Tyringebon Joakim Karlsson, ägare till Förmedlingscentralen och tidigare kretsordförande i Hässleholmsmoderaterna, kan bli Moderaternas kommunalråd efter Lina Bengtsson. På tisdagskvällen fälls avgörandet internt i en omröstning i partiets fullmäktigegrupp.
Lina Bengtsson meddelade för tre veckor sedan överraskande att hon avgår. Hon har tackat ja till att bli omsorgschef i Osby kommun där hon fram till valet 2022 arbetade som medicinskt ansvarig sjuksköterska.
En nomineringskommitté bestående av Stefan Larsson, Bo Persson och Jörgen Nilsson har sedan Lina Bengtssons besked arbetat för att hitta en efterträdare. Ambitionen var att ha en lösning på plats inom två månader, det vill säga den 1 december.
Nomineringskommittén har arbetat i tysthet. Stefan Larsson vill fortfarande på måndagskvällen inte kommentera. Han bekräftar dock att valet i fullmäktigegruppen med tio ordinarie ledamöter kommer att ske på tisdagskvällen klockan 18.
Joakim Karlsson själv bekräftar att det är han som kommer att föreslås.
– Sedan är det långt ifrån färdigt, det ska igenom fullmäktige. Jag är tillfrågad och jag har sagt att jag står till förfogande, säger han i en paus under måndagskvällens sammanträde i kommunfullmäktige.
Fullmäktige kan godkänna valet tidigast vid sitt nästa sammanträde, den 25 november.
52-årige Joakim Karlsson engagerade sig i politiken inför valet 2018, men prioriterade 2022 företaget och drog sig tillbaka från toppstriden mot Kenny Hansson som i slutänden blev brädad av Lina Bengtsson. Idag är han ledamot i fullmäktige, ersättare i kommunstyrelsen och ledamot i socialnämnden.
Nu ser han det som rätt tid att satsa helt på politiken. Förmedlingscentralen kommer att fungera bra ändå.
– Jag tror att jag kan lösa det praktiskt. Jag känner mig trygg med de som jobbar där. Det är inte en butikschef jag ska lära upp, det har jag redan en på plats. Allt är inte helt färdigt, men det kommer att lösa sig, säger han.
Han kommer att ha en fot kvar i företagets ledning.
– Men jag kommer inte att jobba aktivt och om det nu blir så här så är det ett förtroendeuppdrag och det kan ju avslutas när som helst, säger han.
Hur ser du på det här jobbet som kommunalråd?
– Det är klart att det är ett tufft jobb.
– Man är ständigt påpassad och säger man fel så lär man få höra det. Det är svårt att göra alla nöjda, ibland måste man ta tuffa beslut som inte alla är ok med, för att det gynnar helheten eller blir bättre på sikt.
Utmaningarna är många. Ekonomin är en. Något som också debatterades på måndagskvällens kommunfullmäktige där delårsbokslutet stod på dagordningen. Ännu en gång står det klart att kommunen inte når upp till det som kallas god ekonomisk hushållning. Utgifterna är större än intäkterna.
– Det är väldigt tuffa tider ekonomiskt. Där är inte pengar till allt, tyvärr, säger Joakim Karlsson.
Att ens försöka vara alla till lags ser han inte som aktuellt.
– Man får välja en linje och så får man försöka hålla den så gott man kan.
Är ni överens om en linje i partiet eller är det lite olika åsikter?
– Det hoppas jag där är, för det är ju ett brett parti. Alla får komma med sitt, men är vi överens i partiet får vi försöka hålla det. Men där är många åsikter.
Någon särskild fråga som du tycker är viktig att driva?
– Mycket är ju ekonomin, att den ska hålla långsiktigt.
Betyder det hårdare besparingar?
– Det vet jag inte. Det behöver det inte göra. Vi kanske kan öka intäkterna istället. Det får vi se. Först får jag sätta mig in i ärendena.
Berit Önell