Planer på enorm solcellspark vid Mjölkalånga – möte imorgon

Planer på enorm solcellspark vid Mjölkalånga – möte imorgon

En 140 hektar stor solcellspark planeras på skogsmark vid Mjölkalånga, söder om Tyringe. Idag finns ingen i den storleken i Sverige, men många lika stora eller större är på projekteringsstadiet. Elproduktionen ska motsvara hushållsel för 12 400 villor. Företaget Greengo Energy Sweden AB, som vill utveckla anläggningen, talar på sin hemsida om grön energi. Men klimatet påverkas också negativt när ett stort område kalhuggs och grannar som Frilagt talat med vill inte byta skogsutsikten mot en enorm öppen yta.

– Det kommer att bli som ett ökenlandskap, säger Hugo Månsson, en av flera boende som kan få solcellspark på två sidor om huset.

Imorgon hålls ett öppet samrådsmöte på Kurhotellet i Tyringe om förslaget.

Bilden visar en solcellspark med stängsel.
Så här kan en solcellspark med stängsel se ut. Bild från Greengo Energy Sweden AB:s samrådsunderlag

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Enligt det skriftliga samrådsunderlaget ligger cirka tio bostäder inom 200 meter från projektområdet. Men berörda inom ett större område, bland annat på Stenberget i Tyringe, har fått information och inbjudan till mötet.

Utanför projektområdets västra gräns går Korpens motionsslingor, vintertid också preparerade skidspår. På östra sidan ligger Mjölkalånga och ett område med ädellövskog, varav en del är biotopskyddat. Projektområdet består till största del av produktionsskog, främst gran och björk.

Bilden visar kartan.
Projektområdet är markerat på kartan i brevet som skickats ut till berörda.

Flera rödlistade och fridlysta arter finns ändå i området, bland annat bokvårtlav som lever i gammal bokskog. Den är klassad som nära hotad och har minskat eftersom gammal bokskog har minskat. Ett mindre område på 6,4 hektar är åkermark.

Anläggningen ska inhägnas med ett högt stängsel på 2-2,3 meter. Närliggande bostäder föreslås få insynsskydd genom en visuell buffert av barrträd i två eller tre rader, något förskjutna relativt till varandra.

”Inget vackert att titta på”

Hugo Månsson och hans grannar blev chockade när de fick brevet från Greengo Energy för mindre än två veckor sedan. Han förstår inte hur det skulle kunna vara lämpligt att avverka så mycket skog för en solcellspark. Dessutom är höjdskillnaderna i skogen stora, omkring 50 meter. Oron finns också för hur det skulle bli att bo intill anläggningen.

– Det blir inget vackert att titta på, säger Hugo Månsson.

Bilden visar Hugo Månsson.
Hugo Månsson hoppas slippa att få utsikten över skogen bakom hagen utbytt till en solcellspark. Foto: Berit Önell

Hans dotter Annika Månsson har numera tagit över ägandet av fastigheten i Skogsby. Hon är idag bosatt i Frankrike och har inte möjlighet att komma till mötet. Men hon har försökt sätta sig in i frågan och pratat med andra berörda.

– Jag blir förtvivlad, säger hon till Frilagt.

För blåsigt om skogen försvinner?

Hon oroar sig bland annat för att det kommer att bli för blåsigt på hennes mark om skogen försvinner och befarar att hennes arrendator inte kommer att kunna fortsätta.

– Det kan bli ohållbart att bo där, säger hon. Hon är också kritisk till underlaget där en brunn och ett vattendrag på hennes mark fattas.

– Jag har läst om projekt på 40-50 hektar med genomtänkta och detaljerade analyser. Jag är väldigt orolig.

Elektromagnetiska fält nämns inte i underlaget, däremot nämns de i minnesanteckningarna från ett förberedande samråd som hölls redan i mars mellan Hässleholms kommun, länsstyrelsen och Greengo Energy med samarbetspartner Hydro Rein Solar 2 AB som ska ansvara för anläggningsarbeten och drift samt konsultfirman Ramböll.

– I Frankrike pratas det väldigt mycket om detta, de får inte vara nära bebyggda områden, säger Annika Månsson.

Hon berättar att hon haft tankar på att flytta hem till gården när hon går i pension.

– Jag har funderat på att starta ett yoga- och retreatcenter med meditation i skogen. Men det är väl ingen som vill komma på sånt om det är kalhugget och en stor solcellspark där.

Hennes syster Annelie undrar hur Greengo Energy ska kunna lämna en remsa med skog mellan solcellsparken och bostäderna.

– Den måste i så fall vara ganska stor, annars faller träden när det blåser, säger hon.

Bättre med solceller på industritak

Ronny Anderstedt äger huset intill Månssons, men det är hans son som bor där. Också han får solcellspark på två sidor istället för skog, om det blir av.

– Det blir inte lika intressant. Det gemytliga är borta, det som han flyttade dit för. Sedan blir det mitt ute på ett fält.

