Gruppen-3a-328x120

Inga p-platser till nya badhuset – kan kosta 5,4 miljoner

Inga p-platser till nya badhuset – kan kosta 5,4 miljoner

Parkeringsplatserna på Österåsområdet i Hässleholm kommer inte att räcka till när det nya badhuset öppnar. En utredning visar att 30-34 nya p-platser kan kosta upp till 5,4 miljoner kronor. Men kostnaden ska inte belasta badhusprojektet utan tas från ett annat konto. Därmed kommer frågan inte upp i kommunfullmäktige på nytt.

SD anklagar de styrande för att vilja dölja en fördyring av badhusprojektet för invånarna. Men Urban Widmark (M), ordförande i tekniska nämnden, förklarar att fler p-platser behövs även för andra verksamheter på Österås och därför inte ska belasta badhusbudgeten.

Bilden visar en ritning.
Nya parkeringsplatser längs Hövdingegatan nära det nya badhuset beräknas kosta 5,4 miljoner kronor. Ritning ur tekniska förvaltningens underlag.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD) och tekniska nämndens andre vice ordförande Ulf Berggren (SD) är kritiska till planerna som kom fram vid ett studiebesök på Österås i måndags. Papper med tre alternativa förslag på nya parkeringsplatser delades ut till ledande politiker i tekniska nämnden, kultur- och fritidsnämnden och kommunstyrelsen.

Bilden visar Hanna Nilsson.
Oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD) menar att de styrande mörkar en fördyring av badhusprojektet genom att lägga parkeringskostnaderna på ett annat konto. Foto: Berit Önell

– Jag gick fram till Urban Widmark och sa att badhuset måste upp i kommunfullmäktige igen. Men han säger att nej, det lägger jag i en av mina andra poster, att det har ju egentligen inte med badhuset att göra, berättar Hanna Nilsson.

Borde tagits upp i styrgruppen

Hennes uppfattning är att parkeringsplatserna har direkt med badhuset att göra och att frågan borde ha tagits upp i styrgruppen för det nya badhuset.

– Det är ju definitivt inom styrgruppens ansvarsområde, säger hon.

Bilden visar Ulf Berggren.
Ulf Berggren (SD), andre vice ordförande i tekniska nämnden. Foto: Urban Önell

Kommunstyrelsen beslöt på onsdagen att ställa sig bakom förslaget att styrgruppen ska läggas ned, en fråga som slutligt avgörs av kommunfullmäktige. SD och KD reserverade sig.

– Lägger de ner den snabbt för att dölja detta, undrar Hanna Nilsson.

Tre alternativ

Alternativ 1 längs Hövdingegatan innebär, enligt det underlag som tagits fram, 30-34 nya p-platser till en kostnad av 5,4 miljoner kronor.

Alternativ 2 närmast det nya badhuset rymmer 25-27 p-platser och kostar 5,2 miljoner kronor. Där bedöms markarbetena bli något billigare. I båda fallen ingår rivning av en omklädningsbyggnad.

I alternativ 3 placeras p-platserna på tidigare HIF:s klubbstugas tomt, idag en grusyta, där det kan få plats 64 p-platser. Kostnaderna för markarbeten blir då betydligt lägre och någon rivning behövs inte heller. Kostnaden beräknas till 2,5 miljoner kronor.

– Vi har inget problem med att det byggs nya p-platser men det ska tas upp rätt, säger Hanna Nilsson.

Enligt Hanna Nilsson och Ulf Berggren var studiebesöket bokat i styrgruppens regi. Urban Widmark tror att parkeringsplatserna diskuterats i styrgruppen, men känns inte vid att studiebesöket hade med gruppen att göra. Han säger att han fick inbjudan till tekniska nämndens arbetsutskott och att politikerna i de andra arbetsutskotten var där liksom förvaltningscheferna.

Urban Widmark (M).
Urban Widmark (M), ordförande i tekniska nämnden, ser ingen anledning att nya parkeringsplatser på Österås ska belasta badhusbudgeten. Foto: Berit Önell

Enligt Urban Widmark kom diskussionen om p-platserna upp i samband med budgetberedningen i våras.

– Då bad vi tjänstemännen att titta om det fanns någon möjlighet att lösa den här parkeringsfrågan.

– Eftersom vi nu var på studiebesöket tyckte tjänstemännen att det var lämpligt att lyfta frågan på plats. Då gick vi en runda och tittade på olika alternativ, säger han.

Redan brist på p-platser på Österås

Han betonar att förslagen ännu inte diskuterats.

– Det är inte säkert att de kommer att gå vidare. Vi ville ha en prisindikation.

Frågan är dock inte ny. Redan idag blir det brist på parkeringsplatser när det är fotbollsmatcher och Brukshundsklubben har aktiviteter.

– Parkeringssituationen på Österås är inte helt bra. Sedan ska det byggas två fotbollsplaner till och det blir ännu fler matcher och fler föräldrar som skjutsar sina barn och dessutom badhuset, så vi inser att det kommer att bli ännu mer problematiskt vad gäller parkeringsplatserna, säger Urban Widmark.

Skulle använda stora parkeringen

Han förklarar att avsikten från början var att badhusets besökare skulle parkera på den stora Österåsparkeringen mot Södra Kringelvägen.

– Sedan har det framkommit önskemål om parkering närmare badhuset, samtidigt som vi har den här diskussionen om att det är brist på parkeringsplatser vid konstgräset.

Han tycker inte att det är konstigt att kostnaden för parkeringsplatser inte redovisas på badhuset. Parkeringen kanske inte ens hamnar närmast badhuset.

– Folk ställer sig på den parkeringsplats som är närmast aktiviteten de ska till, oavsett vem som uppfört den.

Urban Widmark förklarar att var beslutet kommer att fattas beror på kostnaden och omfattningen.

– Handlar det om att iordningställa en grusplan kan TNAU ta beslutet, är det en större kostnad måste det beslutas av kommunfullmäktige. Delegeringsordningen avgör.

Exakt pris går dock inte att beräkna i förväg eftersom arbetena ska upphandlas.

Enligt Urban Widmark är det inte självklart att parkeringsplatserna måste lyftas till kommunfullmäktige även om de skulle redovisas i badhusprojektet. Mindre belopp kan tekniska nämnden stå för.

Han förstår inte SD:s oro för transparensen inför kommuninvånarna.

– Vi försöker hitta en bra lösning på parkeringsproblematiken. Jättekonstigt att SD vänder på det så här, säger han.

– Det är kommunens pengar oavsett om vi tar dem från höger eller vänster ficka.

”Något som SD hittat på”

Kommunalrådet Lina Bengtsson (M) säger också att parkeringsplatserna inte hör till badhusprojektet.

– Det projektet är ju klart. Det här är något som SD har hittat på, säger hon.

Bilden visar Lina Bengtsson.
Kommunalrådet Lina Bengtsson (M) säger att badhusprojektet är klart. Foto: Urban Önell

– Parkeringsplatserna är ett helt eget projekt.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se