Många närboende har nu protesterat kraftfullt mot att stora skogsarealer föreslås kalhuggas för en solcellspark vid Mjölkalånga utanför Tyringe.
– Vi kräver att planerna på att anlägga solcellsparken på denna plats stoppas omedelbart, skriver 325 boende i Tyringe, Skogsby och Mjölkalånga i en kortfattad inlaga till bolaget Greengo Energy Sweden, kommunen och länsstyrelsen.
19 boende i byn Skogsby har skrivit under ett tiosidigt yttrande där de motsätter sig projektet.
Kommunen ska också yttra sig. Förslaget inför i miljö- och stadsbyggnadsnämndens arbetsutskotts sammanträde på tisdagen är att solcellsparken bedöms medföra betydande miljöpåverkan och att det finns så många frågetecken att det inte går att ta ställning för eller emot solcellsparken.
De 325 framför att projektet, som innebär att 140 hektar skog kalhuggs, förstör biologisk mångfald, påverkar klimatet negativt, ger negativa effekter på grundvattnet och kraftigt begränsar friluftsliv och allemansrätt. Dessutom ger det långsiktig påverkan genom att området kommer att vara inhägnat med ett två-tre meter högt staket och otillgängligt för allmänheten under hela 40 år. Det tar flera decennier innan ny skog kan etablera sig.
Ingen tydlig plan för återställning
– Det finns idag ingen tydlig plan för hur området ska återställas efter de planerade 40 åren, vilket skapar en osäkerhet om den framtida miljön, skriver de närboende.
Skogsbyborna har skickat sitt yttrande till ledande politiker i Hässleholms kommunfullmäktige och miljö- och stadsbyggnadsnämnden, tjänstemän på miljökontoret och länsstyrelsens miljöprövningsenhet samt Naturskyddsföreningen i Göinge.
Närhet till bostäder
De betonar att solcellsparken planeras i omedelbar närhet till deras fastigheter, i vissa fall på tre sidor.
– Detta skapar en stor oro för hur det kommer att påverka vår livskvalitet, vår hälsa och miljön runt oss, skriver de.
De kräver att en fullständig miljökonsekvensbeskrivning genomförs, med tanke på projektets storlek, tidshorisont och betydande påverkan på djurliv och biologisk mångfald.
Samrådsmötet förstärkte oron
De riktar kritik mot samrådsmötet på Kurhotellet i Tyringe som de anser förstärkte deras oro.
– Det fungerade som en skenbar konsultation, där inga anteckningar verkade göras av arrangörerna och alla invändningar från deltagarna avfärdades eller hänvisades till framtida utredningar. Organisationen av mötet var anmärkningsvärd, då vi satt i små isolerade grupper, vilket begränsade en gemensam diskussion och öppen dialog, skriver de.
De påpekar flera felaktigheter i samrådsunderlaget. Bland annat står det på Greengo Energys hemsida att den årliga produktionen på 62 miljoner kWh kan försörja 12 400 villor med el. I samrådsunderlaget står det att samma mängd el bara kommer att försörja 3 100 villor.
Skogar avgörande för klimatet
Skogsbyborna hänvisar till vetenskapliga studier som visar att skogar är avgörande för klimatet genom att binda koldioxid och lagra biomassa.
– Att kalhugga frisk skog för att anlägga en solcellspark är inte hållbart.
Just här gäller det dessutom särskilt god skogsmark med sluttningar och syrerikt, rörligt vatten.
De menar att det måste finnas andra lämpligare platser för solcellsparker, exempelvis gamla industriområden, parkeringsytor eller tak. Norge och Danmark har förbjudit att mark i skogs- och jordbruksproduktion används till solcellsparker.
– Vi kommer att kämpa för att stoppa detta vansinniga projekt tills svenska politiker har tänkt igenom frågan noggrant.
Påverkan på mark och vatten
Skogsbyborna ifrågasätter att samrådsunderlaget föreslår att utsläpp till mark inte ska redovisas eller bedömas vidare i den kommande miljökonsekvensbeskrivningen. De lämnar en lång lista över riskfaktorer såsom avverkning av alla skog, inklusive stubbar och rötter som måste bort för att marken ska jämnas ut, anläggning av betongfundament, lagring av schaktmassor, pålar och plastpartiklar från solpanelernas ytor.
