Kommunens möbelköp: När tar politiken ansvar?

Kommunens möbelköp: När tar politiken ansvar?

INSÄNDARE. När jag blir gammal vill jag berätta för mina närstående om 2000-talets Dag Hammarskjölds och Nelly Thürings, och hur dåtidens politiker lade grunden för framtiden. Tyvärr verkar min historiebok behöva fyllas med anekdoter om hur brandmän nekades möjligheten att utföra ett säkert arbete.

Jag kommer med bläck behöva skriva att politiker ena dagen beslutade som de gjorde för att värna arbetsmiljön för dem som arbetar i kommunhuset, och att det andra dagen är ett tjänstepersonsbeslut där politiken inte lägger någon värdering i enskilda prioriteringar. Frågorna är många, men när tar politiken ansvar och när inser de att allt som sker i kommunen till slut landar på politikens bord, eftersom tjänstepersonsansvar inte längre finns i Sverige?

I dagsläget finns det ett överskott från investerade pensionspengar som får kommunkoncernen Hässleholm att flyta. Det är min generations trygghet som kommunen en gång band upp, som betalar för dagens politiska beslut. Jag är i sak inte emot principen att återanvända avkastningen på välplacerade medel, däremot är jag kritisk till att det används på saker och ting som inte gynnar framtiden. Under senaste delåret har kostnaderna vuxit sig större än intäkterna och senaste delårsrapporten pekar på utgifter om 102 %. Få privatpersoner tillåter sina egna inköp bli större än vad plånboken klarar av; inte heller investerar enskilda i en ny TV om taket håller på att trilla in. Men i Hässleholm tillåts verksamhetens nettokostnader överstiga skatteintäkterna.

ANNONS

Annons om konsert med Hessle Symphony Rock Orchestra onsdagen den 23 oktober

Det är inga politiska nybörjare som styr Hässleholm, och de flesta som sitter vid makten har varit med på olika hörn sedan innan jag föddes i mitten av 90-talet. I takt med att jag vuxit upp har jag läst om de flesta politikerna som representerar de stora partierna i Hässleholm, många som ännu är kvar och engagerade. Jag har läst om hur deras visioner skulle leda Hässleholm in i framtiden och göra rent hus efter gårdagens politikers misslyckanden. Jag har kanske varit naiv när jag trodde att de med sin långa erfarenhet och kunskap skulle klara av att hantera de kriser som kommunen tampats med under 10- och 20-talet.

Sanningen är nog helt enkelt den att dagens problem inte kan lösas av gårdagens politiker. Inte ens lång och trogen tjänst verkar hjälpa när det ska fattas så enkla beslut som att hålla en budget i balans eller välja säkra arbetsredskap till räddningstjänsten över vadderade soffor.

Simon Berneblad (KD)
Kristdemokraterna i Hässleholm

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se