Flyttas avloppsreningsverket så säkrar vi för framtida översvämningar, vi flyttar utsläppspunkten från Finjasjön och tar ett stort steg för att kunna återställa Finjasjön, fri från föroreningar, skriver de.
Dock vill de bevara Magle våtmark och eventuellt använda den till dagvattenrening för att bevara naturen och fågellivet i området.
Edwall och Johnsson föreslår att ägardirektiven för Hässleholm Miljö ska ändras så att bolaget får i uppdrag att ta fram ett förslag på en ny placering av ett reningsverk som ersätter det nuvarande.
Motionen har remitterats till Hässleholm Miljö som inte alls håller med om behovet av att flytta reningsverket.
– Bolagets uppfattning är att Hässleholms avloppsreningsverk som helhet fungerat väl under översvämningsperioden vintern 2024. Detta trots de problem som uppstod till följd av de stora vattenvolymerna in till avloppsreningsverket, skriver vd Mats Didriksson i ett yttrande som antogs av bolagets styrelse den 16 maj.
Bolaget anser också att Magle våtmark fyller sin funktion.
Men bolaget håller sig inte till sanningen i sitt påstående i remissvaret att överskridandet av kvartalsmedelvärden för fosfor under översvämningen berodde på problem med va-ledningsnätet. Enligt bolagets anmälan om driftstörning till miljökontoret, miljökontorets polisanmälan och även enligt bolagets kommunikatör Anton Henrysons svar på Frilagts frågor var orsaken istället att reningsverkets filtersteg var helt avstängt i två månader. Kvävehalterna höll sig däremot under gränsvärdena.
Bolaget har också invändningar av ekonomiska skäl och uppskattar kostnaden för en flytt till mellan 800 miljoner och 2 miljarder kronor. Till den investeringen kommer då fortfarande den redan pågående moderniseringen av va-anläggningarna för cirka 1,6 miljarder kronor de närmaste åren.
Yttrandet konstaterar dock att en ändrad placering av reningsverket är en ägarfråga.
Lena Wallentheim föreslår inga ändringar i ägardirektivet, men förklarar att frågan ska hanteras i dialog med Hässleholm Miljö.
– Det kan inte uteslutas att det vid kommande tillståndsprövningar från tillsynsmyndigheten ställs krav på en annan lokalisering av reningsverket. Utan att på något sätt ta ställning i förväg framstår det därför som ändamålsenligt att vid kommande utredning av fördjupad översiktsplan för Hässleholm behandla en frågeställning om huruvida reningsverket i framtiden bör eller kan få en annan lokalisering, skriver hon.
Kommunalrådet Lina Bengtsson (M) berättar att hon och Lena Wallentheim diskuterat frågan.
– Om det skulle bli så i en framtid att det kommer ändrade krav så kan det vara klokt att ha med det i den fördjupade översiktsplanen. Då kan vi ligga lite före istället för att stå där och då, säger hon.
Men hon förklarar att de inte tänker att reningsverket ska behöva flyttas.
– Det är inte aktuellt i nuläget, det finns inga sådana krav idag. Men om det skulle komma är det bra att vi har en beredskap.
Har länsstyrelsen aviserat att det kan komma nya krav när man ansöker om nytt miljötillstånd?
– Inte som jag känner till. Vi har inte fått några sådana signaler, säger Lina Bengtsson.
Centerpartiet anser redan nu att placeringen är olämplig på grund av problemen under översvämningen, hur ser du på det?
– Det är så de har tänkt.
– Det är en jätteapparat att flytta reningsverket.
Är det inte problematiskt att ha ett reningsverk i ett så översvämningsdrabbat område?
– Det kan det vara, men i första hand vill vi hantera det där det ligger, säger Lina Bengtsson.
Frågan ska behandlas vidare i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.
Berit Önell
Läs mer:
2024-02-08 Hundratals miljoner avloppsvatten ut i Finjasjön
2024-10-28 Lagbrott på reningsverket under översvämningen – slapp åtal