Gruppen-3a-328x120

Klarlagt att kommunen äger brottarmattan

Klarlagt att kommunen äger brottarmattan

Den nu utslitna brottarmattan som skulle användas av kommunens alla brottarklubbar vid tävlingar är kommunens och har inte skänkts till klubbarna, vilket ledande politiker hävdat. Mattan skulle däremot förvaras i Hästveda. Det framgår både av äldre protokoll och av vittnesmål från merparten av inblandade tjänstemän och politiker som Frilagt talat med.

Agne Nilsson, ordförande i Hästveda brottarklubb, tycker nu att kommunen ska ta sitt ansvar och byta ut mattan. Annars tvekar klubben inför att ansöka om junior-SM till sitt 80-årsjubileum 2026.

Som Frilagt tidigare berättat avslog kultur- och fritidsnämnden i juni en ansökan från Hästveda brottarklubb om att ersätta den utslitna mattan. Motiveringen var då att kommunen inte står för verksamhetsutrustning. Både kultur- och fritidsnämndens nuvarande ordförande Connie Asterman (S) och kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) har sedan hävdat att kommunen inte äger mattan och därför inte har något ansvar för den. De säger att den överlämnades till klubbarna efter inköpet 2006 eller 2007 med avsikten att klubbarna själva i fortsättningen skulle byta ut den vid behov.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Bilden visar Agne Nilsson och Johanna Lindborg tillsammans med barn och ungdomar på den nya brottarmattan.
Agne Nilsson, ordförande i Hästveda Brottarklubb sedan 56 år tillbaka, och OS-brottaren Johanna Lindborg var glada när de invigde den nya brottarmattan som Sparbanksstiftelsen gett bidrag till. Den ersatte en utsliten matta från 1970-talet. Men kommunmattan som fritidsnämnden köpte 2006 för att kommunens alla klubbar skulle kunna låna den vid tävlingar är inte utbytt. Blir den inte ersatt är klubben tveksam till att ansöka om att hålla junior-SM 2026. Foto: Berit Önell

Connie Asterman förklarade också att det finns protokoll som visar detta och lovade att återkomma med dem. Efter påminnelse skickade hon ett protokoll från 2017. Men det gäller att kommunen skulle skänka överdrag för 25 000 kronor styck till mattor i brottarklubbarna i Hästveda, Vinslöv och Bjärnum. Bidrag till nya mattor avslås. Protokollet hänvisar bakåt i tiden till 2006-2007 och påstår att det då “beviljades bidrag till klubbarna för nya brottarmattor för att de därefter skulle ta eget ansvar för mattorna”.

Men Agne Nilsson, ordförande i Hästveda brottarklubb sedan 1968, har sparat alla protokoll och är säker på att protokollet från 2017 inte syftar på den gemensamma så kallade kommunmattan. Möjligen skulle det kunna handla om de andra mattorna som varje klubb har.

Frilagt har kontaktat kommunarkivet och fått fram alla protokoll från 2006 och 2007 som behandlar brottarmattor. Där står ingenting om att några mattor överlämnats till klubbarna. Protokollen skiljer dock på den kommungemensamma tävlingsmattan som dåvarande fritidsnämnden beslöt att köpa in och andra mattor som inköptes till varje klubb för sig och även till gymnastikföreningen GF Balans.

Bilden visar ett utdrag ur protokollet från 2006.
Enligt protokollet från 2006 köpte kommunen en brottarmatta för utlåning till tävlingsverksamhet. Inget protokoll säger att den skänkts till en eller flera klubbar.

Det var dåvarande fritidsnämnden som fattade besluten. Enligt protokollet från den 25 januari 2006 beviljas bidrag på 70 000 kronor “för inköp av brottarmatta för utlåning till tävlingsverksamhet”. Förvaltningen får i uppdrag att undersöka var mattan ska placeras. Hästveda brottarklubb har dock redan i ansökan föreslagit att den ska placeras i Hästveda och så blir det.

Men Connie Asterman håller fast vid att kommunen inte äger någon brottarmatta.

– Det är det senaste protokollet som gäller, säger hon.

– Klubbarna fick 25 000 kronor var för skynken till de mattor de tagit över tidigare.

Hon förklarar att hon också har egna anteckningar från tidigare möten.

Bilden visar Connie Asterman.
Connie Asterman (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, säger att senaste protokoll gäller, trots att det bara refererar till tidigare händelser som inte protokollförts. Foto: Exakta Creative

Samtalet får hastigt avbrytas. Först flera dagar senare når Frilagt Connie Asterman igen.

– Jag måste till stadshuset för att se om det finns fler protokoll. De kan inte mejla, filen blir alldeles för stor, säger hon då.

Sedan säger hon att mattorna lämnats över vid ett möte som inte protokollförts. Hon tror att det skedde 2007.

– Vi bjöd in alla klubbar för att lämna över mattorna. Förr bjöd vi in föreningarna för att höra vad de hade för önskemål och hur det gick för dem, tre-fyra föreningar varje år. Vid ett sådant möte bestämdes att mattorna skulle lämnas över.

Ni måste väl skriva protokoll?

– Inte mer än förvaltningens anteckningar vid sådana möten.

– Jag skrev i min anteckningsbok att vi träffades för överlämnande av mattorna, säger Connie Asterman.

Hon tillägger att hon skrivit att det var alla mattorna. Sedan tvekar hon lite.

– I mitt minne har alla mattor överlämnats, men jag kan inte svära på det eftersom jag inte var ordförande då, säger hon.

Därför vill hon tala med tidigare ordförande. Till vem kommunmattan i så fall skulle ha överlämnats är oklart.

