Efter klagomål på den kylda maten i de två hemtjänstområden i Hässleholm där konceptet testas har leverantören bytts ut. Det berättar Hässleholms kommun i ett pressmeddelande på torsdagen.
Leverantören tog över uppdraget i början på året. Under våren kom flera klagomål till omsorgsförvaltningen. Dessförinnan hade bara två klagomål kommit in sedan 2018. Kommunen drar därför slutsatsen att problemen kan kopplas till den nya leverantören.
– Det är höga krav på det som levereras till våra omsorgstagare och vi ser mycket allvarligt på att maten bitvis inte alls har levt upp till de kvalitetskrav vi ställer. Därför har vi valt att pausa inköp från just den leverantören och handlar sedan i juli nu maten från en tidigare leverantör, säger Ingela Bengtsson, verksamhetschef ordinärt boende, i pressmeddelandet.
Hon förklarar att man nu är nöjd med kvaliteten på maten.
Debatten om den kylda maten pågick i flera år innan kommunen i juni beslöt att sluta med varm mat som levereras varje dag direkt till omsorgstagarens bord. Den kylda maten ska levereras en gång i veckan. Hemtjänstområdena Väster 1 och Väster 2 har testat.
Kommunen planerar att bygga om köket på Bokebergsgården till ett storkök där kyld mat till alla hemtjänstområden ska tillagas i egen regi. Idag lagas där mat till Bokebergsgårdens lunchrestaurang samt lunch och kvällsmat till Kaptensgårdens äldreboende. Denna tillagning kommer att flyttas till köket på Ehrenborgs äldreboende.
Ombyggnaden av Bokebergsgårdens kök beräknas kosta 3,8 miljoner kronor. Internhyran höjs med cirka 2,3 miljoner kronor. Kostnaderna för matdistributionen minskar samtidigt kraftigt, från 6,2 miljoner kronor till 3,0 miljoner kronor vid leverans en gång per vecka. Omsorgen sparar därmed cirka 900 000 kronor per år.
– Det handlar bara om att spara pengar, säger oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD).
SD har hela tiden varit emot att kyld mat blir det enda alternativet för omsorgstagarna. Partiets företrädare har istället argumenterat för varm mat i första hand och kyld som valbart alternativ.
– Om vi ska göra det här överhuvudtaget ska vi laga maten själva, säger Hanna Nilsson.
Hon förstår inte varför det fåtal omsorgstagare som idag får kyld mat måste få den från en extern leverantör.
– Det borde kunna lösas i befintliga kök, säger hon.
Alternativt anser hon att man borde ha väntat tills det finns ett nytt eget kök som kan leverera. Hur det ska utformas har hon också synpunkter på.
– Vi sa att vi ville bygga det så att både varm och kall mat kan tillagas där, säger hon.
Idag distribueras mat till totalt cirka 400 personer med hemtjänst.
Berit Önell