Översvämningar och järnväg fokus i ny fördjupad översiktsplan

Översvämningar och järnväg fokus i ny fördjupad översiktsplan

Finjasjöns sjösystem, avrinning och översvämningsproblematik ska hanteras i en ny fördjupad översiktsplan för Hässleholms stad, liksom järnvägens utveckling. På tisdagen sa politikerna i miljö- och stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott ett första ja till att ett förslag till sådan plan tas fram med högsta prioritet.

Bilden visar översvämmade hus.
Många bostäder drabbades av Finajsjöns översvämning i vintras.

ANNONS

Annons om konsert med Hessle Symphony Rock Orchestra onsdagen den 23 oktober

En översiktsplan är enligt plan- och bygglagen kommunens samlade strategi för hur mark, vatten och bebyggelse ska användas, utvecklas och bevaras. Inom vissa geografiska områden behövs fördjupning. En fördjupad översiktsplan för Hässleholms stad antogs av kommunfullmäktige 2018, men började efter överklaganden gälla först i januari 2020. Den bedöms redan som aktuell.

Trafikverkets framtida utveckling av järnvägen genom staden är ett av skälen. I den förra fördjupningen var dock höghastighetstågen aktuella och ännu mer utrymme hade krävts. Men även med den nu planerade utbyggnaden av stambanan behöver Trafikverket rådighet över mark i anslutning till järnvägs- och stationsområdet.

Bilden visar järnvägsspår.
Nya järnvägsspår genom Hässleholm är fortfarande aktuella och påverkar stadsplaneringen.

Det handlar inte bara om staden utan också om områdena i närområdet, inte minst kring Hässleholms reningsverk där Trafikverket satt ner foten mot kommunens förslag till detaljplan. Antingen måste kommunen vänta med att planlägga de aktuella områdena tills Trafikverket bestämt var järnvägen ska gå eller avsätta mark med marginal för flera scenarion.

– Vi kan inte vänta på att Trafikverket ska bli klara. Vi får titta på hur vi kan hantera det utan att invänta dem, säger miljö- och stadsbyggnadschefen Sandra Gustafsson angående detaljplanen för reningsverket som nu delvis måste göras om.

Bilden visar Sandra Gustafsson.
Sandra Gustafsson, förvaltningschef på miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen. Foto: Berit Önell

Kommunens tjänstemän har också haft möte med Trafikverket för att hitta lösningar kring järnvägsspåren i centrala Hässleholm.

Även andra strategiska frågor gör att en ny fördjupad översiktsplan ska skyndas på. Inte minst gäller det Finjasjöns flöden och skyfalls- och dagvattenhantering i staden som också påverkas av klimatförändringar och behov av åtgärder för klimatanpassning.

Andra planer, bland annat trafikplan, grönplan och kulturmiljöplan, ska inkorporeras i den fördjupade översiktsplanen. Därefter kan de försvinna som enskilda planer.

En hållbarhetsbedömning ska tas fram. I den ingår en miljökonsekvensbeskrivning.

Enligt tidplanen för projektet ska kommunfullmäktige anta den fördjupade översiktsplanen under tredje eller fjärde kvartalet 2027. Ambitionen är att invånare, myndigheter med flera ska få lämna synpunkter i ett samråd under andra kvartalet 2026.

Som Frilagt tidigare berättat har miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen fått 1,5 miljoner extra i budgeten för 2025 för att utreda Finjasjöns översvämningsproblematik och dagvattenhanteringen i staden. Utredningen ska alltså ingå i arbetet med den fördjupade översiktsplanen.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se