471 arbetslösa med ohälsa eller funktionsnedsättning berörs av den stora omorganisationen inom det privata arbetsförmedlingsföretaget Arcus. De kommer nu att få jobbstödet Steg till arbete via en ny underleverantör som Arbetsförmedlingen har godkänt. Det blir Arbetslivsresurs som tar över jobbstödet Steg till arbete på tio orter i landet, däribland Hässleholm.
Personalen har via de fackliga förhandlingarna om uppsägningar framfört kritik mot att de inte fått information från Arcus om förändringarna.
Vid september månads utgång fanns 471 deltagare på de tio berörda orterna. De fackliga förhandlingarna avslutades i förra veckan efter mer än en månad och den nya organisationen på Arcus träder i kraft från och med den 1 november.
– Vi har fått in en formell ansökan som är godkänd och informerad tillbaka, säger Petter Carolusson, enhetschef för affärsområde arbetsmarknadstjänster på Arbetsförmedlingen.
Ser ni risker för deltagarna med förändringen?
– I alla våra utbildningar finns möjlighet för leverantören att anlita underleverantörer, det är något som vi är vana med. Det behöver inte vara problematiskt, säger Petter Carolusson.
Han betonar att Arbetsförmedlingen har samma krav och förväntningar på Arcus som fortfarande har avtalet med Arbetsförmedlingen och i sin tur ska se till att kraven uppfylls av underleverantören.
– Vi kommer att göra uppföljningar. Om vi hittar några avvikelser återkopplar vi till avtalsägaren.
Personalen som berörs är uppsagd. I Hässleholm gäller det tre tjänster, enligt Ann-Christin Bergström, affärsområdeschef på Arcus. Hon vill inte ställa upp på en telefonintervju, men svarar på några frågor per mejl. Hon svarar inte på hur många tjänster som försvinner totalt.
Hon förklarar att omorganisationen i stora drag innebär att verksamheten fördelas i två regioner med elva ansvariga områdeschefer som ska ha bättre möjlighet att samordna.
– Vårt fokus ligger nu på att stötta berörda medarbetare. Även om detta är ett tungt beslut för berörda medarbetare ser vi det som nödvändigt för att trygga verksamheten på lång sikt. Vi kommer att fortsätta leverera Steg till Arbete och det kommer inte vara någon aktör som tar över avtalet, men vi har tagit beslutet att utöka samarbetet med underleverantörer.
Finns det någon plan för hur övergången till annan aktör ska underlättas för deltagare med särskilda behov av kontinuitet?
– Vår ambition är att organisationsförändringarna ska träda i kraft inom kort och i samband med detta är vår prioritet är att göra processen så smidig som möjlig för deltagare på de orter som berörs. Exakt hur detta kommer gå till skiljer sig något från ort till ort.
Karl Kataoka, ombudsman för Sveriges ingenjörer, har varit med och förhandlat omorganisationen för åtta olika fackförbund. Han tycker inte att det har varit så komplicerat.
– På de flesta ställen lade Arcus bara ned verksamheten. Då blir det inte så mycket diskussioner, till exempel anspråk på andra tjänster.
Varför tog det då så lång tid?
– Det var många ställen och när folk hör att det svajar hittar de nya jobb. Då blir det helt plötsligt omplaceringsmöjligheter. Omplaceringsskyldigheten gäller hela företaget. Det är få som vill flytta långt, men vi har sagt att de får gå ut med de erbjudandena ändå. Det är det som dragit ut på tiden plus att vi ska hinna prata med alla medlemmar som berörs och stämma av.
Karl Kataoka berättar att personalen varit missnöjd med företagets information.
– De var väldigt tydliga med att de inte fått information. Företagets försvar var att de inte haft information att komma med eftersom affärsavtalen inte varit klara.
För ett år sedan hade Arcus avtal för Steg till arbete på 43 orter i Sverige.
Berit Önell
2024-09-24 Privat jobbstöd i gungning – nytt företag kan ta över
2024-10-03 Snart klart med nytt företag för privat jobbstöd i Hässleholm