Gruppen-3a-328x120

Omsorgens patientsäkerhet ska öka – men fler anmälningar på väg

Omsorgens patientsäkerhet ska öka – men fler anmälningar på väg

Flera åtgärder för att förbättra patientsäkerheten togs upp i omsorgsnämndens arbetsutskott på tisdagen. Samtidigt berättar ordförande Christer Welinder (S) att ytterligare två anmälningar om vårdskada enligt lex Maria håller på att skrivas.

– Vi har ett arbete att göra och kommer att intensifiera det, säger han.

Bilden visar Christer Welinder.
Christer Welinder (S), ordförande i omsorgsnämnden. Foto: Berit Önell

Politikerna i arbetsutskottet kallade till presskonferens på tisdagen efter larmen om allvarliga missförhållanden inom omsorgen och revisorernas kritik och nytillsatta granskning. Det handlar om brister i både omvårdnad och patientsäkerhet. Patientsäkerheten riskeras främst för att sjuksköterskor inte följer rutiner och riktlinjer och bland annat gör bedömningar på distans efter fallolyckor. Denna kultur har uppmärksammats i flera år. En fortsatt hög andel hyrsjuksköterskor är en orsak, enligt både revisorerna och medicinskt ansvarig sjuksköterska.

11,5 miljoner för sommarens hyrsjuksköterskor

Under sommaren eskalerade situationen med som mest hela 22 hyrsköterskor i tjänst. Kostnaden uppskattas enligt arbetsutskottet till 11,5 miljoner kronor, vilket innebär ett minus på motsvarande summa utslaget på helår. Budgeten var noll.

Christer Welinder och vice ordförande Ann Persson (M) fick stöd av andra vice ordförande Susanne Lottsfeldt (SD) för sitt förslag om en genomlysning av omsorgens hälso- och sjukvård. Anledningen är den senaste lex Maria-anmälan, där en man som brutit armen på äldreboendet Högalidshemmet tvingades till ett träningsprogram utan att undersökas, och sommarens kostnader för inhyrd personal.

Bilden visar Högalidshemmet.
Mannen på Högalidshemmet tvingades träna sin brutna arm utan att först få den undersökt och röntgad. Foto: Henrik Andersson

Om även nämnden säger ja ska genomlysningen särskilt fokusera på sommarens verksamhet och även beakta revisorernas synpunkter. Samtidigt ska bemanningen av legitimerad personal och dess kostnader analyseras. En muntlig delrapport ska presenteras för omsorgsnämnden i oktober och en skriftlig slutrapport i november.

Rapport vid varje sammanträde

Även en handlingsplan för patientsäkerhet stod på tisdagens dagordning. Den godkändes med ett tillägg från andra vice ordförande Susanne Lottsfeldt (SD). Det innebär att återrapportering om handlingsplanen ska ske till omsorgsnämnden vid varje sammanträde tills en hög patientsäkerhet är nådd och att omsorgsnämnden ska betona vikten av att personal följer beslutade rutiner.

Bilden visar Susanne Lottsfeldt.
Susanne Lottsfeldt (SD), andra vice ordförande i omsorgsnämnden. Foto: Berit Önell

Hur ska ni nå ut med den uppmaningen?

– Via medicinskt ansvarig sjuksköterska som numera är med på varje nämndssammanträde och arbetsutskott så att vi får en direkt dialog. Om det är på individnivå får förvaltningen hantera det, säger Christer Welinder.

Sjuksköterskor kan få disciplinåtgärder

Blir det några påföljder för de sjuksköterskor som inte följt rutinerna?

– Det är den utredningen MAS:en gör. Kommer man fram till att det behövs så är normalgången i personalärenden korrigerande samtal, varning och avslutning, säger Christer Welinder.

Ingen i arbetsutskottet vill först svara på frågan om någon sjuksköterska hittills fått någon sådan disciplinpåföljd.

