Lovar följa upp tills omsorgen bedrivs patientsäkert

Lovar följa upp tills omsorgen bedrivs patientsäkert

Efter anmälningarna om allvarliga vårdskador lovar omsorgsnämndens ordförande Christer Welinder (S) förändring. I ett yttrande till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, försäkrar han att nämnden ska följa upp hälso- och sjukvårdsarbetet tills åtgärderna har gett effekt och arbetet bedrivs på ett patientsäkert sätt. Samtidigt aviserar nya omsorgschefen Annette Viksten Åhl återkommande avstämningar i ledningsgruppen.

Bilden visar Christer Welinder.
Christer Welinder (S), ordförande i omsorgsnämnden.

ANNONS

Annons om konsert med Hessle Symphony Rock Orchestra onsdagen den 23 oktober

Bakgrunden till att IVO krävt kompletteringar av både högsta tjänsteman och politiker är lex Maria-anmälan om mannen som tvingades till träningsprogram med bruten arm på äldreboendet Högalid. Trots en tidigare fraktur i axeln och att han fallit flera gånger ordinerade fysioterapeuten ett träningsprogram. Han föll ytterligare en gång och hade då så ont vid träningen att en sjuksköterska skickade honom till röntgen som visade en ny fraktur.

IVO bedömde att det inte säkerställts att kommunens planerade åtgärder skulle få effekt och begärde därför komplettering av utredningen. Både omsorgsnämndens ordförande och förvaltningschefen måste svara om på vilket sätt de tar ansvar för att personalen har tillräckliga förutsättningar att arbeta patientsäkert.

Bland annat handlar det om att flera av de planerade åtgärderna åligger enhetschefer att följa upp. Samtidigt framkom i anmälan att enhetscheferna har svårt att hinna med kvalitetsarbete på grund av ett ansträngt bemanningsläge.

Omsorgsnämnden ställde sig på tisdagen bakom Christer Welinders yttrande och beslutet förklarades omedelbart justerat för att det skulle nå IVO i tid. Egentligen skulle det varit inlämnat den 24 september, men kommunen fick anstånd till den 17 oktober.

Christer Welinder förklarar i yttrandet att uppföljningen ska ske genom att medicinskt ansvarig sjuksköterska ska medverka med en egen punkt på dagordningen vid varje sammanträde.

Han redogör också för ett antal uppdrag som nämnden gett förvaltningen med anledning av lex Maria-anmälningarna och även de höga kostnaderna för inhyrd personal. Bland annat pågår en analys av verksamheten för hälso- och sjukvård och i samband med den även en analys av bemanningen av legitimerad presonal. En delrapport presenterades muntligt vid tisdagens sammanträde och uppdraget ska återrapporteras skriftligt i november. I samband med rapporten ska en workshop om patientsäkerhet genomföras.

Patientnämnden Skåne ska också medverka vid nästa sammanträde.

Nytt regelverk och instruktioner för hälso- och sjukvårdsverksamheten blev klara i våras. Implementering har sedan påbörjats.

Christer Welinder betonar att både politiken och förvaltningsledningen efter sommaren har markerat att det är patientsäkerheten som kommer i första hand. Verksamheten får därför ta in bemanningssköterskor, trots att målet är att det helt ska upphöra den 1 november. Om resurser saknas kommer nämnden att ta sig an dessa.

Hur många bemanningssjuksköterskor som anlitas i dagsläget kan han inte svara på.

– Det är inte omöjligt att vi klarar det. Det är i alla fall betydligt mindre nu än i augusti, säger han.

Annette Viksten Åhl skriver att omsorgsförvaltningen ser allvarligt på att det fortsätter inträffa allvarliga vårdskador med samma bakomliggande orsaker som vid tidigare anmälningar.

Bilden visar Annette Viksten Åhl.
Annette Viksten Åhl, omsorgschef i Hässleholms kommun. Foto: Mikael Renström

– Av utredningarna framkommer framför allt att det brister i teamsamverkan, yrkesansvar och följsamhet till rutiner. Detta ser jag som förvaltningschef särskilt allvarligt på då det är grundläggande element för att nå en hög patientsäkerhet, skriver hon bland annat.

Hon berättar att ledningsgruppen ska ha avstämningar och att hon även ska ha fördjupade dialoger med medicinskt ansvarig sjuksköterska och verksamhetschef för hälso- och sjukvård om hur genomlysningen fortskrider i sin helhet. Förvaltningschef och ordförande ska ha dialog varje vecka för återkoppling.

Berit Önell

Läs mer:

2024-08-23 Bröt armen – tvingades till träning på äldreboendet

2024-09-03 Efter vårdskadorna: IVO vill veta hur ledningen tar ansvar

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se