Connie Asterman förstår inte varför det behövs en ny kommunmatta.

– De har ju fått en matta av Sparbanken.

Men den ersätter en av klubbens andra mattor som var från 1970-talet och i ännu sämre skick.

När Frilagt ber att få del av Connie Astermans anteckningar säger hon nej.

– Nej, det är mina anteckningar från långt tillbaka, säger hon.

Kan du inte bara fotografera av den sidan som gäller mattorna?

– Det får jag fundera på.

Agne Nilsson har skickat över protokollen till Lena Wallentheim som säger till Frilagt att det är svårt för henne att uttala sig eftersom hon inte suttit i fritidsnämnden. Men hon håller med om att det är konstigt om mattorna lämnats över utan protokoll.

– Det borde finnas, säger hon.

Bilden visar Lena Wallentheim
Lena Wallentheim (S) tycker att det är konstigt om kommunen skänkt bort mattorna utan protokoll. Foto: Berit Önell

Agne Nilsson säger att han inte varit med på något informellt möte där mattorna överlämnats.

– Kommunmattan är inte överlämnad. Jag är den ende som varit med hela tiden, säger han.

Olle Davidsson arbetade på fritidskontoret fram till 2010 och var handläggare för inköpet av den kommunägda brottarmattan som beställdes från Tyskland 2006.

– Då köpte vi en matta som skulle användas till alla föreningarna när de hade stora tävlingar. Det enda som hörde till Hästveda var att den skulle lagras på Solgården i Hästveda, säger han.

Han är säker på att denna matta inte lämnades över till någon eller några föreningar.

– Den gemensamma mattan lämnade man definitivt inte över för det var viktigt att den skulle få lov att användas av olika föreningar som hade brottningstävlingar.

– Ingen skulle kunna säga att den lånar vi inte ut för den är vår.

Enligt Olle Davidsson förekom inte någon diskussion alls om att mattan skulle överlämnas utan fritidsförvaltningen skulle äga den.

Han ger inte mycket för formuleringen i protokollet från 2017 som säger att mattorna överlämnats 2006-2007.

– Jag känner inte igen det överhuvudtaget.

– Man kan definitivt inte skriva att det är bestämt så.

Olle Davidsson går inte med på att att senaste protokoll skulle gälla

– Nej, det håller inte.

– Man kan inte hänvisa till protokoll där det inte står.

Han tror inte heller att det kan ha varit något informellt möte med klubbarna 2007 där mattorna överlämnats.

– Det var konstigt att jag inte har varit med på det då. Det berörde mig i första hand på fritidskontoret, säger han.

Bilden visar Agne Nilsson.
Varken Agne Nilsson eller kommunens tidigare handläggare Olle Davidsson har varit med på något informellt möte där mattan överlämnats.

Connie Astermans anteckningar räcker enligt Olle Davidsson inte heller som bevis, särskilt inte när hon inte vill lämna ut dem.

– Då kan jag också ha skrivit ner det i en egen anteckning. Nej, det här är ju politik.

Han säger att han förstår att kultur- och fritidsförvaltningen idag har ekonomiska svårigheter.

Men då borde de väl säga att de inte har pengar?

– Ja, det tycker jag också. Varför ska vi hålla på och lura någon?

Hanna Nilsson var ordförande i fritidsnämnden 2017 och minns beslutet om överdragen till brottarmattorna. Hon blir förvånad över påståendet att kommunen inte skulle äga tävlingsmattan.

– Det 2017 gäller inte tävlingsmattan, säger hon det?

Hanna Nilsson säger att hon hela tiden vetat att kommunen ägt den gemensamma tävlingsmattan.

– Det har aldrig varit snack om något annat, säger hon.

Bilden visar Hanna NIlsson.
Oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD) var ordförande i fritidsnämnden 2017 när bidrag beviljades för överdag till brottarmattor som klubbarna tagit över. Men hon är säker på att den kommungemensamma tävlingsmattan inte överlämnats. Foto: Berit Önell

SD hade också avsatt 120 000 kronor i sitt budgetförslag för 2025 för utbyte av den gemensamma mattan.

Även Stefan Larsson, som var fritidschef 2006-2007, minns att kommunen köpte tävlingsmattan och att Hästveda brottarklubb tog på sig att förvara den och låna ut till de andra.

– Formellt anser jag att kommunen äger den. Men det innebär inte att kommunen kommer att köpa en ny. Det avgör kultur- och fritidsnämnden, säger han.

Han betonar att han inte vet vad som hänt senare när han slutat som fritidschef, men minns också att mattor lämnades över till brottarklubbarna och även till gymnastikföreningar.

– Ja, det var helt tydligt.

Han förklarar att det gällde klubbarnas egna mattor som fick bidrag enligt protokollen och skiljer alltså på dem och tävlingsmattan.

Bilden visar Stefan Larsson.
Stefan Larsson (M), tidigare fritidschef, säger också att kommunen formellt äger tävlingsmattan. Men han menar ändå att kommunen inte ska stå för någon ny matta. Foto: Urban Önell

I båda fallen menar han att kommunen deklarerat att man inte skulle köpa fler mattor.

– Min uppfattning är att dessa mattor var de sista man köpte in. Men klubbarna är fria att söka bidrag från både kommunen och andra.

Han hävdar att det inte behöver vara protokoll på att varje klubb fick ta över sin matta.

– Det behöver inte vara protokoll på att vi sa att de får hantera mattorna framöver.

Frilagt har förgäves sökt Connie Asterman för ytterligare kommentarer.

Berit Önell

Läs mer:

2024-08-17 200 unga brottare invigde ny tävlignsmatta – kommunalt ointresse

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se