Ett avtal om köp av Vittsjö idrottsplats för åtta miljoner kronor ligger färdigt inför ett första politiskt beslut på onsdag. Kommunen har genom åren bidragit med mer än så till anläggningen och äger dessutom redan ungefär en tredjedel av marken. Fortfarande har ingen värdering gjorts. Tillträdet föreslås nu skyndas på så att försäljningen kan bokföras i år, trots att pengarna finns i kommunens budget först nästa år. På det sättet räddar föreningen årets ekonomi och därmed även damlagets fortsatta spel i allsvenskan där spelarlönerna är den tyngsta utgiften.
Hässleholms kommun har redan plöjt ner mycket pengar i Vittsjö idrottspark. 2011 anslogs sju miljoner kronor av en totalkostnad på 15 miljoner till ombyggnaden av anläggningen för att den skulle klara kraven när damlaget gick upp i allsvenskan. Därefter har kommunen bidragit med ungefär lika mycket i sponsorpengar.
Äger marken till friidrottsarenan
Löparbanorna kring fotbollsplanen revs upp för att planens bredd skulle bli godkänd till allsvenskan. Friidrottsdelen flyttades då till andra sidan Västanvägen där kommunen äger det mesta av marken. Den upplåts gratis till Vittsjö GIK. En mindre del är privatägd och där finns ett arrendeavtal. Kommunen planerar nu att ta över den genom ett markbyte där 4 350 kvadratmeter av kommunens skog lämnas i utbyte mot 3 450 kvadratmeter idrottsplats. Det beslutet fattas på tjänstemannanivå.
Enligt förslaget till köpeavtal tar kommunen över ägandet, drift och underhåll av anläggningen den 16 december. Vittsjö GIK disponerar den för 500 000 kronor per år och sköter då städning och liknande.
Både kommunen och föreningen hävdar att det inte går att göra en värdering inför köpet. Fastigheten har inte heller något taxeringsvärde. Men enligt kommunallagen får kommuner inte gynna varken ett enskilt företag eller en enskild förening. Frågan är då vilket pris som är rimligt. På andra håll i landet har kommuner köpt idrottsplatser och idrottshallar till både högre och lägre pris. Värderingar har också gjorts. I Kalmar visade 2017 en värdering av Guldfågeln arena att den i princip saknade kommersiellt värde. Men andra värden kunde räknas in, kommunen fick rätt i domstol och köpte arenan för 250 miljoner kronor.
Enda allsvenska laget som äger anläggning
Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S), själv hängiven supporter till Vittsjös damlag och tidigare bosatt i grannbyn Emmaljunga, betonar att Vittsjö är det enda lag i damallsvenskan som äger sin anläggning. Klubben har därför sämre förutsättningar än konkurrenterna.
– Därför riskerar de att ekonomin inte går ihop. Man kan också resonera kring det vi redan har lagt på arenan. Diskussionen om att kommunen skulle köpa den har vi fört under många år, men i fjol kom den igång på allvar, säger hon.
Det stod då klart att föreningens ekonomi var i kris, vilket gjorde att damlaget riskerade nedflyttning. I juni beslöt kommunfullmäktige att avsätta åtta miljoner kronor till ett köp i budgeten för 2025 och därefter har förhandlingarna fortsatt. Lena Wallentheim och kommunalrådet Lina Bengtsson (M) är överens.
Lena Wallentheim anser att priset är rimligt. Hon uppskattar att en ny liknande arena skulle kosta 30-40 miljoner kronor att bygga, inklusive friidrottsdelen.
Kommunen äger idag också flera anläggningar som är hemmaarenor för andra idrottsklubbar, som Österås och Tyrs Hov.
– Föreningarna på Österås hyr in sig där per timme. Vittsjö betalar idag en bra bit över den kostnaden, säger Lena Wallentheim.
Hon påpekar att nya konstgräsplaner med belysning med mera på Österås kostar uppåt tio miljoner kronor.
Hon menar också att Vittsjö GIK är starka ambassadörer för såväl Vittsjö som för hela kommunen.
Kommunens mark- och exploateringschef Jonatan Jeppsson Norberg säger att tjänstemännen kom in i diskussionen konkret först när budgeten var klubbad.
Inget marknadsvärde
– Om jag förstått det rätt hade det diskuterats i flera år mellan politiken och föreningen, säger han och förtydligar att han med politiken menar på kommunalrådsnivå.
