Omsorgen står fast vid stopp för hyrsköterskor

Omsorgen står fast vid stopp för hyrsköterskor

Beslutet om stopp för hyrsjuksköterskor från den 1 november står fast och det går att omfördela tillgängliga resurser. Det förklarar Birgitta Ljungbeck, tillförordnad verksamhetschef, och Annette Viksten Åhl, förvaltningschef, i ett svar till Vårdförbundet som krävt åtgärder enligt arbetsmiljölagen om stoppet genomförs.

Bilden visar sjukvårdspersonal.
Sjukvården i Skåne har redan fasat ut hyrsjuksköterskorna och kommunerna följer efter, men i Hässleholms kommun är bristen på sjuksköterskor så stor att skyddsombuden ser oacceptabla arbetsmiljörisker om hyrstoppet genomförs som planerat den 1 november. Arbetsgivaren har en annan bild av situationen. Foto: Region Skåne/Niklas Laurin

Vårdförbundet vände sig i fredags till arbetsgivaren med en begäran enligt arbetsmiljölagens kapitel 6:6 a, som säger att Arbetsmiljöverket ska pröva om föreläggande eller förbud ska meddelas, om skyddsombuds begäran om åtgärder inte beaktats inom skälig tid. Enligt skrivelsen fattades då 21 sjuksköterskor inom kommunens omsorg. Det fanns nio hyrsjuksköterskor i tjänst.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Facket beskrev katastrofala arbetsmiljörisker och krävde åtgärder som tar bort eller minimerar arbetsmiljöriskerna och gör att medarbetarna upplever balans mellan krav och resurser i arbetet. Arbetsgivaren uppmanades också att arbeta för att bli en attraktiv arbetsgivare som sjuksköterskor både söker sig till och vill stanna kvar hos.

Men omsorgsförvaltningens ledning betonar att alla kommuner i Skåne ställt sig bakom ett hyrstopp och att det bara är Hässleholm som ännu inte genomfört det.

– Det är därför nödvändigt att även omsorgsförvaltningen i Hässleholm tar detta steg då kostnaderna för bemanningspersonal inte går i linje med de nämndsbeslut som har fastställts, skriver Birgitta Ljungbeck och Annette Viksten Åhl.

Bilden visar Birgitta Ljungbeck.
Birgitta Ljungbeck, tillförordnad verksamhetschef, annars medicinskt ansvarig sjuksköterska. Foto: Berit Önell

De redovisar en kostnad för hyrsjuksköterskor på 15,9 miljoner kronor under januari-september i år.

För att ge god vård och skapa en bra arbetsmiljö samtidigt som hyrstoppet genomförs vill de vidta ett antal åtgärder.

– Det är möjligt att omfördela tillgängliga resurser på ett mer ändamålsenligt sätt för att tillsammans arbeta för att nå ett hyroberoende, skriver de.

De förklarar att det ska ske genom att arbetsgivaren leder och fördelar arbetet så att tillgängliga resurser används så effektivt och patientsäkert som möjligt under en period parallellt med pågående rekryteringsprocesser.

– Utöver omfördelning av sjuksköterskor finns det tillgängligt HSL undersköterskor som avlastar sjuksköterskorna med många arbetsuppgifter som till exempel tidskrävande omläggningar, skriver de.

Fler sådana undersköterskor, med särskild utbildning i hälso- och sjukvård, är också på väg att rekryteras.

Enligt ledningen är det inte försvarbart att fortsätta att täcka vakanser med hyrpersonal.

– Vi behöver se till att vi anställer sjuksköterskor i egen regi.

Bilden visar Annette Viksten Åhl.
Annette Viksten Åhl, omsorgschef. Foto: Mikael Renström

Bland åtgärderna som listas finns bland annat samarbetsgrupper utifrån geografiska områden och placering av HSL-undersköterskor där det finns vakanser. En prioriteringslista ska användas om det inte går att täcka upp med förvaltningens resurser.

Enligt svaret har sju nya sjuksköterskor rekryterats och fler är på gång. Ett nytt introduktionsprogram har tagits fram.

Vårdförbundet uttryckte särskild oro för korttidsboendet Lyckåsa. Där ska inom kort finnas två sjuksköterskor eftersom en erfaren specialistsjuksköterska med förskrivningsrätt anställts från och med i början på november. De kommer också att få stöd av en HSL undersköterska. Dagar med högre arbetsbelastning är det sedan tidigare beslutat att en kvällssjuksköterska börjar tidigare.

Budgeten räcker däremot inte till att fortsatt ha fyra sjuksköterskor alla kvällar. Viss avlastning ska ske genom en HSL undersköterska. De kan också gå in vid vakanser på helger då det även kan bli aktuellt med förskjuten arbetstid och extrapass. Tio timanställda sjuksköterskor kan ta pass på jourtid.

Birgitta Ljungbeck och Annette Viksten Åhl försäkrar att vakanserna kommer att täckas i takt med att nyanställda sjuksköterskor introduceras.

När det gäller att arbeta för att bli en attraktiv arbetsgivare lägger de en del av ansvaret på sjuksköterskorna själva.

– Som medarbetare är det viktigt att ta väl hand om nya kollegor.

Arbetsgivaren vill satsa på vidareutbildning, bättre IT-utrustning och verksamhetssystem och bättre struktur på ett antal arbetsgrupper som idag inte bedöms fungera optimalt. Ett bredare utvecklingsarbete ska påbörjas när det mest grundläggande fungerar med teamarbetet kring den enskilda patienten.

– Det viktigaste av allt är nu att få ett hyroberoende så att de ekonomiska förutsättningarna för att utveckla en vård och omsorg av hög kvalitet kan skapas, skriver cheferna.

Berit Önell

Läs mer:

2024-10-20 Sjuksköterskor slår larm om arbetsmiljörisker med hyrstopp

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se