Personal på LSS-boendet använde privata mobiler, rökte på arbetstid och låg i soffan på kontoret och vilade när de skulle jobba.
– Det förekom en del flams och trams, berättar personal enligt lex Sarah-utredningen om sommarens misär på boendet där vårdtagare fick sova i sitt eget bajs och varken blev duschade eller fick tänderna borstade.
De som jobbade under sommaren var främst unga och outbildade vikarier. Två i den ordinarie arbetsstyrkan var också nyanställda. Bristande introduktion av nyanställda är enligt utredningen en av orsakerna till de allvarliga missförhållandena. Dessutom var enhetschefen nyanställd.
En av de ordinarie anställda upptäckte och anmälde missförhållandena vid återkomst från semester. Det blev fem anmälningar som nu har utretts.
Personalen hade misslyckats med att motivera den vårdtagare som sovit i sin egen avföring och urin till att duscha.
– Vid minst ett tillfälle har personal fått stå och blöta upp kroppen och försiktigt torka för att få bort avföring utan att skada huden, står det i anmälan.
Det fanns urin på golvet och därmed ökad fallrisk. Nedkissade kläder låg i en tvättkorg. Den boendes tandprotes var full av gammal mat och limrester.
Även andra vårdtagare på boende hade ostädade lägenheter med intorkad avföring på toaletten. Sopor hade inte burits ut. En vårdtagare fick oftast sova i en fåtölj. Föräldrarna hade fått besked om att det berodde på att boendet var underbemannat, men det fanns oftast minst tre anställda på plats för de fem vårdtagarna.
Det slarvades också med tandvård och personal var stressad och hårdhänt. En vårdtagare uppmanades att inte berätta om incidenter. Samma person fick ställa in aktiviteter med sin kontaktperson eftersom denne var tvungen att hjälpa till med vardagliga rutiner på grund av att personalen inte gjort sitt jobb.
Enligt utredningen finns brister i ledning och planering. Det saknas ett gemensamt och tydligt arbetssätt. Intervjuerna ger inte en samstämmig bild av situationen under sommaren. En del beskriver en stressad arbetssituation, andra att personal kunde vila sig trots att det inte var rast.
– De situationer som framkommer om brister i bemötande är anmärkningsvärda, skriver utredaren Maria Persson, socialt ansvarig samordnare.
Händelserna bedöms som ett allvarligt missförhållande och ärendet har lämnats över till Inspektionen för vård och omsorg.
Akuta åtgärder ska ha satts in genast i form av städning och att säkra omvårdnaden för vårdtagarna genomfördes. Långsiktiga åtgärder är bland annat utbildningar, handledning och planeringsdagar.
Berit Önell
Läs mer: