Lena Wallentheim (S) vägrar uttala sig om Jans vatten

Lena Wallentheim (S) vägrar uttala sig om Jans vatten

Om 81-årige Jan Tillgren ska få kommunalt vatten ska det beslutas av Hässleholms kommunfullmäktige. Men kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S), som kan ta initiativ till ett ärende för kommunens räkning, vägrar uttala sig om saken.

– Det är nonchalant ju, säger Jan Tillgren.

Bilden visar Lena Wallentheim.
Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) vill inte prata om Jan Tillgrens otjänliga vatten. Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Frilagt har tidigare berättat att Jan Tillgren blivit magsjuk två gånger av vattnet från sin förorenade brunn, en artikel som fått många läsare.

Jan Tillgren tror att det är Hässleholms reningsverks utsläpp av orenat avloppsvatten som förstört brunnen. Därför har han anmält problemet till kommunens miljökontor som har tillsyn över reningsverket och kan kräva åtgärder om det visar sig att bajsbakterierna i dricksvattnet kommer därifrån. Miljöinspektören skrev dock innan utredningen ens inletts att inga åtgärder kommer att krävas.

Bilden visar Jan Tillgren.
Jan Tillgren ger reningsverket skulden efter alla utsläpp av orenat avlopp, inte minst under översvämningen i början på året. Foto: Berit Önell

Men det är inte miljökontoret som beslutar om inkoppling av kommunalt vatten. Enligt lagen om allmänna vattentjänster krävs ett beslut i kommunfullmäktige för utökning av verksamhetsområde för vatten eller avlopp. I detta fall finns två verksamhetsområden i närheten och Jan Tillgrens granne har redan kopplats in på grund av att hans dricksvatten var förorenat. Men länsstyrelsen fick tvinga kommunen genom ett föreläggande.

”Uttalar mig inte i frågan”

Lena Wallentheim vill på måndagen inte svara på om länsstyrelsen måste ingripa även denna gång eller om kommunen kan skynda på en lösning. Hon vill inte överhuvudtaget kommentera kommunens ansvar för att en 81-åring saknar rent dricksvatten.

Tillgång till rent dricksvatten är en mänsklig rättighet, enligt både FN och Europaparlamentet. Ändå verkar det i Hässleholms kommun svårt att ens få igång en utredning om att Jan Tillgren ska få den rätten.

Bilden visar flaskor med rent och förorenat vatten.
Vattnet är tydligt missfärgat. Flaskan till vänster innehåller rent vatten, den i mitten vatten från Jans brunn och den till höger vatten från är närliggande brunn. Foto: Berit Önell

– Med anledning av att det pågår ett tillsynsärende som har anmälts in om förorening och det är myndighetsutövning, så kan jag inte uttala mig i frågan, skriver Lena Wallentheim i ett sms till Frilagt som skriftligen berättat om frågorna eftersom hon meddelat att hon sitter i möten och undrar vad det gäller.

Det var inte det vi frågade om. Anser du att kommunen kan initiera ett ärende enligt lagen om allmänna vattentjänster eller måste Jan Tillgren begära att länsstyrelsen gör det?

– Som kommunstyrelsens ordförande uttalar jag mig inte i frågan då det ännu inte har diskuterats inom styret, skriver Lena Wallentheim.

Frilagt frågar vad som skulle krävas för att det skulle tas upp där och undrar om det är lika bra att Tillgren vänder sig direkt till länsstyrelsen som sagt att han kan göra det om kommunen inte agerar.

– Men det är väl viktigt att frågan diskuteras i styret innan man uttalar sig. En kommunstyrelseordförande kan ju väcka ett ärende men det görs ju inte förrän gruppen i kommunstyrelsen fått vara med och ta beslut om hur vi ska hantera ett ärende, skriver Lena Wallentheim.

Vi föreslår att vi pratar under tisdagen istället.

– Har ingen ytterligare kommentar än det jag svarat tidigare, skriver Lena Wallentheim då.

”Ska väl dras i långbänk”

Jan Tillgren är besviken.

– Det är precis som att de skiter i sina skattebetalare, säger han.

Han tycker att kommunledningen borde agera för att hans problem ska lösa sig lite snabbare.

– Man tycker det. Men det ska väl dras i långbänk allting.

Grannen Linus Jepsson har också kontaktat det kommunala va-bolaget Hässleholm Miljö om Jan Tillgrens vatten. Vd Mats Didriksson hänvisade på sms till miljökontoret för provtagning, trots att han just fått veta att provtagning redan var klar. De båda grannarna drar slutsatsen att inte heller bolaget har intresse av att han ska få kommunalt vatten.

Mats Didriksson, vd på Hässleholm Miljö.
Mats Didriksson, vd på va-bolaget Hässleholm Miljö, hänvisar till miljökontoret som inte ansvarar för anslutning till kommunalt vatten. Foto: Urban Önell

Jan Tillgren har i alla fall bett Linus Jepsson om hjälp att via en blankett på Hässleholm Miljös hemsida ansöka om anslutning. Det kan antingen ske genom utökning av verksamhetsområde eller genom ett civilrättsligt avtal med bolaget. Ansökan lämnades in på tisdagseftermiddagen.

Inga besked om inlösen av husen

Grannarna väntar också på besked från kommunen om eventuell inlösen av deras bostäder på grund av närheten till reningsverket. Men i den frågan verkar ingen lösning vara i sikte. Enligt kommunens förslag till detaljplan är det risk för lukt vid bostäderna trots att de ligger mer än 200 meter från reningsprocesserna och en luktutredning visat att det är acceptabelt att bo där.

Bilden visar reningsverkets område.
Kommunen vill lösa in bostäderna vid reningsverket på grund av påstådd lukt, trots att en utredning visat att nivåerna är acceptabla.

– Det är en sådan absurditet. Till exempel i Ystad har man camping några meter från reningsverket. Det godkänner länsstyrelsen och där hade vi kunnat bo trots direkt risk för smittspridning. Här vill de riva trots att det varken finns någon risk för lukt eller smittspridning. Men den reella risken här – vattnet – tar man inte hänsyn till. Alltså handlar detta om något annat, säger Linus Jepsson.

Berit Önell

Läs mer:

2024-11-17 81-årige Jan sjuk av sitt vatten – misstänker att reningsverket förorenat

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se