Sjuksköterskor slår larm om arbetsmiljörisker med hyrstopp

Sjuksköterskor slår larm om arbetsmiljörisker med hyrstopp

21 sjuksköterskor saknas idag inom omsorgen i Hässleholms kommun. Att i det läget planera för att sätta stopp för hyrsjuksköterskor redan den 1 november kommer att skapa katastrofala arbetsmiljörisker för sjuksköterskorna. Det skriver fyra lokala skyddsombud för facket Vårdförbundet till sin arbetsgivare i en begäran om åtgärder enligt arbetsmiljölagen. Om de inte får ett godtagbart svar senast den 25 oktober lämnas en begäran om ingripande till Arbetsmiljöverket.

Bilden visar sjukvårdspersonal.
Sjukvården har redan fasat ut hyrsjuksköterskorna och många kommuner följer efter, men i Hässleholms kommun är bristen på sjuksköterskor så stor att skyddsombuden ser oacceptabla arbetsmiljörisker om hyrstoppet genomförs som planerat den 1 november. Foto: Region Skåne/Niklas Laurin

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Till skillnad från omsorgsnämndens bedömning i tisdags säger sjuksköterskorna alltså att hyrstoppet inte är genomförbart den 1 november.

Sjuksköterskorna hänvisar till arbetsmiljölagens kapitel 6:6 a som säger att Arbetsmiljöverket ska pröva om föreläggande eller förbud ska meddelas, om skyddsombuds begäran om åtgärder inte beaktats inom skälig tid.

Enligt skrivelsen till arbetsgivaren saknades på fredagen 21 legitimerade sjuksköterskor inom omsorgens verksamheter. Det fanns nio hyrsjuksköterskor i tjänst. Värst drabbade av personalbrist uppges korttidsvård samt arbetspass på kvällar och helger vara. Dessutom uttrycks en oro för att fler sjuksköterskor ska välja att säga upp sig.

Sjuksköterskorna är mycket kritiska till att beslutet att göra sig oberoende av hyrsjuksköterskor den 1 november kvarstår.

– Beslutet har förvärrat en redan befintlig kompetensbrist och skapar en ohållbar och ohälsosam situation för sjuksköterskorna, skriver skyddsombuden.

De hänvisar till riskanalyser där chefer och skyddsombud gemensamt bedömt arbetsmiljöriskerna och klassificerat allvarlighetsgraden som katastrofal.

– De åtgärder som är föreslagna är inte tillräckliga för att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet samt att en tillfredsställande arbetsmiljö uppnås, skriver skyddsombuden.

Det är inte heller tydligt när åtgärderna ska vara klara eller följas upp då det för majoriteten av dem angetts fortlöpande.

Skyddsombuden befarar en stor obalans mellan krav och resurser då det inte kommer att finnas tillräckligt många medarbetare med rätt kompetens för att utföra det enligt hälso- och sjukvårdslagen ålagda arbetet, om hyrstoppet genomförs. Detta bryter då även mot arbetsmiljölagen och mot Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö som gäller som lag. Dessutom ser skyddsombuden en otydlighet om vilka arbetsuppgifter som sjuksköterskorna ska prioritera när tiden inte räcker till för alla uppgifter eller vem de i så fall kan vända sig till för att få hjälp och stöd i att utföra arbetet.

Bilden visar en kommunanställds telefon.
Enligt skyddsombuden kommer tiden inte att räcka till för alla de uppgifter kvarvarande sjuksköterskor ska utföra om hyrstoppet genomförs nu. Telefonerna används bland annat till att öppna dörrar och dokumentera inom kommunens hemsjukvård.

– Dessa förhållanden är oacceptabla och innebär en sådan risk för ohälsa hos personalen att det finns medarbetare som redan blivit sjukskrivna och flera upplever stor oro, stress och trötthet inför det som kommer. Det är även stor risk för samvetsstress och oro kring att inte kunna arbeta patientsäkert och/eller begå något misstag, skriver skyddsombuden.

De begär att arbetsgivaren ska ta fram åtgärder som minimerar eller tar bort de i riskanalysen identifierade arbetsmiljöriskerna, ta fram åtgärder så att medarbetarna upplever att det är balans mellan krav och resurser, datumsätta när åtgärderna ska vara klara och när de ska följas upp samt att arbetsgivaren ska ta fram åtgärder för hur man ska arbeta för att bli en attraktiv arbetsgivare som sjuksköterskor söker sig till och vill stanna kvar hos på både kort och lång sikt.

Berit Önell

Läs mer:

2024-10-15 Lovar följa upp tills omsorgen bedrivs patientsäkert

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se