Kontroll av anställdas brottsregister snabbutreds

Kontroll av anställdas brottsregister snabbutreds

Omsorgens ledande politiker i Hässleholm är överens om att snabbutreda möjligheten att begära utdrag från belastningsregistret vid nyanställning och även årligen för redan anställda. Redan den 19 november föreslås att utredningen ska redovisas, inklusive eventuellt förslag på rutiner.

Omsorgsnämndens arbetsutskott fattade på onsdagen beslut om att säga ja till ordförandeförslaget som både ordförande Christer Welinder (S) och första vice ordförande Ann Persson (M) står bakom. Frågan aktualiserades efter avslöjandena om att brottsdömda arbetat inom äldreomsorgen i Hässleholm och till och med dömts under anställningstiden.

ANNONS

Annons om konsert med Hessle Symphony Rock Orchestra onsdagen den 23 oktober
Bilden visar Christer Welinder.
Christer Welinder (S), ordförande i omsorgsnämnden.

Omsorgsnämnden får frågan på sitt bord den 15 oktober. Modellen är i linje med SD:s motion som skulle ha lämnats in till kommunfullmäktige i måndags då sammanträdet hastigt blev inställt på grund av att kallelsen inte skett enligt reglerna.

Christer Welinder var i en tidigare intervju i Frilagt skeptisk till årliga kontroller av redan anställda, men vill nu utreda även det.

– Jag vill ha svar på om det är lämpligt. Det får utredningen visa, säger han nu.

Det blir kort utredningstid?

– Ibland får det gå fort. Det är ingen ny fråga, säger Christer Welinder och påminner om att Frilagt skrivit om att förvaltningens ledningsgrupp för några år sedan på eget bevåg införde registerutdrag för nyanställda.

– De får begära anstånd om de inte blir klara i tid.

Du vill ha det klart så fort som möjligt?

– Ja, det tycker vi.

Christer Welinder ser ingen anledning att vänta på att SD:s motion – partiets andra i frågan – ska behandlas i kommunfullmäktige.

– För det första är den nu en månad försenad till fullmäktige. Förra gången skulle man vänta på Socialstyrelsens utredning. Den är fortfarande inte klar efter sju år, det går inte att vänta på den, säger han.

Flera andra kommuner har fattat egna beslut om att begära utdrag ur belastningsregistret.

Berit Önell

Läs mer:

2024-09-09 Fick sparken från hemtjänsten – dömd för människorov och hemfridsbrott

2024-09-19 Utdrag ur brottsregistret vid anställning i omsorgen utreds

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se