– Det har blivit förändringar, säger Christer Welinder kryptiskt och vill liksom Ann Persson hänvisa till verksamhetschef.

– Vi vill inte peka ut individer, säger han.

Frilagt upplyser om att just disciplinåtgärder uttryckligen är offentliga handlingar enligt offentlighets- och sekretesslagen.

– Jag har i alla fall fått till mig att varningar har delats ut och uppsägningar vet jag ingenting om, säger till slut Susanne Lottsfeldt.

Ingen ekonomisk rapport

Ingen ekonomisk rapport för sommaren var klar vid sammanträdet på tisdagsförmiddagen, inte ens för juni månad. En avstämning för juni-augusti är utlovad till omsorgsnämnden den 10 september.

Trodde ni att ni skulle klara er helt utan bemanningssjuksköterskor under sommaren?

– Med tanke på den numerär vi hade i maj där det var betydligt lägre var det här naturligtvis lite överraskande, säger Christer Welinder.

Enligt beslut i januari ska det vara helt stopp för hyrpersonal i omsorgen i kommunen den 1 november.

– Det är viktigt att vi gör oss fria från bemanningspersonal, säger Christer Welinder och konstaterar att en hyrsköterska kostar en halv gång mer än en anställd.

Måste vara en attraktiv arbetsgivare

Frågan är hur kommunen ska kunna få fler fast anställda sjuksköterskor.

– Vi måste vara en attraktiv arbetsgivare. Vi har annonser ute där vi söker fler, säger Welinder.

Andra kommuner i närområdet har fått ner antalet bemanningssjuksköterskor, varför lyckas ni inte?

– Det ska utredas. Vi får ha en genomlysning på detta. Att spekulera blir fel, säger Christer Welinder.

– Kristianstad har gått till väga på ett annat sätt, de har överanställt.

Christer Welinder har inget svar på hur en grannkommun kan överanställa när Hässleholm inte får tag i tillräckligt många sjuksköterskor.

– Vi måste reda ut detta.

Arbetsutskottet kan inte heller förklara vilken strategi som funnits för att fasa ut hyrsköterskorna enligt beslutet i januari.

– Det är något som verksamheten får jobba med, säger Ann Persson.

Men det som gjorts har tydligen inte varit tillräckligt för att kommunen ska uppfattas som en attraktiv arbetsgivare.

– Arbete pågår. Patientsäkerheten är en del av det hela, säger Christer Welinder.

Hoppas på nya omsorgschefen

I ett pressmeddelande på tisdagseftermiddagen kommenterar han dagens beslut ytterligare.

– Boende i Hässleholms kommun ska känna sig trygga i kontakt med våra omsorgsverksamheter. Vi ser mycket allvarligt på de brister som framkommit och har nu fattat beslut om en rad åtgärder, säger han där.

Kommunen skriver i pressmeddelandet att den nya förvaltningschefen som är på väg in har ett mycket tydligt uppdrag att förbättra patientsäkerhetsarbetet.

– Att omsorgsförvaltningen bedriver ett ändamålsenligt patientsäkerhetsarbete har absolut högsta prioritet för omsorgsnämnden och budskapet och kraven till förvaltningsledningen är tydligt, en förbättring måste ske, säger Christer Welinder i pressmeddelandet.

Den nya omsorgschefen Annette Viksten Åhl, som tillträder den 9 september, har dock ett stort antal skandaler bakom sig i sin tidigare tjänst i Gällivare.

Berit Önell

Läs mer:

2024-05-09 Skarp kritik mot omsorgsnämnden i revisionsberättelsen

2024-06-28 Ny omsorgschef till Hässleholm från skandaler i Gällivare

2024-08-12 Misär på LSS-boende – vårdtagare sov i bajs

2024-08-23 Bröt armen – tvingades till träning på äldreboendet

2024-08-26 Kommunfullmäktige skärpte tonen mot omsorgsnämnden

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se