Både bredd och djup på årets kulturdagar

Både bredd och djup på årets kulturdagar

Hässleholms kulturdagar är resultatet av att ett stort antal föreningar valt att samverka. Årets upplaga, den andra i ordningen, anordnas 27-28 september.

– All forskning visar att ett rikt kulturliv får ett samhälle att hålla ihop, säger Lena Bäckström Åkesson från Hässleholms konstförening. Ett starkt civilsamhälle bidrar också till att hålla demokratin levande.

– Vi ville visa vilken bredd och vilket djup det finns i kulturlivet, säger hon.

Bilden visar företrädare för de arrangerande föreningarna.
Kulturdagarna arrangeras av föreningslivet i Hässleholm i samarbete med HessleCity och Kultur-och fritidsförvaltningen. På bilden representeras de av: Felicia Witte, Hässleholms konstförening, Jens Olsson, kulturchef, Elisabeth Fäldt, Konsertföreningen, Evy Callmer, Hässleholms allmänna kultursällskap, Johan Jönsson, HessleCity, Gunilla Dahlberg, Stadsmusikkåren, Lena Bäckström Åkesson Hässleholms konstförening, Marcus Frennemark Hässleholms teaterförening, Gail Davidson Blad, Anderssons Dansakademi, Kristina Rawenius, Hässleholms jazzklubb, Petter Andersson, Anderssons Dansakademi, Hanna Amoreus, Danstudio14.

ANNONS

Annons om konsert med Hessle Symphony Rock Orchestra onsdagen den 23 oktober

Kultur- och fritidschefen Jens Olsson uttrycker stor belåtenhet med att Hässleholms kulturdagar än en gång kan arrangeras i Hässleholms centrum, både i kulturhuset, på torget och i gallerian.

– Det här är helt och hållet föreningarnas förtjänst. Sedan försöker vi från kommunens sida stötta så gott vi kan. Det är oerhört glädjande att se deras driv – som är så viktigt och bra för kommunen.

Bilden visar kulturhuset.
En stor del av kulturdagarnas program äger rum i Hässleholm kulturhus. Men även Stortorget och Gallerian kommer att fyllas av aktiviteter.

Marcus Frennemark från Hässleholms teaterförening har fungerat som lite av en spindel i nätet under planeringsarbetet. Han berättar att 18 olika programpunkter ska hinnas med under de bägge dagarna.

Johan Jönsson från HessleCity påpekar att höstmarknaden på torget med lokala hantverkare och närproducerade varor på ett naturligt sätt kompletterar det rikhaltiga kulturprogrammet. Sedan är det hans förhoppning att även vädret ska bidra till en lyckad tillställning.

Oavsett om man är ung eller äldre, oavsett om man gillar musik, konst, dans, poesi – eller kanske när en dröm om att bli författare? – så ska det finnas något som passar under helgen.

Bilden visar Marcus Frennemark.
Marcus Frennemark från Hässleholms Teaterförening är en av de drivande bakom kulturfestivalen.

Kulturdagarna invigs i Kulturhusets entréhall på fredag klockan 17. Kulturskolans ungdomsorkester spelar. De båda spexarna från Bjärnum, Ture och Ture, tar tempen på kulturlivet i Hässleholm, innan folkmusikgruppen Vindova tar vid.

Har det inte blivit liv och rörelse innan dess, kommer dansshowen med Dansstudio14, Vinslövs folkdansgille och Anderssons dansakademi att ordna den saken.

Två gånger under lördagen blir det också dans på programmet. Anna Renud och Vanessa Sundblad står för den ena av dessa. De bjuder på en dans- och rörelsesaga för barn, på torget klockan 13.10.

För musikälskaren framförs jazz i kulturhuset på fredagskvällen, med Cirrus och Claes Sörensen. På lördagen kommer Bohusläns Big band att spela. Det blir inte bara högklassig musik, utan även en föreställning i humoristisk anda för hela familjen. Därefter blir det elektronisk musik med Brave A Danger. Sist men inte minst avslutas lördagen med en hyllning till Monica Zetterlund. Vanessa Sundblad, uppbackad av sju musiker står bakom den konserten.

Vad vore förresten Hässleholm utan sin musikkår? Den marscherar från Nytorget till scenen på Stortorget klockan 11 på lördagen där den kommer att fortsätta att spela.

Bilden visar broshyrer om kulturdagarna.
Kulturdagarnas program är omfattande. Felicia Witte har tryckt upp en egen folder för att presentera sin konst.

Den litteraturintresserade kan välja mellan att möta den underfundige och underhållande poeten Bob Hansson på fredagskvällen, eller bekanta sig med Elsa Grave, den kvinnliga motsvarigheten till Harry Martinsson under lördagen. Vill man själv få en inblick i skrivkonsten och få praktiska tips i berättandets konst, så bjuder Leif Börje Frid på detta, klockan 13.00 på lördagen.

För den som söker efter ögongodis ställer lokala konstnärer ut en trappa ner i Gallerian. I kulturhuset bjuds det istället på konstig konst – i en labyrint. Det är Felicia Wittes lite annorlunda sätt att visa sina verk på.

Text och foto: Urban Önell

Läs mer på hassleholmskulturdagar.se

För biljetter kontakta Hässleholm kulturhus 0451-26 66 70 eller gå in på Nortic.se.

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se