Företagsklimat: Glädjande att trenden vänt

Företagsklimat: Glädjande att trenden vänt

INSÄNDARE. Det är med glädje vi kan konstatera att Hässleholms kommun har klättrat 20 placeringar i Näringslivets ranking kring företagsklimatet av kommunerna i Sverige. 20 platser kan ju låta som ganska lite men det som är intressant är att trenden har vänt.

Ganska snabbt efter sommaren 2023 började politiken i kommunen kommunicera med oss företagsorganisationer mer konkret och vi fick till regelbundna möten med politiken och tjänstepersoner där vi diskuterade frågor som berör företagen i kommunen såsom verksamhetsmark, kompetensförsörjning, elförsörjning, handläggningstider, attityder och bemötande mm. Vårt förslag om att åka ut i stationsorterna och träffa företagare på deras hemmaplan togs emot på ett positivt sätt och det bokades in träffar i dom olika orterna. Detta gjordes tillsammans med oss företagsorganisationer såsom Företagarna Vinslöv och Hässleholm samt med Hässleholms Företagsgrupp. Samtidigt så startade kommunen upp projekt inom sin egen organisation med olika fokusfrågor såsom attityder och bemötande där Martin Franklin varit den som lett detta arbete. Likaså fick näringslivskontoret med näringslivschefen Stefan Larsson med sin personal i uppdrag att skapa event där företagare och kommunen träffades för att stärka banden och för att få förståelse för varandras frågeställningar i vardagen. Bara det att man som politiker och tjänsteperson inom kommunen rör sig bland företagare och skapar relationer är en viktig faktor. Detta bygger broar och man river hinder.

Detta visar sig i att dialogen mellan företag och kommunens beslutsfattare har den enskilt största ökningen med 59 platser. Kommunens information till företagen har ökat med 43 platser och kommunens service och bemötande vid handläggning av företagsärenden har ökat med 34 platser.

ANNONS

Annons om konsert med Hessle Symphony Rock Orchestra onsdagen den 23 oktober

Kommunens näringslivsråd som näringslivskontoret driver där alla företagsorganisationer ingår och som träffas regelbundet är viktig för att stämma av läget i dom olika organisationerna och verksamheterna.

Vi ser med tillförsikt fram emot ett fortsatt bra samarbete och fortsatta företagsträffar även i stationsorterna 2025 och framåt. En del är gjort men det finns mycket kvar att göra.

Det är bara tillsammans kommunen, politiker och tjänstepersoner, företagsorganisationerna och enskilda engagerade företagare skapar det företagsklimat som vi vill ha i Hässleholms kommun. Det är viktigt att trenden håller i sig och att vi ökar år från år i rankingen för då visar det att vårt gemensamma arbete bär frukt.

Företagarna Vinslöv
Genom ordförande Magnus Petersson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se