– Skogsskövling och markberedning kan leda till snabbare ytavrinning, vilket kan minska mängden vatten som når grundvattenmagasinen.
Även spridningen av PFAS och Finjasjöns vattenkvalitet oroar Skogsbyborna. De undrar hur näringsläckage ska förhindras och hur vattendrag ska skyddas. Urlakning av tungmetaller från elektriska komponenter och betong är ett annat orosmoment.
– Hur säkerställs det att anläggningen inte lakar ut föroreningar som kan påverka dricksvattnet?
Yttrandet påpekar att flera brunnar, dammar och bäckar inte nämns i underlaget och inte ens är med på kartorna.
– Vi begär att en grundlig riskanalys genomförs, baserad på fakta.
Fridlysta djur
Yttrandet beskriver att det mycket rika djurlivets rörlighet begränsas och risken för att viltolyckorna ökar om 140 hektar hägnas in. Här finns ett antal fridlysta och rödlistade arter som enligt lag inte får störas, bland annat salamander, hasselsnok, fladdermöss, nattskärra och göktyta.
Ökad blåst, brandrisk, hur anslutningen till elnätet kommer att ske, var transformatorer med mera ska placeras och vem den producerade elen kommer att gynna är andra viktiga frågor.
– Vill ni stötta utländska bolag som exploaterar svensk mark billigt för att kunna höja den procentuella delen av fossilfri el i deras länder?
Kommunen vill se bättre redovisning
Kommunens tjänstemän bedömer att det finns mycket som bolaget behöver redovisa i miljökonsekvensbeskrivning och ansökningshandlingar.
– I nuvarande skede i prövningsprocessen är det därför inte aktuellt att ta ställning till själva solcellsprojektet, skriver de.
Ansökan ska lämnas till länsstyrelsens miljöprövningsdelegation som kommer att ge kommunen möjlighet att yttra sig på nytt. Bygglov krävs också för delar av anläggningen.
I kommunens miljökontors förslag till yttrande nämns att det finns ett ställningstagande i översiktsplanen. Där står att kommunen bör verka för att prioritera större solcellsanläggningar på verksamhetsbyggnaders tak eller på mark som av olika anledningar inte kan bebyggas eller på jordbruksmark med lägre produktivitet. Solcellsparker på skogsmark nämns dock inte.
Kommunen vill ha mer noggrann redovisning på många punkter i samrådsunderlaget. Det handlar bland annat om hur kollisionen med utpekade naturvärden ska bemötas och hur hänsyn ska tas till Mjölkalångaån och dess närmaste omgivning. Det räcker inte med utlovade inventeringar av grod- och kräldjur, kärlväxter och fåglar. En viltutredning för att säkerställa passage genom området, en fladdermusinventering och en redovisning av ekologiska kompensationsåtgärder behövs också. En tidigare fladdermusinventering från 2010-2011 dokumenterade 11 fladdermusarter, vilket visar att en ny inventering är relevant.
Även solcellsparkens påverkan på friluftslivet söder om Tyringe måste redovisas, liksom instängslingens påverkan på allemansrätten.
Visuell påverkan vid bostäder
Bolaget uppmanas att med fotomontage redovisa visuell påverkan vid samtliga bostadshus inom 200 meter från solcellsparken. Förslag på åtgärder för att minimera denna påverkan ska ingå.
På kartor över solcellsparken och dess omgivningar ska bostäder inom 300 meter redovisas. Även fritidshus och obebodda hus ska ingå. Därmed omfattas även en obebodd fastighet som enligt förslaget ligger inne i solcellsparken.
Hela solcellsparkens layout behöver redovisas i detalj med redogörelse för påverkan av buller, reflexer, bländning, släckvatten vid eventuell brand med mera.
Berit Önell
Läs mer:
2024-09-04 Planer på enorm solcellspark vid Mjölkalånga – möte imorgon