– Vi måste stoppa det här till varje pris, säger Ronny.

Bilden visar området bakom Ronnys hus.
Idag är det skog både bakom och vid sidan om Ronny Anderstedts hus. Han är inte road av att få en solcellspark så nära.

Han förstår inte heller varför en solcellspark ska sättas i skogen.

– Det är fullt vansinne när det finns så många döda ytor i samhället, industritak med mera. Det finns ingen anledning att sätta solpaneler där det är skog eller grödor, säger han.

Han nämner ett stort företag i Landskrona, DSV, som beslutat att sätta upp 100 000 kvadratmeter solceller på sitt tak.

Ronny Anderstedt har själv solpaneler på sitt tak.

– Jag har haft dem i 8-10 år, var rätt tidig med det. Men nu får jag inte något betalt längre om jag säljer. Det är ingen effektbrist längre. Om man inte har batteri är det bortkastade pengar, säger han.

Solcellspark på åkermark stoppad

Reglerna kring solcellsparker är inte helt tydliga. Lagen kräver inte formellt miljötillstånd för att anlägga solcellsparker i Sverige. Men i våras stoppade mark- och miljööverdomstolen planerna på en stor solcellspark på åkermark i Svedberga utanför Helsingborg. Domstolen ansåg att anläggningen inte medförde tillräcklig samhällsnytta. Livsmedelsproduktionen vägde tyngre.

Sedan dess har antalet ansökningar om att avverka skog för att anlägga solcellsparker ökat. Än så länge finns ingen prejudicerande dom om anläggningar i skog. Men samråd krävs med länsstyrelsen som bedömer eventuell betydande miljöpåverkan. Klimatnyttan kan också ifrågasättas om stora arealer skog avverkas. Ny forskning har uppmärksammat hur effektivt för klimatet det skulle vara att skydda mer skog. Inte bara träden utan hela ekosystemet med bland annat svamp, jord och mikroorganismer binder koldioxid.

Bilden visar skog.
Solceller är bra för klimatet, men att fälla stora arealer skog påverkar klimatet negativt. Skogen som Greengo Energy vill arrendera för att bygga solcellspark i börjar vid stengärdet. Foto: Berit Önell

Greengo Energy har beslutat att ansöka om frivilligt miljötillstånd för att säkra att verksamheten tillåts under hela sin livslängd som beräknas till 40 år. Efter mötet i mars beslöt företaget att utgå från att anläggningen innebär en betydande miljöpåverkan. Därmed ska en miljökonsekvensbeskrivning tas fram och samråd hållas med alla berörda. Synpunkter ska skickas in senast den 1 oktober. Företaget ansöker sedan till miljöprövningsdelegationen på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har dragit upp ramar för samråd och anser att boende, fastighetsägare och verksamhetsutövare inom 500 meter samt boende som kan se anläggningen från bostad eller trädgård ska räknas som särskilt berörda. Även allmänheten inom ett större område från anläggningen ska informeras. Länsstyrelsen listar också krav på detaljerad redovisning i miljökonsekvensbeskrivningen. Bland annat måste påverkan på riksintresse för friluftsliv öster om Mjölkalånga redovisas, liksom det faktum att det finns ett antal avstyckade villatomter i södra delen av Tyringe. Naturvärden måste inventeras.

Bolaget behöver också redogöra för om verksamheten kan anses vara ett väsentligt samhällsintresse och om detta skulle kunna tillgodoses på annat sätt på mark som inte är brukningsvärd jordbruksmark.

Vill lära känna folk

Carl Siebing på Greengo Energy Sweden AB berättar att mötet på Kurhotellet imorgon klockan 14-20 är öppet för alla.

– De som är intresserade är välkomna, säger han.

Han förklarar att mötet inte är något lagkrav, det hade räckt med skriftlig information till berörda.

– Vi har lagt på väldigt mycket större omkrets än vad som är brukligt i sammanhanget för att fånga upp fler som kan påverkas, säger han.

Han betonar att det som finns idag är ett förslag.

– Anledningen till mötet är att vi vill lära känna folk, förstå omgivningen och få kunskap om sådant som det inte finns något annat sätt att få reda på. Vi ser fram emot de här samtalen.

– Ju mer vi lär oss desto bättre och desto bättre kan vi ta hänsyn till olika värden, säger han.

Greengo Energy utvecklar solcellsparker på olika typer av mark. Enligt Carl Siebing är det inget nytt eller svårt att placera solceller i skog.

– Tekniskt sett går det alldeles utmärkt. Men det är platsspecifikt huruvida det är en bra idé eller inte. Det är därför vi har tillståndsprocessen, säger han.

Frilagt har förgäves sökt fastighetsägaren som är bosatt i Danmark. Han har också fått tillstånd från Skogsstyrelsen att avverka cirka tio hektar ädellövskog i anslutning till den östra delen av den planerade solcellsparken.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se