Han fick frågan om värdering på sitt bord. Men han fick konstatera att ett pris redan förhandlats fram, bland annat utifrån hur mycket som lagts in i anläggningen och hur stort återanskaffningsvärdet skulle bli.
– Frågan var mer om man tycker att det är värt de här pengarna, säger han.
– Priset på öppna marknaden är inte lönt att ta upp, ur det perspektivet är den värdelös.
Hans bedömning är att åtta miljoner kronor inte är oskäligt.
– Det finns goda argument för det. Om man sedan ska göra den prioriteringen, det passar jag på. Det är en politisk fråga.
Bränt sig på överklagande
Beslutet föreslås verkställas omedelbart.
– Risken är att det överklagas och kommunen har väl bränt sig lite, säger Jonatan Jeppsson Norberg och nämner den långdragna rättsprocessen kring Björksäters äldreboende.
Nu kan exempelvis ansökan om lantmäteriförrättning göras genast och processen eventuellt påbörjas. Den kan dock inte avslutas innan köpet vunnit laga kraft.
Värt 20-25 miljoner enligt säljarna
– Vi är nöjda med åtta miljoner. Vi hade såklart gärna haft ett lite högre pris, men det är en förhandling, säger Anders Åberg, ordförande i Vittsjö idrottspark AB, föreningens helägda bolag som i sin tur äger anläggningen.
Vittsjö GIK och bolaget har idag skulder på sammanlagt cirka 4,7 miljoner. Anders Åberg berättar att bolaget tog ett lån på tre miljoner kronor 2012 när idrottsplatsen byggdes om för att klara allsvenskans krav, idag en skuld på 2,7 miljoner.
Föreningens skuld är enligt Anders Åberg uppskjuten skatt under pandemin på cirka två miljoner kronor. Men han betonar att skulderna inte avgjort priset.
– Det var inte hela saken. Vi har investerat en massa pengar i fastigheten. Det är svårt att uppskatta, men 15 miljoner kronor kanske vi investerat i pengar och sedan har vi fått olika former av hjälp från företag och massor med ideella insatser. Säg att det är värt 20 eller 25 miljoner och så får vi åtta miljoner, säger han.
– Vi vill ha tillbaka en rimlig del.
Men är det ändå inte förmånligt för föreningen att kommunen köper anläggningen och tar över underhållet medan ni betalar en hyra på 500 000 kronor per år?
– Jo, det är den stora anledningen till att vi inte vill behålla anläggningen. Vi tycker är att det är tufft att äga och driva en allsvensk anläggning.
– Precis som andra idrottsföreningar vill vi vill hellre lägga våra ideella resurser på barn, ungdomar och vuxna som vill idrotta.
Spelarnas löner kostsamma
Anders Åberg förklarar att kostnaderna för att driva anläggningen är en delorsak till den ekonomiska krisen förra året då föreningens ekonomi, och därmed även spelet i allsvenskan, räddades genom en insamling. Men framförallt handlade det om lönekostnaderna för spelare och ledare.
– Vi hade för höga kostnader och för låga intäkter.
Föreningen hoppas nu att kommunen tar över anläggningen före årsskiftet. Även om inte köpeskillingen betalas förrän nästa år kan försäljningen bokföras i år som förslaget nu ligger med tillträdesdag i december.
– Vi får ju bättre siffror om vi kan få med det för 2024, men det är inget måste.
Var kostnaderna för spelare och ledare högre i fjol än i år?
– Ja, lite. Det beror på de spelaravtal man tecknar.
Räcker inte med lokala spelare
Är det nödvändigt att köpa spelare?
– Nej, på damsidan fram tills nu ialla fall är det ju inte så att man köper spelare. Det är mer att vi värvar spelare. Det är väldigt sällan man betalar övergångssummor.
Däremot ska vissa summor betalas enligt Fotbollsförbundets reglemente som en slags utbildningsersättning.
– Ju bättre spelare man vill sajna upp desto högre lön har de.
– Har man då en sportslig ambition att spela i damallsvenskan krävs en viss ekonomi.
Vittsjö GIK har hela tiden haft lokala förmågor också.
– Men ska man hänga kvar i damallsvenskan på sikt måste man komplettera med andra spelare från Sverige och till och med från andra länder för att få ett så bra lag som möjligt.
Berit Önell