Kulturpriset till Axelssons och Tykarpsgrottan

Kulturpriset till Axelssons och Tykarpsgrottan

Anna och Markus Axelssons utveckling av Tykarpsgrottan ger dem Hässleholms kommuns kulturpris. De belönas för att de med grottan som nav har skapat en oas för kulturarv, nöje och kunskap.

Sofia “Efia” Abu Jacobsson får årets kulturstipendium. Årets ledarstipendiat blir Sven Larsson i Verums GoIF.

Anna Axelsson blev glatt överraskad när hon fick beskedet från kultur- och fritidsnämnden sent på torsdagseftermiddagen.

ANNONS

Annons om konsert med Hessle Symphony Rock Orchestra onsdagen den 23 oktober

– Vi hade ingen aning om att vi var nominerade, berättar hon.

– Det känns jättebra. Det absolut roligaste var att någon faktiskt har nominerat oss, att det finns folk som tycker att vi är värda att nominera. Det är ett litet kvitto på att det man gör faktiskt är bra.

Bilden visar Anna och Markus Axelsson.
Anna och Markus Axelsson får årets kulturpris för sitt arbete med Tykarpsgrottan.

Hon konstaterar att kultur kan vara film, musik, dans och teater, men också mycket annat.

– Allt vi gör här ute är kultur på något sätt. Antingen är det kulturhistoria genom gruvan eller naturhistoria med fossilfestivalen och bil- och mc-kvällarna är ju i högsta grad kultur, fordonskultur. Vår insats i det kulturella är väldigt bred, från saker och ting som hände för 80 miljoner år sedan till det som händer här och nu, säger hon.

– Om jag hade fått välja vad vi skulle bli nominerade i så hade jag tyckt att kulturpriset var ett passande område.

Hon tycker att det är roligt att folk tänker utanför boxen. I och kring den gamla kalkgruvan Tykarpsgrottan pågår många unika aktiviteter, exempelvis fossilfestival, fladdermussafari, väsenvandring och underjordisk julmarknad.

Motiveringen till kulturpriset tar upp Anna och Markus Axelssons kreativitet.

– Vi brukar försöka tänka på om vi själva tycker något är roligt. Ibland kan det vara att ju konstigare grejer desto roligare är det att göra. Vissa saker tar tid att arbeta fram, men vi försöker vara kreativa och hitta på nya saker. Det blir roligare att arbeta då, det blir lite nytändning, säger Anna Axelsson.

Så här lyder motiveringen: “I över tio år har de drivit och utvecklat ett av kommunens främsta besöksmål. Med ett varierat utbud och grottan som nav har de skapat en oas för kulturarv, nöje och kunskap. Genom sitt engagemang, hårt arbete och kreativitet har de lockat tusentals besökare och turister till Hässleholms kommun”.

Kulturpriset är på 20 000 kronor.

Enligt motiveringen till kulturstipendiet på 30 000 kronor har Efia Abu Jacobsson genom musiken utforskat sin inre värld och sina rötter som finns både i den skånska hembygden och i Ghana varifrån hennes pappa kommer. Hon hoppas kunna hjälpa andra med sina låtar och har det senaste året uppträtt på flera stora festivaler och även gett ut sitt debutalbum Kärlek och verkan. För sitt lovande arbete inom musiken och del två av projektet Resa till rötter tilldelas hon Hässleholms kulturstipendium 2024.

Årets ledarstipendiat Sven Larsson har sedan ungdomen varit aktiv i Verums GoIF och är fortfarande en eldsjäl i föreningen. Enligt motiveringen har han alltid ställt upp vare sig det handlat om styrelsearbete, att vara tränare, lagledare, vaktmästare eller ta på sig andra uppgifter i föreningen. Han återstartade fotbollsverksamheten för drygt 20 år sedan och har även varit drivande i bordtennisen.

Motiveringen avslutas: “Utan honom hade föreningen förmodligen inte funnits”.

Nu får han 15 000 kronor och föreningen 5 000 kronor i uppmuntran genom stipendiet.

Priset och stipendierna delas ut på Hässleholms galakväll den 15 november.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se