Gruppen-3a-328x120

Efter vårdskadorna: IVO vill veta hur ledningen tar ansvar

Efter vårdskadorna: IVO vill veta hur ledningen tar ansvar

Efter de många anmälningarna om allvarliga vårdskador inom omsorgen i Hässleholms kommun är Inspektionen för vård och omsorg inte nöjd med åtgärderna. När det gäller utredningen om mannen som tvingades träna med bruten arm på äldreboendet anser IVO att det inte säkerställts att planerade åtgärder får effekt. Omsorgsnämndens ordförande Christer Welinder (S) och förvaltningsledningen måste nu svara om på vilket sätt de tar ansvar för att personalen har tillräckliga förutsättningar för att arbeta patientsäkert.

IVO har begärt en komplettering till utredningen som medicinskt ansvariga sjuksköterskan Birgitta Ljungbeck skickat in. Flera av de planerade åtgärderna åligger enhetschefer att följa upp.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Men IVO konstaterar att i anmälan även framkommer att enhetscheferna har svårt att hinna med kvalitetsarbete på grund av ett ansträngt bemanningsläge där de lägger mycket tid på rekrytering. IVO kräver därför en redogörelse för hur vårdgivaren, det vill säga omsorgsnämnden, säkerställer att enhetscheferna har förutsättningar att genomföra åtgärderna.

Bilden visar Christer Welinder.
Nu ställer Inspektionen för vård och omsorg Christer Welinder (S), ordförande i omsorgsnämnden, till svars. Foto: Berit Önell

Flera av åtgärderna åligger också arbetsterapeuter och fysioterapeuter.

– Av anmälan framkommer även att den geografiska placeringen av teammedlemmarna missgynnar arbetet och att bemanningen av fysio- och arbetsterapeuter är otillräcklig, skriver IVO.

Dessutom påpekar IVO att kommunen i en tidigare lex Maria-anmälan uppgett otillräcklig bemanning av dessa personalgrupper som en bakomliggande orsak till att riskbedömningar och riskförebyggande åtgärder uteblivit.

– IVO begär därför redogörelse för hur vårdgivaren säkerställer att fysio- och arbetsterapeuter har tillräckliga förutsättningar att delta i arbetet med riskbedömningar och riskförebyggande insatser i team med andra yrkeskategorier.

IVO konstaterar att nämnden har ett organisatoriskt ansvar och ska planera, leda och kontrollera verksamheten så att den lever upp till kravet på god vård. Detta omfattar att säkerställa att ansvariga enhetschefer och legitimerad personal har tillräckliga förutsättningar att arbeta patientsäkert.

Därför begär IVO nu ett yttrande från omsorgsnämndens ordförande om på vilket sätt nämnden tar ansvar för att genomförda och planerade åtgärder får effekt.

Samma krav ställs på förvaltningschefen att yttra sig om hur förvaltningsledningen tar detta ansvar. Frågan är om nya förvaltningschefen Annette Viksten Åhl, som tillträder först den 9 september, kan svara på det.

IVO vill ha svar senast den 24 september.

Berit Önell

Läs mer:

2024-08-23 Bröt armen – tvingades till träning på äldreboendet

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se