Utdrag ur brottsregistret vid anställning i omsorgen utreds

Utdrag ur brottsregistret vid anställning i omsorgen utreds

Frågan om utdrag ur belastningsregistret ska krävas vid nyanställningar i omsorgen i Hässleholm ska utredas på nytt efter avslöjanden om att grovt kriminella personer anställts i äldreomsorgen. Christer Welinder (S), ordförande i omsorgsnämnden, beslöt på tisdagen att en översyn omedelbart skulle påbörjas. Sverigedemokraterna har också skrivit en ny motion om krav på registerutdrag. Men Welinder är tveksam till dess förslag om årligen återkommande kontroller.

Christer Welinder (S), ordförande i omsorgsnämnden.
Christer Welinder (S), ordförande i omsorgsnämnden. Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om konsert med Hessle Symphony Rock Orchestra onsdagen den 23 oktober

Frilagt berättade nyligen om en undersköterska i hemtjänsten som fick sparken efter att ha dömts till fängelse för människorov, försök till grov utpressning och övergrepp i rättssak. Han hade enligt domen kidnappat en man och försökt tvinga två närstående till denne att betala ut en halv miljon till honom. Men undersköterskan hade ett digert brottsregister redan när han anställdes, vilket kommunen inte fick veta eftersom utdrag ur belastningsregistret inte krävs vid anställning.

2015 lämnade tre sverigedemokrater in en motion om att registerutdrag borde krävas i omsorgen, på samma sätt som är lagstadgat i skolverksamheter. 2017 beslöt kommunfullmäktige att motionen skulle anses besvarad. Motiveringen var att man ville avvakta en pågående statlig utredning om registerutdrag i arbetslivet. Ett förslag fanns om att förbjuda arbetsgivare att begära sådana utdrag utan författningsstöd, alltså om det inte står i lagen som när det gäller skola och barnomsorg. Arbetssökandes integritet vägde tungt, men samtidigt menade utredarna att det kunde finnas ett behov av registerkontroll just för att skydda utsatta äldre och personer med funktionsnedsättning inom vård och omsorg.

Utredningen har fortfarande inte lett till någon lagändring. Kommuner kan alltså själva välja att begära utdrag ur belastningsregistret.

Tjänstemännen i omsorgsförvaltningens ledningsgrupp i Hässleholm beslöt i december 2019 att införa en sådan rutin, utan beslut i vare sig kommunfullmäktige eller omsorgsnämnd. Enligt minnesanteckningar från mötet skulle den gälla all rekrytering av personal som innebär kontakt med brukare (omsorgstagare) och “om det anses nödvändigt” även andra kategorier. Tjänstemännen informerade politikerna i nämnden. I januari 2020 diskuterade ledningsgruppen reaktioner och synpunkter som kommit fram om registerutdragen, men beslöt att tidigare beslut skulle kvarstå. Tidigare föreslagen rutin antogs.

Bilden visar en del av minnesanteckningarna från ledningsgruppen.
Tjänstemännen i omsorgsförvaltningens ledningsgrupp beslöt 2019 att registerutdrag skulle krävas vid nyanställning.

Sedan nämns frågan varken i minnesanteckningar eller protokoll förrän i augusti 2023 då ledningsgruppen tycks ha sett över rutinerna på nytt. “Framtaget underlag” godkändes och skulle kommuniceras. Det kan betyda att kravet på registerutdrag togs bort, idag finns det i alla fall inte kvar.

De flesta av tjänstemännen som var med i ledningsgruppen när besluten fattades har nu slutat på kommunen. Ingen av de politiker och tjänstemän som Frilagt talat med minns vare sig hur det gick till när rutinen infördes eller varför den togs bort.

Oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD) lämnade i förra veckan in en ny motion med krav på registerutdrag tillsammans med partikamraten Susanne Lottsfeldt, andre vice ordförande i omsorgsnämnden.

– Hade vår motion från 2015 bifallits så hade händelsen inom omsorgen med en grovt kriminell anställd aldrig inträffat, säger Hanna Nilsson.

Men nu går de längre. De kräver obligatoriska årliga utdrag ur belastningsregistret för anställda inom barn- och omsorgssektorn. De vill också att registerutdrag alltid ska lämnas före anställning i Hässleholms kommun.

Hanna Nilsson ser inget problem med årliga kontroller.

– För mig är det självklart, säger hon.

Bilden visar Hanna Nilsson.
Oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD). Foto: Berit Önell

Robin Gustavsson (KD), ledamot i omsorgsnämnden och tidigare ordförande, säger att hans parti också övervägt att aktualisera frågan genom en motion.

– Jag tycker att vi måste skärpa upp det här. Vi hade en diskussion inom partiet häromdagen. Jag fick uppdraget att titta på det eftersom jag sitter i omsorgsnämnden, förklarar han.

Christer Welinder berättar för Frilagt att han har bett förvaltningen utreda att på nytt införa kontroll av registerutdrag vid rekrytering av personal i omsorgen.

– Om omsorgsnämnden ska besluta det eller det ska tas centralt vet jag inte, men jag misstänker att det hamnar på nämnden, säger han.

Han befarar att SD:s förslag innebär för långtgående kontroller och hänvisar till att Södertälje kommun förra året fick allvarlig JO-kritik för att utan stöd i lag löpande ha kontrollerat om de kommunanställda dömts för brott. Dessutom genomfördes kontrollerna av ett externt företag genom sökningar i en databas med domar och handlingar från myndigheter. Enligt JO stred kontrollerna mot skyddet för den personliga integriteten och privatlivet i Regeringsformen och Europakonventionen.

– En gång per år är tveksamt med hänsyn till JO-utslaget om Södertälje. Frågan är också om en eventuell dom är saklig grund för uppsägning. Det kan bli tvister, säger Welinder.

Han menar att det hänt mycket sedan kommunfullmäktige avslog den förra motionen om registerutdrag.

– Då hade vi inte den gängkriminalitet som vi har nu. Det finns en befogad oro och jag vill se om vi kan införa det här. Det finns kanske förutsättningar nu, det tror jag, säger han.

Den här gången ska ärendet inte stanna i ledningsgruppen.

– Jag har bett förvaltningschefen att titta på det och se om vi kan formalisera det med ett beslut. Då blir det fastställt och kommer med i delegationsordningen. Det blir tydligare, säger Christer Welinder.

Berit Önell

Läs mer:

2024-09-09 Fick sparken från hemtjänsten – dömd för människorov och hemfridsbrott

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se