Snart klart med nytt företag för privat jobbstöd i Hässleholm

Snart klart med nytt företag för privat jobbstöd i Hässleholm

Det är nu i stort sett klart att det privata jobbstödet “Steg till arbete” i Hässleholm och på många andra platser i landet ska tas över av Arbetslivsresurs som blir underleverantör till Arcus. På onsdagen fick deltagarna i Hässleholm information. På vissa orter berörs även tjänsten “Rusta och matcha”. Men fackliga förhandlingar pågår fortfarande och varken chefer eller fackförbund vill avslöja några detaljer.

Som Frilagt tidigare berättat var Arcus den aktör som vann de flesta av Arbetsförmedlingens upphandlingar av den nya tjänsten Steg till arbete för arbetslösa med ohälsa eller funktionsnedsättning. Hösten 2022 tecknades de flesta av de 43 avtalen, och 2023 ytterligare några, däribland Hässleholm. För Rusta och matcha gäller lagen om valfrihet, LOV, och deltagarna kan välja andra leverantörer.

ANNONS

Annons om konsert med Hessle Symphony Rock Orchestra onsdagen den 23 oktober
Bilden visar Arcus och Arbetslivsresurs i Hässleholm.
Arcus i Hässleholm ligger granne med Arbetslivsresurs som ska ta över Steg till arbete för arbetslösa med ohälsa och funktionsnedsättningar.

Fackliga förhandlingar pågår sedan den 11 september om en stor omorganisation med personalneddragningar inom Arcus. Medlemmar i åtta fackförbund påverkas och företräds av Sveriges ingenjörer som så kallat kontaktförbund. Förhandlaren Karl Kataoka berättar att förhandlingarna sannolikt kommer att vara klara senast den 14 oktober, men säger att han inte kan kommentera i nuläget. Han hänvisar till arbetsgivaren, det vill säga Arcus.

Ann-Christin Bergström, affärsområdeschef på Arcus, svarar på torsdagen Frilagt på några av de frågor vi ställde den 23 september, men inte alla. Det sker via mejl, trots att vi bett om en telefonintervju.

Hon beskriver en vikande lönsamhet och påstår att Arcus inte fått tillräckligt många deltagare till verksamheten, “otillräckliga volymer”, trots att Arbetsförmedlingen betalar per deltagare. Därför behövs neddragningar.

– För att skapa en stabil grund för fortsatt drift, både för våra medarbetare och deltagare, tvingas vi anpassa vår kostnadskostym, skriver hon.

Hon förklarar att Arcus kommer att fortsätta att leverera både Steg till arbete och Rusta och matcha, men “mot bakgrund av vikande marknadsläge” med hjälp av underleverantörer på en del orter. En av dessa orter är alltså Hässleholm där konkurrenten Arbetslivsresurs i lokalen bredvid ska ta över.

– Vi har haft dialog med flera leverantörer om fortsatt drift, varav en är Arbetslivsresurs, men detta är en pågående process, skriver Ann-Christin Bergström.

Hon beklagar att företaget behöver minska organisationen.

– Även om detta är ett tungt beslut ser vi det som nödvändigt för att trygga verksamheten på lång sikt. Vår främsta prioritet är att göra processen så smidig som möjligt, för både deltagare och personal, på de orter som kommer att beröras. Av respekt för pågående fackliga förhandlingar kan vi däremot inte gå in på detaljer.

Enligt Ann-Christin Bergström kommer Arcus fortsatt att bedriva verksamhet på ett drygt hundratal orter runt om i Sverige. Hon svarar inte på hur många som försvinner, men för ett år sedan fanns Rusta och matcha på 141 orter och Steg till arbete på 43 orter. Det borde betyda att Arcus lämnar minst 40 orter.

Arcus har fortfarande inte ansökt hos Arbetsförmedlingen om att anlita nya underleverantörer.

– Vi har inte fått någon formell ansökan, den skulle ha gått till min upphandlare, säger Petter Carolusson, enhetschef för affärsområde arbetsmarknadstjänster på Arbetsförmedlingen, sent på torsdagseftermiddagen.

Därmed har den formella processen inte startat. Arcus har enligt avtalet inte rätt att lämna över till underleverantörer utan Arbetsförmedlingens godkännande.

– Precis så är det. Men Arbetslivsresurs är en känd aktör och när det gäller underleverantörer kan det gå ganska snabbt, säger Petter Carolusson.

Berit Önell

Läs mer:

2024-09-24 Privat jobbstöd i gungning – nytt företag kan ta över

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se