Polisutredning om instängda djur vid reningsverket

Polisutredning om instängda djur vid reningsverket

En förundersökning pågår mot det kommunala bolaget Hässleholm Miljö på grund av att vilda djur återkommande stängts in utan tillstånd bakom staketet kring Hässleholms reningsverk. I juni sa länsstyrelsens naturvårdshandläggare till Frilagt att det började likna ett illegalt vilthägn. Hässleholm Miljös kommunikatör Anton Henryson berättar att bolaget inte informerats om polisutredningen, men att grinden numera är stängd utom när någon behöver komma in eller ut.

Bilden visar hjorten innanför stängslet.
En hjort sprang i vintras rätt in i stängslet som i strid med allemansrätten inhägnar ett stort område utanför reningsverkets verksamhetsområde.

ANNONS

Annons om konsert med Hessle Symphony Rock Orchestra onsdagen den 23 oktober

Naturvårdsverkets miljöjurist har tidigare förklarat i Frilagt att det är tillåtet att inhägna reningsverkets verksamhetsområde, men inte ett större område än så. Allemansrätten, som är grundlagsskyddad, tillåter inte att naturområden stängslas in för att stänga ute “obehöriga”. Men det är uppenbarligen vad som skett i Hässleholm när ett flera kilometer långt staket satts upp på ett stort område med natur vid reningsverket.

Rådjur, hjortar och vildsvin har flera gånger tagit sig in genom grinden som tidigare till stor del stod öppen under dagarna. Djuren har sedan inte hittat ut igen. Rådjur och hjortar har fått panik och skadat sig när de kastat sig mot stängslet och har även hoppat ner i bäcken för att simma vidare.

Det var reningsverkets närmaste granne Linus Jepsson som i juni anmälde de instängda djuren till både länsstyrelsen och polisen. Enligt naturvårdshandläggare Per Levenskog på länsstyrelsen borde ansvariga vidta åtgärder, exempelvis sätta en färist för att hindra djuren från att gå in eller skaffa en grind som stängs automatiskt.

Polisen har inlett en förundersökning om egenmäktigt förfarande. Brottsrubriceringen kan komma att ändras beroende på vad utredningen visar.

– Det kom in via polisens kontaktcenter. De har gjort en första bedömning, säger förundersökningsledaren Johanna Bryhagen.

Själv har hon inte börjat arbeta med ärendet.

– Jag kommer att titta på det. Men det är en fråga om prioritering. Jag kan inte säga när det blir, förklarar hon.

Enligt Anton Henryson har Hässleholm Miljö varken kontaktats av länsstyrelsen eller polisen om saken. Däremot har åtgärder vidtagits.

Bilden visar Anton Henryson.
Anton Henryson, kommunikatör på Hässleholm Miljö.

– Det vi gjort på reningsverket för att minska risken att djur ska råka komma in är att grinden numera är stängd. Den öppnas när personal, entreprenörer eller leverantörer behöver komma in eller ut. Sen får vi utvärdera hur det faller ut, skriver han i ett sms till Frilagt.

Berit Önell

Läs mer:

2024-01-25 Hjort instängd vid reningsverket – kastade sig i panik mot stängslet

2024-06-13 Djur instängda vid reningsverket igen – som ett illegalt vilthägn

2024-06-20 Instängda kultingar vid reningsverket tog sig ut

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se